Izbor šport
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 18 glasov Ocenite to novico!
Žan Kranjec
Žan Kranjec je bil ob odsotnosti Ilke Štuhec v zadnji sezoni najboljši slovenski alpski smučar. Foto: Reuters
Grega Benedik pravi, da prihodnosti ne vidi v individualnih ekipah. Potem ko je na ta način uspelo Tini Maze, je trenutno zelo uspešna Ilka Štuhec (na fotografiji z mamo Darjo). Foto: BoBo
VIDEO
Benedik: Individualne eki...

Dodaj v

Alpinci z istimi vodji, a s precej višjim proračunom

Benedik: Individualne ekipe niso prihodnost
14. maj 2018 ob 15:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Odsotnost Ilke Štuhec v zadnji zimi in olimpijske igre brez medalje v slovenskem alpskem smučanju ob koncu štiriletnega obdobja, ko se vsi dogovori sklepajo na novo, niso pustili kakšnih posledic. Prej nasprotno!

Slovensko smučanje pod taktirko vodje alpske panoge Mihe Verdnika posluje kot v najboljših časih. Že letos mu bo uspelo sanirati vse pretekle finančne grehe. Verdniku je predvsem uspelo povečati sponzorski interes za slovensko smučanje: "Trenutno je slovensko alpsko smučanje veliko stabilnejše kot na začetku prejšnjega štiriletnega obdobja. Načrt je, da bomo v naslednjih dveh letih sanacijsko obnovili panogo."

Za 2,5 milijona evrov proračuna
Proračun alpske panoge se letos povečuje na 2,5 milijona evrov, predvsem po zaslugi večjega vložka pokroviteljev. Ob začetku novega olimpijskega obdobja bodo po Verdnikovih napovedih pokrovitelji v slovensko smučanje vložili kar 1,4 milijona evrov, medtem ko je bil še pred letom dni ta vložek le 800 tisoč evrov. Gre tako rekoč za tektonski premik, ob tem, da najboljša smučarka zaradi poškodbe zadnjo zimo ni smučala in da je slovenska reprezentanca Pjongčang zapustila brez medalje.

"Denar, ki ga dobivamo iz javnih virov, ostaja iz sezone v sezono približno enak, zato je moja strategija za prihodnost takšna, da si je treba bolj prizadevati za sponzorska sredstva in tam dvigovati znesek, saj je to znesek, na katerega lahko sami vplivamo. To je znesek, ki smo ga v zadnjih štirih letih močno povečali in tudi cilj za naslednje štiriletno obdobje je zelo visok."

Vogrinec zapušča mednarodno prizorišče
Novo (oziroma staro, saj ni sprememb) trenersko zasedbo je alpskemu odboru predstavil predsednik strokovnega sveta za alpsko smučanje Grega Benedik, ki naj bi v tem tednu v Mednarodni smučarski zvezi v izvršnem odboru za alpsko smučanje nadomestil Toneta Vogrinca. Benedik ocenjuje, da so odgovorni trenerji za svetovni pokal naredili malo napak in veliko dobrega in pravi, da novo olimpijsko obdobje v slovenskem smučanju ni klicalo po tektonskih premikih:

"Vse trije glavni in odgovorni trenerji so naredili precejšnje delo v zadnjih treh letih. Niti nismo razmišljali o nekih spremembah. Z njimi smo se pogovorili, pripravljeni so delati še štiri leta. So pa stvari šepali v drugi ligi, v ekipi za evropski pokal, in tam so spremembe. Želimo pa si, da bi imeli glavni trenerji iz A-ekip besedo tudi v B-ekipah, da bi imeli tudi strokovnega šefa, ki bi to znal koordinirati in stvari peljati v pravi smeri."

Valenčič vodja ekipe za evropski pokal
V slovenskem smučanju bodejo v oči slabši rezultati v evropskem pokalu in vrzel med najboljšimi tekmovalci in tistimi, ki naj bi se počasi vključevali v svetovni pokal. Kljub nasprotovanju odbora, da bi žensko ekipo še naprej vodil Igor Zagernik, glavni ženski trener Denis Šteharnik vztraja, da Zagernik ostaja njegova desna roka. V moškem smučanju bo ekipo evropskega pokala prevzel nekdanji slalomist Mitja Valenčič, ki mu bo tako Klemen Bergant na neki način spet postal šef, kot mu je bil ob koncu kariere.

Dobro vodenje ekip drugega ranga je ta hip ključno vprašanje slovenskega smučanja, saj to v zadnjem času ni delovalo. Ni bilo dovolj dotoka svežih moči v ekipe svetovnega pokala in prav zaradi nezaupanja v ta sistem zaledja, se je v slovensko smučanje razširil fenomen individualnih ekip.

Individualne ekipe niso prihodnost
Grega Benedik: "Individualne ekipe so odraz ne najboljšega dela v preteklih letih, govorim za deset let nazaj. Individualne ekipe, tako kot so bile organizirane v Sloveniji, k nam ne sodijo. Prizadevamo si, da bi te individualne ekipe na pravi način integrirali v delo SZS-ja. To nalogo smo v preteklem letu naložili odgovornim trenerjem. Letos bomo pripravili tudi pravilnik, kako se vključevati v te najboljše ekipe in mislim, da bomo tudi na tem področju naredili korak naprej in bo teh individualnih ekip čim manj. To ni prihodnost."

Najbolj pereča točka zadnjega alpskega odbora je bila, kako tekmovalce iz nižjega ranga vključevati na priprave in tekme ekip svetovnega pokala. Glede tega mora odbor korespondenčno pripraviti jasnejše smernice in merila do alpskega zbora konec meseca.

Kot v nekih drugih časih ...
Sicer pa vedno, ko spremljamo te seje na SZS-ju, dobivamo vtis, da je ustroj že ene same panoge nenormalno razdrobljen, da način delovanja in statut temeljita na nekih drugih časih in da vse skupaj kar kliče po enotnejši strukturi, od direktorja navzdol. Tako ima alpska panoga zdaj vodjo, ki skrbi za denar, vendar načeloma ne more vplivati na njegovo porabo, panoga ima predsednika strokovnega sveta, ki je odgovoren za trenersko strukturo, vendar mu lahko odbor in zbor odločitve lahko izpodbijata. Poleg tega je tu še predsednik alpskega zbora in odbora, ki bi lahko teoretično tudi 'zminiral' vse, kar v panogi sprejmemo.

Kakor koli, v upanju, da bo panoga nekoč bolj racionalno in centralno vodena, smo lahko trenutno kar zadovoljni, da stvari dokaj dobro delujejo.

T. O., Igor Tominec (Radio Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
Slo_v_k
# 14.05.2018 ob 15:39
"Individualne ekipe, tako kot so bile organizirane v Slovenije, k nam ne sodijo."

Ok, Tina Maze, prosim da se opravicis Benediku, da si bila s svojo malo ekipi bolj uspesna... Benedikovo delovno mesto je namrec ogrozeno, ce bi priznal da so majhne ekipe boljse.
Haribo
# 14.05.2018 ob 15:50
bajsek93
sporti k so v sloveniji pomembni v vecini sveta ne pomenjo absolutno nic!!!!!!!!!!!pa ce hocte al pa nocte to priznat!!!!!!

Pojdi to Iztoku Čopu povedat, te bo z veslom namlatil po glavi, da zase neboš vedel.
Slo Kop
# 14.05.2018 ob 15:46
Škoda vsakega centa za to eksotiko...
Lesinar
# 14.05.2018 ob 16:31
Alpinci z istimi vodji

To je to, zmagovalnega konja se ne menja
r-o-k-o-m-e-t
# 14.05.2018 ob 15:48
@Slo_v_k - Ilka ima tudi svojo ekipo. Se pravi večina vrhunskih rezultatov zadnjih nekaj let izvira iz individualnih skupin. Po mojem imajo tudi tuji najboljši smučarji svoje ekipe.....
KiNgKoNg
# 14.05.2018 ob 15:55
S čim točno so si zaslužili višji proračun?
zamudnik
# 14.05.2018 ob 15:50
Upam samo, da ne gre za kakšno velepotezno akcijo jeznega Iztoka Č.
Voly
# 14.05.2018 ob 16:29
Če imajo večji proračun, potem bi lahko brez problema ponovno angažirali Massija, da bi smučarje hitrih disciplin spet tako dobro fizično pripravil, kot jih je pred leti, ko so potem vsi hitro napredovali.
In druga poteza bi morala biti, da naženejo Pena in angažirajo kakšnega tujega strokovnjaka za hitre discipline, ki bo pogruntal zakaj vozijo tako počasi, kajti Pen je sam priznal, da nima pojma ter zraven povabijo še Jermana. Če je imela Mazetova denar za trenerja smuka, bi ga prav gotovo lahko zagotovila tudi smučarska zveza.
Ampak ne, vse je po starem, pa če so rezultati dobri ali ne, seveda, tako ostane več denarja za funkcionarje ki v tej zvezi voluharijo ter vedrijo in oblačijo, zraven pa vlečejo lepe plače!
Briga jih za rezultate, ena uvrstitev med 10. pa bo sezona rešena! Sramota!
zamudnik
# 14.05.2018 ob 15:49
Po drugi strani pa je treba priznati, da eni očitno znajo, drugi (beri Hokejska zveza Slovenija) pa nekako ne.
zamudnik
# 14.05.2018 ob 15:48
Bodo v novi sezoni torej s smučarji v Dubaj hodili tudi predstavniki firm, ki bodo to sponzorirale?
andrej-strah
# 14.05.2018 ob 20:42
več denarja pomeni navali na mini bar u hotelu
samo.jug
# 14.05.2018 ob 18:04
Individualne manjše ekipe so prihodnost tega športa, pa če se Benedik postavi na glavo. To so dojeli celo Avstrijci, ki so dali Hirscherju proste roke. Enako je v ameriški reprezentanci z Vonnovo in Shifrinovo. Vsi top smučarji zadnjih sezon (vključno z Mazejevo) so delali individualno. Tudi Ilka je dosegla svoje vrhunce kot individualistka.
Pretekla sezona pa je bila (hočemo, nočemo) korak nazaj z edino svetlo izjemo, tj. veleslalom. Tudi stopničke od Bucikove so bile bolj sreča, ki niso odražale realnega stanja naše smučarije lani. Menjave bi morale biti nujne. Sploh moške hitre discipline so bile letos v obupnem stanju (izvzemši Čaterja, ki je napredoval, a nikakor ne moremo govoriti o kakšnem preboju).
Vseeno pa podpiram ta premik v razmišljanju vodilnih, da je treba iskati zunanje sponzorje. Smo v kapitalizmu in čakati, da vam bo država financirala smuko, je bedarija. Bi pa vodilnim priporočil, da zdaj, ko na veliko kasirajo, tudi spravijo na stran nekaj tega denarja za čase, ko Ilk in Tin ne bo in da bodo imeli iz česa plačevati treninge.
Skratka, nekaj se dogaja, ampak le redke stvari sam osebno vidim kot premik v pravo smer. Še več, kar nekaj teh izjav vodilnih mi deluje kot korak nazaj.
gushtr
# 14.05.2018 ob 17:41
Več denarja pomeni boljši hotel. To ve vsak turist...
Albatross
# 14.05.2018 ob 16:26
Pa da vidimo, če bo denar prinesel preobrat...
zugec
# 14.05.2018 ob 16:03
SZS gre finančno dobro, ker je to še vedno posledica Tine Maze in nadaljevanju jezdenja tega vala z Ilko Štuhec (verjetno so se podpisale nekajletne sponzorske pogodbe). Še ena tako slaba sezona kot je bila lanska (ali pa slabša vrnitev Ilke Štuhec) in se bodo sponzorji spet umaknili. Verjamem, da na SZS-ju nimajo rezervnega scenarija, plače so visoke, zaposlenih je verjetno nekajkrat preveč ljudi. Čez dve leti bomo zopet poslušali o finančni luknji.... in nihče ne bo presenečen. Žal najbolj realen scenarij. Kakšna bi sploh bila škoda, če bi SZS kar ukinili, glede na to, da imamo tako ali tako izredno malo tekmovalcev? Lahko bi finančno podprli samo mladino in tiste najboljše individualne teame.
Quatebriga
# 15.05.2018 ob 08:33
Smučarija ima v Sloveniji zelo dober koncept za pokrovitelje in to je pač logična posledica, da se proračun enostavno povečuje. Pokrovitelji vlagajo tja, kjer se jim to izplača, ne glede na vrsto dejavnosti.

Ja, res je. Ta koncept je forsiranje smučanja na nacionalki do onemoglosti. Vsi prenosi, posnetki, oddaje, prve novice na Športu, največji del MMC, poveličevanje teh dosežkov itd.

RTV to uspešno prodaja, vse skupaj pa jih stane minimalno, ker je šport obskuren v svetovnem merilu. Sprega SZS, nacionalke, Športne loterije in OKS, bjutiful! To je ta koncept.
kolesar112
# 14.05.2018 ob 16:28
Smučarija ima v Sloveniji zelo dober koncept za pokrovitelje in to je pač logična posledica, da se proračun enostavno povečuje. Pokrovitelji vlagajo tja, kjer se jim to izplača, ne glede na vrsto dejavnosti.

Kar se pa tiče izjave g. Benedika? Sej ni on kriv, če lahko govori tja v tri dni. Krivdo nosi tukaj edino novinar I. Tominec, ki veselo prekimava in nato še zapiše takšno bedarijo v članek.
Mislim, da nebi bilo nič narobe, če bi tole preprosto preskočil, toliko pa tudi niso neumni bralci ali pač.
Kenzu
# 14.05.2018 ob 16:12
Kraja denarja..mladinci pa stagnirajo
xsašox
# 15.05.2018 ob 10:35
Čestitke za Smučarsko zvezo Slovenije, ki skupaj s politično lobistično kliko obvaduje državne finance in državne sponzorje, ter tako obrobnemu športu zagotavlja vrhunske pogoje.

Zveze, ki s svojimi športniki tekmujejo na globalnem nivoju, pa večinoma životarijo (Atletska zveza Slovenije, Plavalna zveza Slovenije, Gimnastična zveza Slovenije,KZS, HZS, OZS). Te zveze, poleg nogometne zveze, predstavljajo mednarodno najbolj razširjene panoge, kjer je v globalni konkurenci izjemno težko dosegati vidnejše rezultate. To so panoge, ko že sama udeležba na prvenstvenih tekmovanjih, z močnimi mednarodnimi normami predstavlja vrhunski dosežek. AZS npr. ima proračun okoli 900.000 EUR. Ampak pri nas je pomembno podpreti panoge, kjer lahko dobimo medaljo, pa čeprav tekmujejo samo štirje tekmovalca v konkurenci petih držav.
okram23
# 14.05.2018 ob 22:29
pa kva avs moti če majo več denarja?!
Saj so ga dobili od sponzorjev in ne od države! In prav je tako!
DAbears
# 14.05.2018 ob 20:10
Haribo
Hvala ker si me nasmeju
Rockos
# 14.05.2018 ob 18:20
bajsek93: sporti k so v sloveniji pomembni v vecini sveta ne pomenjo absolutno nic!!!!!!!!!!!pa ce hocte al pa nocte to priznat!!!!!!


In kaj ima to veze? Avstrijci že vedo zakaj imajo samo za smučarje 6 milijonov budgeta, američani za celotne nordijce 25 mio. dolarjev v letu 2017, Norvežani samo za maže za smučarjev tekače malo čez 4 mio. v zimi 2016/17... Znaš to obrnit ali ne je tvoja stvar in si lahko delaš minus če v tem športu sodeluje 200 držav ali pa plus, tudi če jih samo 5. Lahko sodeluješ zaradi reklame, zaradi razvoja, prodaje, zaposlitev, karkoli je pač razlog.... Število držav, ki so konkurenčne in kažejo interes je pri tem povsem nepomemben.
in Bac ill
# 17.05.2018 ob 14:37
višji proračun , več se bo lahko pokradlo
Voly
# 14.05.2018 ob 23:40
pa kva avs moti če majo več denarja?!
Saj so ga dobili od sponzorjev in ne od države! In prav je tako!

Zakaj bi nas motilo, če imajo več denarja? Hvala bogu, da ga imajo, saj so ga dobili od sponzorjev!
Mene osebno moti, da ga očitno ne bodo porabili v pravo smer. Kljub katastrofalnim rezultatom v hitrih disciplinah, je ostala trenerska ekipa na čelu z nesposobnim Penom ista, Jermana pa niso sprejeli v ekipo. In prepričan sem, da bodo večino tega denarja porabili za plače funkcionarjev, namesto, da bi ojačali trenerske ekipe in prosili Massija, da jim spet pomaga!
Način, da naženejo vsakega, ki jim kaj nasprotuje in pove kakšno kruto resnico, je katastrofa za naše smučanje in tu ne pomaga gora denarja!
anze35
# 14.05.2018 ob 19:21
Če bi država brala forume, bi morala 95% denarja iz naslova športa namenit za ameriški nogomet, ne pa za obdobje športe kot je smučanje, judo, veslanje. Pa kaj mene briga, al je nek šport v svetovnem merilu pomemben ali ne. Glede na to, da je naš največji blagovni partner Nemčija, je po moji logiki bolje, da sponzorji vlagajo v šport, ki je tudi v Nemčiji popularen. Pa ne mi nabijat, da je to samo nogomet. Zakaj so pa bili med drugim športniki leta v Nemčiji tudi Boris Becker, Maria Hofl-Riescheva, Freund je bil eno leto drugi, itd. Zakaj potem ne gledate kriketa, ki je bojda za nogometom 2.najpopularnejši šport na svetu.
čik
# 14.05.2018 ob 16:32
upa,da bodo šli zdej za dalj časa v dubaj :)
Haribo
# 14.05.2018 ob 16:03
bajsek93

Saj se strinjam, pomembni športi v Sloveniji kot so nogomet, košarka, odbojka, hokej ,rokomet ipd. so svetovno gledano povsem obrobni, lahko bi se začenjali ukvarjati z npr. balinanjem.
našejenaše
# 31.05.2018 ob 17:22
Dol mi visi za smučanje...Glede na to, da je SZS pomagala zrušiti nov in boljši zakon o igrah na srečo povečanje proračuna ne preseneča. Bili so le nagrajeni za lojalnost!
Alonso1
# 14.05.2018 ob 23:59
Najbolj vesel višjega proračuna je zagotovo jastreb Kosi. Bo spet poletel do 47.mesta, pa nato do 52.mesta, mogoce poleti celo do 35.mesta.
uros23
# 14.05.2018 ob 22:48
No, ja, samo zmeči vanj dovolj denarja, pa bo vsak problem izginil, ne?
gospod iskreni
# 14.05.2018 ob 19:17
Na podlagi česa imajo višji proračun? noro
Amethist
# 14.05.2018 ob 19:15
Glih individualne ekipe so recept za uspeh.
Kot drugo - Steharnik VEN!
themetun
# 14.05.2018 ob 18:30
Kingkong, višji proračun so si zaslužili z boljšim delom v marketingu, ki je pritegnilo več sponzorjev (oz. od njih iztržilo več denarja). Problem bi (morda) lahko bil, če bi država drastično povečala sredstva za ta šport, ne pa, če enkrat za spremembo nekomu v Sloveniji uspe dobit več denarja od sponzorjev.
nemesis999
# 14.05.2018 ob 16:50
bajsek93
it si navaden nespoštljiv bedak,ki rabi vzgojno okrog ušes.
realist65
# 14.05.2018 ob 15:55
Z isto ekipo ne more biti veliko boljši rezultat. Naši smučajo povprečno, razen Ilke in sedaj upam Kranjca .
samburin
# 14.05.2018 ob 18:06
Kot sem nekje prebral, da naši smučarji še vedno smučajo tako kot so v časih Bojana Križaja.
Potem pa so krive smuči, oprema itd. In kot pravi Ilka, da je treba najprej glavo uredit!
vombat98
# 14.05.2018 ob 17:04
zopet kar neko šinfanje na pamet. Brez Ilke so dosegli 3 stopničke in kopico uvrstitev med 10
Bubi-Schumi
# 14.05.2018 ob 20:29
Čestitke Marcelu Hirscherju in Lauri!!

marcel__hirscher The real adventure starts right now.

Kazalo