Jerry Kuhn bo tudi v novi sezoni ključni igralec zeleno-belih. Foto: Drago Cvetanovič
Jerry Kuhn bo tudi v novi sezoni ključni igralec zeleno-belih. Foto: Drago Cvetanovič
Bojan Zajc
Bojan Zajc je imel ogromno težav, ker v Tivoliju ni bilo ledu. Tudi sodelovanje z Medveščakom je padlo v vodo zaradi odločitve IIHF-ja. Foto: Aleš Fevžer
Daniel Naud
Trener Innsbrucka Daniel Naud je bil zelo razočaran po porazu z Bolzanom doma v nedeljo. Morski psi bodo nevarni v petek. Foto: MMC RTV SLO
Zajc in Mušič pred začetkom sezone

Slovenski prvaki bodo v novo sezono krenili s precej spremenjeno postavo. Od lanskih tujcev je ostal le vratar Jerry Kuhn. Po prejšnji sezoni so se drugi večinoma preselili k tekmecem iz Lige Ebel. V klubu so se tako oprli predvsem na domače igralce, pogodbe so izmed izkušenejših podaljšali Igor Cvetek, Damjan Dervarič, Aleš Mušič, Matej Hočevar in Andrej Hebar, prišli pa so mladi Žiga Pešut, Gregor Koblar, Jure Sotlar in Jaka Zdešar. Po dveh sezonah se je vrnil tudi vratar Aleš Sila.

Tuji novinci so kanadski Slovenec Jake Laplante, s katerim so po daljši preizkusni dobi sklenili pogodbo tik pred sezono, pa njegova rojaka Scott Howes in Jeff Ulmer, Američana Alex Berry in Bryan Schmid ter še en Kanadčan Judd Blackwater.

"Pričakujemo in želimo si končnico, ki nam je lani ušla. Lani smo bili morda drsalno močnejši, zdaj imamo mogoče več moči. To bo prvi cilj, a se zavedamo, da bo vsaka tekma nekako kot kvalifikacije. Zdaj vem, kaj potrebujem za to tekmovanje, in bom to formo dosegel prej," je poudaril Kuhn. Na prvih tekmah trener Bojan Zajc ne bo mogel računati na poškodovane Morencyja, Howesa in Miho Pesjaka, vprašljiv pa je tudi nastop Mihe Verliča.

Domača premiera 24. septembra proti Salzburgu
Velika dvorana v Tivoliju se je pred in med EP-jem spremenila v košarkarsko prizorišče, zato so zmaji do srede septembra iskali nadomestna ledena prizorišča v Sloveniji - za začetek v Mariboru, nato v Kranju in Zalogu. Zaradi košarke pa bo tudi razpored ljubljanskega kluba v Ligi Ebel nekoliko drugačen kot po navadi, najprej bodo na sporedu tri gostovanja (Innsbruck, Dornbirn in Linz) in šele 24. septembra prva domača tekma s Salzburgom.

Bolzano odlično začel
V novi sezoni Lige Ebel je število klubov enako kot v prejšnji, a z dvema spremembama. Medveščak se je zavihtel v precej močnejšo rusko Ligo KHL, namesto hrvaškega kluba je novinec Bolzano, ki je sijajno začel sezono, zmagal je v Innsbrucku (1:6) in doma nad Salzburgom (4:3).

Zaradi zgoščenega koledarja, povezanega z reprezentančnimi obveznostmi (tako Avstrija kot Slovenija in Madžarska bodo prihodnje leto nastopile na drugoligaškem SP-ju, ki je na sporedu bolj zgodaj kot SP elitne skupine) in olimpijskega turnirja, na katerem bosta nastopili Avstrija in Slovenija, bo letos Liga Ebel imela še za odtenek napornejši ritem kot v prejšnji.

Bolj malo kruha za neavstrijske ekipe
Naslov brani celovški KAC, ki velja za enega izmed favoritov tudi v tej sezoni. Njegovi največji tekmeci naj bi bili Dunajčani - finale sezone 2012/13 so izgubili gladko z 0:4 v zmagah - in Salzburžani, iz druge vrste bodo napadali Beljak, Gradec in Linz, v Avstriji pa menijo, da tuje ekipe v ligi (Telemach Olimpija, Sapa Fehervar, Orli Znojmo in Bolzano) nimajo večjih možnosti, pri repu lestvice naj bi bila tudi Dornbirn in Innsbruck.

Štiri mesta v Ligi prvakov?
Liga Ebel bo zanimiva tudi zaradi novega evropskega klubskega tekmovanja. To je šele v povojih, v hokejskih krogih bi radi naredili nekakšno različico Lige prvakov na ledu, v njej pa naj bi sodelovalo od 32 do 40 klubov. Kot je na nedavni predstavitvi pred novo sezono Lige Ebel na Dunaju dejal direktor tekmovanja Christian Feichtinger, bi imela v tem tekmovanju moštva iz Lige Ebel štiri mesta, za sodelovanje pa se zanimajo tudi na Švedskem, Finskem, v Nemčiji, na Češkem in v Švici.

Petek ob 19.15:
INNSBRUCK - TELEMACH OLIMPIJA

BELJAK - LINZ

GRADEC - KAC CELOVEC

DUNAJ - BOLZANO

SALZBURG - ORLI ZNOJMO

Lestvica:                  *
BOLZANO                2  2 0 0 +6  4
VSV BELJAK             1  1 0 0 +3  2
DUNAJ                  1  1 0 0 +3  2
SAPA FEHERVAR          1  1 0 0 +2  2
LINZ                   1  1 0 0 +2  2
SALZBURG               1  0 0 1 -1  0
GRADEC                 1  0 0 1 -2  0
KAC CELOVEC            1  0 0 1 -2  0
ORLI ZNOJMO            1  0 0 1 -3  0
DORNBIRN               1  0 0 1 -3  0
INNSBRUCK              1  0 0 1 -5  0
TELEMACH OLIMPIJA      -  - - -  -  -

* - poraz po podaljšku oz. kazenskih
    strelih prinaša eno točko
Zajc in Mušič pred začetkom sezone