Mike Richards je v hokeju osvojil skoraj vse, kar se da (Stanleyjev pokal, zlato olimpijsko medaljo, vse mladinske naslove), a slog
Mike Richards je v hokeju osvojil skoraj vse, kar se da (Stanleyjev pokal, zlato olimpijsko medaljo, vse mladinske naslove), a slog "tanka-buldožerja" v manjšem telesu je zahteval visoko ceno. Pri 29 letih ne more biti več niti 4. center v NHL-moštvu, sploh ob ceni 5,75 milijona na leto vse do poletja 2020. Foto: Reuters
Mike Richards in Slava Vojnov (Los Angeles Kings)
Dvojec, od katerega se je letos v Los Angelesu pričakovalo veliko, a ju letos verjetno ne bo več v dresu Kraljev. Odslovljeni Mike Richards upa, da bo kakšen klub vseeno tvegal, suspendirani Slava Vojnov pa se pripravlja na sojenje, ki se bo začelo prav po izteku prestopnega roka. Foto: Reuters

Poleti 2011 so z odmevno menjavo Kralji iz Philadelphie dobili nekdanjega kapetana Letalcev v zameno za dva mlada napadalca Wayna Simmondsa in Breydana Schenna. V naslednjih treh letih je Los Angeles osvojil prva dva Stanleyjeva pokala, pri čemer je imel Mike Richards viden delež zlasti pri prvem slavju leta 2012. Ob tem je bil kot najboljši prijatelj tudi dodatni vzrok, da so ob prestopnem roku dobili še Jeffa Carterja.

Poleti bi ga lahko odkupili
A zdaj je serijski zbiralec lovorik in še pred kratkim sinonim za trdoživega in vztrajnega centra, ki blesti tako v napadu kot obrambi, postal odvečen in predvsem preplačan član Kingsov. Generalni menedžer kluba Dean Lombardi je imel še poleti možnost, da po posebni ligaški klavzuli o amnestiji odkupi predrago pogodbo, a je dal Miku Richardsu še eno priložnost.

Po 47 tekmah, petih golih in 10 podajah v pretežni vlogi 4. centra je bilo jasno, da je zadnji pretres možganov pustil prehude posledice in pri 29 letih kanadski zvezdnik ni več kos šampionskim zahtevam v južni Kaliforniji. Po mesecu neuspešnih poskusov o prodaji je LA dal Mika Richardsa na "waiverje", a po pričakovanjih nihče ni tvegal in vzel prekaljenega hokejista zastonj.

Sproščen "salary cap" za trgovanje
Ključna težava: povprečna plača 5,75 milijona dolarjev na sezono vse do konca sezone 2019/20! Ker Richardsa ni vzel noben izmed preostalih 29 klubov, se mora zdaj zglasiti v AHL-u pri Manchestru, kjer bo še naprej prejemal enako plačo, ki pa se ne bo v celoti štela v proračun za plače Los Angelesa. S tem je Lombardi pridobil slab milijon dolarjev manevrskega prostora (skupaj ima prostih okoli 3,5 mio. dolarjev) pri iskanju okrepitev na hokejski tržnici, ki se bo v Ligi NHL zaprla 2. marca.

Kralji Anžeta Kopitarja so sicer pred premorom za All Star izgubili štiri zadnje tekme in kar 9 od zadnjih 11, s čimer so izgubili mesto med najboljšo osmerico Zahoda, kjer sicer za 8. Calgaryjem zaostajajo za vsega točko, a hkrati sta se na dve oz. tri točke približala tudi Colorado in Dallas.

V obrambi luknja zaradi Vojnova
Četi Darryla Sutterja se sicer močno pozna suspenz branilca Slave Vojnova, ki je zaradi nasilja nad ženo že ob sezono, saj ga čaka še dolgo sojenje. Ob odsotnosti 2. branilca po moči mora tako Drew Doughty igrati po pol ure na tekmo, kar se pozna na DD-jevi učinkovitosti. Hkrati je tukaj tudi kronična bolezen Kraljev v rednem delu sezone - neučinkovitost. V zadnjih dveh mesecih so tako bili nadstreljani vsega enkrat, a kljub temu so več izgubljali kot zmagovali. Pri tem tudi več ne drži vzorčna-posledična zveza, da ko je razigran Anže Kopitar, Kralji zmagujejo.

Prvi preizkus pred drugo polovico sezone Kralje čaka v sredo, ko gostijo Chicago, moštvo, s katerim so se dvakrat zapored pomerili v konferenčnem finalu Zahoda.