Mojstrska poteza enega najboljših hokejistov na svetu, Jonathana Toewsa, je prinesla prvakom Lige NHL veliko prednost. Foto: Reuters
Mojstrska poteza enega najboljših hokejistov na svetu, Jonathana Toewsa, je prinesla prvakom Lige NHL veliko prednost. Foto: Reuters
Steva Mason (Philadelphia Flyers)
Steve Mason je zaradi poškodbe izpustil prve tri tekme serije Flyers - Rangers, ob vrnitvi pa je dosegel prvo zmago kariere v končnici, kjer je predtem leta 2009 izgubil vse štiri tekme s Columbusom. Foto: Reuters

Peto tekmo polfinala Centralne divizije je še četrtič odločil podaljšek, ki pa je tokrat prvič v seriji pripadel gostujočemu moštvu. St. Louis je tako izgubil že tretjo zaporedno tekmo in mu grozi podobna usoda kot lani, ko je proti branilcu naslova prav tako zapravil uvodno prednost dveh domačih zmag.

Keith v ogenj poslal Toewsa
Bluesi so v rednem delu dvakrat izničili zaostanek za Blackhawksi, pri čemer je izstopal gol T. J. Oshieja po preigravanju in strelu, ko je bil s koleni že na ledu. V 68. minuti sta obe moštvi menjali, "note" so streljale in zgrešile, Duncan Keith pa je plošček hitro podal na rdečo črto, kjer je bil sam kapetan Toews. Hokejist, ki je magnet za lovorike, je iz oči v oči ukanil Millerja, in branilci naslova so le še zmago oddaljeni od napredovanja.

"Hitro se je vse zgodilo. Skočil sem na led, dobil plošček, in nato se je zgodilo. Sploh nisem vedel, ali se to res vse dogaja," je dvakratni olimpijski prvak in dvakratni zmagovalec Stanleyjevega pokala priznal, da je tudi njega presenetila priložnost, da je v solu odločil tekmo.

Mason ob vrnitvi že prva zvezda dvoboja
Na Vzhodu je serija med Philadelphio in NY Rangersi izenačena. Letalci so dočakali vrnitev prvega vratarja Steva Masona, ki je očitno povsem pozdravil poškodbo, saj je bil s 37 obrambami prvi junak domače zmage z 2:1. Odločitev je padla že sredi tekme ob igralcu več, ko je Brayden Schenn streljal, Jakub Voraček pa preusmeril plošček pod prečko.

Poškodovani Getzlaf neustavljiva sila
V seriji med Anaheimom in Dallasom je še peta tekma pripadla gostiteljem. Racmani so tako s kar 6:2 odpravili zvezde, ki so sicer več streljale (23:36), a Kari Lehtonen ni imel svojega večera, na drugi strani pa se je po tekmi premora kljub poškodbi vrnil Ryan Getzlaf in prispeval gol ter dve podaji.

KONČNICA, VZHOD, 1. krog

PHILADELPHIA - NY RANGERS - 2:2
2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Read 9., Voraček 28.; Moore 5.
Obrambe: Mason 37; Lundqvist 22.

Sobota:
BOSTON - DETROIT - 3:1
PITTSBURGH - COLUMBUS - 2:2
MONTREAL - Tampa Bay - 4:0

ZAHOD, 1. krog

ST. LOUIS - CHICAGO - 2:3
* 2:3 (0:1, 1:1, 1:0) - v podaljšku
Oshie 32., Pietrangelo 42.; Hossa 17., Smith 38., Toews 68.
Obrambe: Miller 27; Crawford 24.

ANAHEIM - DALLAS - 3:2
6:2 (2:1, 1:1, 3:0)
Bonino 6., Rakell 11., Perreault 22., Silvferberg 42., Getzlaf 45., Perry 47.; Benn 10., Horcoff 29.
Obrambe: Andersen 34; Lehtonen 16, Thomas 1.

Sobota:
COLORADO - MINNESOTA - 2:2
SAN JOSE - LOS ANGELES - 3:1

Kapetan Toews odločil v podaljšku

V odebeljenem tisku izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.