Slovenija je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila sedmo mesto. Foto: Reuters
Slovenija je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila sedmo mesto. Foto: Reuters

Nastop v Pjongčangu si bo neposredno zagotovilo osem reprezentanc, kriterij pa bo svetovna lestvica IIHF po svetovnem prvenstvu na Češkem leta 2015. Slovenija na tej lestvici trenutno zaseda 14. mesto, za osmo pa bi se morala na svetovnem prvenstvu vmešati v boj za odličja.

Bolj realen scenarij za preostala tri mesta na olimpijskem turnirju (Južna Koreja je kot gostiteljica uvrščena neposredno) je torej kvalifikacijski. Ta bo potekal v treh fazah. Najprej se bodo pomerile reprezentance od 27. do 38. mesta na lestvici IIHF. Tri najboljše se bodo pridružile reprezentancam od 18. do 26. mesta, ki se bodo za tri vstopnice za nadaljnje kvalifikacije borile od 11. do 14. februarja 2016.

Zadnje sito kvalifikacij, v tem delu bo bržkone igrala tudi Slovenija, bo od 25. do 28. avgusta. Na treh turnirjih bodo sodelovale reprezentance od 9. do 17. mesta na lestvici IIHF in tri reprezentance, ki so se prebile skozi prejšnje kvalifikacije. Zmagovalci bodo odpotovali na olimpijske igre.

Zanimiv je predvsem termin odločilnih turnirjev, saj bodo reprezentancam avgusta lahko pomagali tudi hokejisti iz Lige NHL, torej tudi Anže Kopitar.