Robert Kristan je zadnji dve sezoni igral na Češkem za Pardubice in Chomutov. Foto: EPA
Robert Kristan je zadnji dve sezoni igral na Češkem za Pardubice in Chomutov. Foto: EPA
Jože Kovač in Bojan Zajc
Vodja ekipe Jože Kovač in trener Bojan Zajc sestavljata ekipo za novo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Logar
Branilec Miha Logar se je odločil, da bo igral za Jeseničane v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pešut in Gregor Koblar
Gregor Koblar odhaja v Lyon, kjer je trener Mitja Šivic. Foto: www.alesfevzer.com
Vodstvo Olimpije upa, da se jim bo pridružil Kristan

Olimpija je pred dnevi dobila dokončno potrditev, da bo še naprej tekmovala v Ligi Ebel, danes pa so zeleno-beli na novinarski konferenci strnili zadnje dogodke in se ozrli naprej. Predsednik Popovič, vodja ekipe Jože Kovač (opravlja tudi funkcijo športnega direktorja) in trener Bojan Zajc so predstavili, kako želijo zeleno-beli počasi splezati iz brezna.

"Že takoj po koncu DP-ja smo se dogovorili za nadaljevanje dela. Glede na željo trenerja Zajca, za katerega sva se z Markom zedinila, da mora imeti priložnost od začetka sezone, smo začeli snovati konkurenčno moštvo, ki bi tekmovalo v Ligi Ebel in osvojilo cilje doma, pokal in prvenstvo. Začrtali smo cilj, ki se nanaša na eno leto, tri in pet let. Ne glede na sponzorski denar bomo temeljili predvsem na mlajših igralcih slovenskega prostora. O točni sestavi ekipe pa bomo lahko govorili šele septembra," je pojasnil Kovač.

Rezervni vratar bo Jakob Rajšp
Če se bo Kristan odločil za sodelovanje, ne bodo iskali tujca na tem mestu. V tej smeri je bila tudi sklenjena pogodba z mladim vratarjem Jakobom Rajšpom. S tujci želijo izpolniti le eno branilsko mesto, eno centrsko in eno krilno. Imajo veliko ponudb tujih igralcev. Podpisali so že z Gilbertom Gaborjem, ki je igral v univerzitetnih ligah. 20-letni švedski napadalec ima tudi slovaški potni list.

Priprave se bodo začele 1. avgusta, načrtujejo pa precej pripravljalnih tekem, večina bo za zaprtimi vrati, nekaj turnirjev (potrjena sta v Kapfenbergu in v Szefesfehervarju), v času, ko bo reprezentančna prekinitev zaradi olimpijskih kvalifikacij (konec avgusta in začetek septembra), pa bodo imeli preizkus za morebitne nove igralce.

Odšli Sotlar, Logar in Koblar
Popovič je tudi izrazil obžalovanje, ker so se nekateri igralci odločili zamenjati klub. Miha Logar in junak aprilskega finala Jure Sotlar sta odšla na Jesenice, Gregor Koblar pa v Lyon.

"Mi smo zgodbo zapeljali do konca, kot smo hoteli. Prišla je ponudba, da to nadaljujemo. Izziv je, dejstvo pa je, da situacija ni rožnata. Seveda, naš cilj je najprej sploh zbrati dobro ekipo, kakovostno, da bomo čim bolje odigrali prvenstvo. Težko bi govoril o številu zmag. Vsak trener želi vsako zmagati, a najprej je treba sestaviti konkurenčno ekipo, šele potem lahko definiramo cilje," je povedal Bojan Zajc, ki je v prejšnji sezoni ob koncu prevzel funkcijo prvega trenerja, zdaj pa bo kot glavni trener z enoletno pogodbo sezono že začel.

Kovač ima sestavljenih 70 odstotkov ekipe
"Sestavili smo 70 odstotkov ekipe za naslednjo sezono. Upam, da se bo Kristan odločil za nas. Tudi zanj bi bilo dobro, da bi 1. avgusta že začel sezono z novim klubom. Imamo pripravljene tudi nekatere druge možnosti, če se ne bi izšlo. Vsekakor bomo pripeljali tri tujce, branilca, centra in krilo. Vsi tujci morajo dati neko dodano vrednost. Imamo kar nekaj prošenj, ker igralci v ruski in finski ligi ne dobijo pravih priložnosti za igro," je položaj pojasnil Kovač.

"Pričakoval sem nekatere odhode. Želeli smo zadržati Sotlarja, a je njegov zastopnik zahteval, da bo igral ob "power playu". Naše načelo je, da si mora vsak to izboriti. Nismo mu mogli tega obljubiti, na Jesenicah so mu in odšel je. Logar se je odločil po klicu trenerja Zupančiča. Koblar nas je presenetil, saj sem mu pogodbo odnesel na Jesenice. Šivic je trener v Lyonu in ga je prepričal. Naša realnost je, da bodo igralci po sezonah ali dveh odšli. Velike ribe pač pojejo manjše, v hokeju se obrača veliko denarja," je poudaril Kovač, ki si želi igrati v isti ligi z Jeseničani in tudi z Medveščakom.

Proračun okoli 800.000 evrov
Pogodba s Telemachom se je iztekla, klub pa za zdaj ne načrtuje, da bi v ime moštva dodal še glavnega pokrovitelja. Proračun ekipe bo v prihajajoči sezoni sicer na približno isti ravni, približno 800.000 evrov.

Vodstvu lige poslali 80 dokumentov
Predsednik Popovič je podrobno pojasnil dogajanje zadnjega meseca in pol in razkril, kakšne pogoje je postavilo vodstvo lige za nadaljnje sodelovanje. "Sodelovanje med Olimpijo in Ligo Ebel je bilo vedno dobro, stiki pa stalni. Mi smo bili ves čas v težavah, je pa prišlo do zahtev, ki so povsem upravičene: zahtevajo urejene klube, ki imajo zadeve pod kontrolo. Dali so nam pogoj, ki smo ga izpolnili. Treba pa bo narediti še veliko. Poslali smo jim več kot 80 dokumentov, zdaj imajo podroben vpogled. Na skupščini pravzaprav ni bilo dileme o glasovanju, ali Olimpija ostane ali ne, temveč bolj to, ali bomo zdržali."

Novega popravnega izpita ne bo
"Sezono je finančno treba pokriti. Lani je bila popotnica težka. Letos je zadeva videti bolje, a še ne spimo mirno. A če se bo kaj podobnega še dogajalo, verjetno nimamo več možnosti, nimamo popravnega izpita," je razmišljal Popovič.

Popovič: V Ligo Ebel se je težko vrniti
"Vse skupaj smo zbrali več kot 200.000 evrov za poravnavo dolgov iz pretekle sezone. Leta 2017 moramo dati nekaj denarja tudi na stran. Do 3. septembra 2019 moramo končati sanacijo kluba. Naši pokrovitelji so vezani na Ligo Ebel, za Alpsko ligo ne bi dali toliko denarja. Težko bi sestavili ekipo, saj se naši igralci želijo dokazati na tej ravni tekmovanja. Skakati med ligami se ne da kar tako, v Ligo Ebel se je težko vrniti. Bila je pobuda, da se zmagovalec Alpske lige prebije v Ligo Ebel, a so bili klubi proti tej ideji," je poudaril Popovič.

V Ligi Ebel premalo gledalcev, magnet so Jesenice
"V finalni seriji državnega prvenstva smo prodali veliko več vstopnic, kot smo jih v rednem delu Lige Ebel. Tudi prostor za pomembne goste je bil proti Jesenicam napolnjen, prejeli smo številne prošnje po elektronski pošti tudi iz Gorenjske. Derbiji imajo v našem prostoru res poseben pomen. Zelo lahko zavidamo avstrijskim klubom, ki zlahka prodajo 3.000 letnih vstopnic. Pri nas prodaja vstopnic prinaša le pet odstotkov proračuna. Vodstvo Lige Ebel nam poleg zamujanja izplačil zameri le še eno stvari - premalo gledalcev imamo v dvorani," je še dodal predsednik državnih prvakov.

Prva tekma 16. septembra na Madžarskem
Klub bo moral v prihodnje vodstvu lige mesečno tudi dokazovati svoje izpolnjevanje obveznosti do igralcev. Prvo tekmo bodo zmaji odigrali 16. septembra v Szekesfehervarju, prvi gost v Tivoliju pa bo v nedeljo, 18. septembra, Beljak.

Liga Ebel, 1. krog, četrtek, 15. septembra, ob 19.15:
SALZBURG - KAC CELOVEC

Petek, 16. septembra, ob 19.15:
FEHERVAR - OLIMPIJA

DORNBIRN - GRADEC

DUNAJ - LINZ

INNSBRUCK - BOLZANO

BELJAK - ORLI ZNOJMO

Vodstvo Olimpije upa, da se jim bo pridružil Kristan