Thomas Pöck in Jerry Kuhn sta bila razglašena za najboljša igralca nedeljske tekme. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Thomas Pöck in Jerry Kuhn sta bila razglašena za najboljša igralca nedeljske tekme. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Senad Zaimović
Senad Zaimović je gledalce v Zetri nagovoril tudi v slovenskem jeziku. Predsednik hokejske zveze BiH-a upa, da bi lahko tak dogodek še ponovili. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Dvorana Zetra je bila v petek in nedeljo skoraj povsem polna. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Gal Koren
Gal Koren se je hitro ujel s soigralci. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Jerry Kuhn
Kuhn je v nedeljo zbral kar 46 obramb. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Točka za slovo zmajev od Zetre

"Kako pa to, da sodnik ne kaže table za menjavo igralcev, kar sami skačejo čez ogrado," se je slišalo s tribun na petkovi tekmi. Ko je ob vodstvu Beljaka s 5:6 Jerry Kuhn zapustil vrata, so nekateri začudeno gledali: "Ja, kaj se pa se zdaj dogaja, vratar je zapustil igrišče. Pa prav zdaj, ko se lahko še izenači na 6:6." Gledalci so prišli na tekmi z željo, da bi videli neki nov šport, želeli so si tudi, da bi zapele pesti.
Najsrečnejši človek v Sarajevu je bil nedvomno predsednik hokejske zveze BiH-a Senad Zaimović, ki si je vzel čas za slovenske novinarje in v šaljivem slogu razlagal vse podrobnosti. "V petek je deset odstotkov ljudi po drugi tretjini zapustilo Zetro, saj so mislili, da je tekme konec. Prvi in drugi polčas, to je to. V Sarajevu gledajo le nogomet in so pač mislili, da sta tudi v hokeju dva polčasa," je pojasnil uspešni poslovnež, ki ima številne stike tudi v Sloveniji.
Od ideje Seklja do izvedbe le mesec dni
Idejo za projekt je dal direktor Olimpije Matjaž Sekelj, vse skupaj pa je bil velik zalogaj za Zaimovića in njegovo ekipo. "Vsi v mestu in tudi moji prijatelji so misli, da sem nor, ker sem se spravil v ta projekt. Politiki so mi dejali, da ne potrebujemo ledu v državi, kjer je življenjski standard zelo nizek. Zdaj so nenavadno hitro spremenili razmišljanje, vsi hočejo biti del uspešne zgodbe. Zdaj imamo več možnosti, da bi zgradili manjšo hokejsko dvorano za treninge mlajših selekcij. Treba je gledati naprej, Sarajevo bo leta 2017 gostitelj zimskih olimpijskih iger mladih," je poudaril zgovorni Zaimović, ki je tudi sam igral hokej in bil na turnirju v Beogradu proglašen za najbolj nekoristnega igralca, zato se je raje vrgel v poslovne vode.
"Vse skupaj se je začelo, ko je Matjaž Sekelj z družino obiskal Sarajevo na začetku decembra. Dobil je idejo za tak dogodek. Olimpija ima velike finančne težave in potrebuje neke nove zamisli. Nam je bilo vse skupaj že od začetka zelo zanimivo. Treba je bilo izpolniti visoke standarde Lige Ebel, dogovoriti se je bilo treba z vodstvom lige, ki je prav takrat dobila novega predsednika. Dejstvo je, da BiH ni na dobrem glasu, pri nas so vedno neke težave, v tujini nam ne zaupajo," je razmišljal predsednik hokejske zveze BiH-a.
Težave s pleksisteklom in čistilcem ledu
"Drama se je začela, ko je prvič prišla inšpekcija z našim prijateljem Matjažem Žargijem. Pleksisteklo je bilo pri nas debelo dva centimetra, po pravilih pa mora biti le pol centimetra. Še zanimivejša je zgodba s čistilcem ledu. Imeli smo enega, ki pa ga že ogromno let nihče ni prižgal. Zares smo imeli ogromno težav, Slovenci so imeli ogromno idej, večino stvari so imeli oni v rokah," je še dodal Zaimović.
V Zetri bodo imeli led na voljo le dva meseca. To je velika težava tudi pri vzgoji novih talentov: "Veliko otrok želi igrati hokej, a nimajo priložnosti. S šolo in-line hokeja nam jih je uspelo zadržati v tem športu. Pred leti so nam vsi ušli v druge športe. Ključno je, da dobimo ledeno dvorano s 500 sedeži."
Jan: Proti Dornbirnu smo imeli največ težav
Zmaji so v nedeljo proti močni celovški ekipi prikazali zelo dobro igro, tudi Ivo Jan je bil zadovoljen. V petek se začenja odločilni drugi del v sejemski dvorani v Celovcu. "V petek bomo na novo začeli sezono. Upam, da bomo imeli v Tivoliju podobno podporo kot v Zetri, kjer smo vsi uživali. S tekmo proti KAC-u sem precej bolj zadovoljen kot s petkovo proti Beljaku. Žal smo bili znova prekratki za gol," je dejal Jan, ki je prepričan, da je lahko Olimpija konkurenčna v boju z ekipami v spodnjem delu: "Od vseh ekip, s katerimi bomo igrali v drugem delu, smo imeli v letošnji sezoni največ težav z Dornbirnom. Prepričan sem, da se bo to v drugem delu spremenilo."
Andrej Hebar je v 13. minuti dosegel vodilni zadetek za Olimpijo. "V nedeljo smo odigrali precej boljšo tekmo, v obrambi smo bili disciplinirani. Mislim, da je točka proti zelo močnemu KAC-u uspeh in dobra popotnica za drugi del, ko se začenja boj za 7. in 8. mesto. Vsi se zavedamo, da je od petka naprej vsaka tekma odločilna. Treba bo bolje izkoristiti priložnosti, ki jih nimamo malo, a ne dosežemo zadetka," je povedal "Hebi" in dodal: "Oče, ki je igral za Bosno, mi je že pred tekmo rekel, da imajo ljudje v BiH-u zelo radi šport in da bo vzdušje odlično. Točno tako je tudi bilo."
Koren: Dokazali smo, da nismo neka 'brezvezna' ekipa
Tudi Gal Koren je bil navdušen nad tekmama v Sarajevu: "Veliko ljudi, ki so bili na teh dveh tekmah, hokeja sploh še niso videli. Na prvi tekmi je bilo deset minut čisto tiho v dvorani, šele nato so ljudje videli, da lahko tudi navijajo, na koncu je bil že mehiški val. Gledalci so tudi v nedeljo uživali na tekmi, to je bil namen tega IceFesta. Upam, da jim bo tu čez nekaj let uspelo sestaviti kakšno ekipo."
Koren je sezono začel pri Medveščaku, a ni dobil dovolj priložnosti v Ligi KHL. S soigralci se je hitro ujel: "V desetih tekmah drugega dela je ključna disciplina. Tu sem zelo kratek čas, a tega v igri še ni. Proti Celovčanom smo bili disciplinirani, a dosegli le en zadetek, to pa je premalo. Iz te tekme lahko potegnemo marsikaj pozitivnega. Vzdušje v garderobi je zelo pozitivno, odlično se razumemo med seboj."
"Pričakujem, da bo imel KAC v petek v domači dvorani drugačen pristop. Mi smo jim pokazali, da nismo ekipa, ki bi na vsaki tekma prejela deset golov. Dokazali smo jim, da nismo neka 'brezvezna' ekipa, kar so morda pred tekmo mislili," je sklenil Koren.
KAC favorit za sedmo mesto
V tretji minuti podaljška je srečanje odločil Tyler Scofield. "Ob koncu rednega dela smo končno ujeli pravi ritem in upam, da bomo tako igro nadaljevali od petka, ko gre zares. O Sarajevu nisem vedel veliko, pravo tako ne o Bosni in Hercegovini. Žal nismo videli veliko mesta, saj smo prišli v hotel zelo pozno, potem pa se je bilo treba spočiti po dolgi vožnji. Prišlo je veliko gledalcev in zares zabavno je bilo igrati tako tekmo," je pojasnil odlični napadalec prvakov, ki so presenetljivo šele sedmi in imajo seveda vlogo velikih favoritov v "spodnjem domu".
Vučko je "še vedno zakon"
Številni gostje iz Slovenije so v Sarajevu poskrbeli za večji promet gostincev na znameniti Baščaršiji. Najbolj zaželene so bile seveda dobrote z žara in spominki. Maskota olimpijskih iger iz leta 1984 Vučko je v Sloveniji neverjetno priljubljena. V nedeljo so morali naročiti dodatno zalogo, saj so Slovenci hitro pokupili vse maskote.

Točka za slovo zmajev od Zetre