Janu Bakelantsu je uspelo rešiti nekaj metrov prednosti pred glavnino. Foto: Reuters
Janu Bakelantsu je uspelo rešiti nekaj metrov prednosti pred glavnino. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je silovito pospešil 12 km pred ciljem na vzponu tretje kategorije, nato pa se je znova vklopil v glavnino. Britanec je pripravljen za obračune v Pirenejih, ki se začenjajo prihodnji konec tedna. Foto: EPA
Jan Bakelants
Bakelants, ki je šele v zadnjem trenutku postal član ekipe RadioShack za Tour, je za piko na i življenjskemu dnevu oblekel še rumeno majico. Foto: EPA
Bakelants po prvi zmagi kariere v rumenem

Na 156 km dolgi etapi od Bastie do Ajaccia je šprint glavnine dobil Slovak Peter Sagan (Cannondale), tretji je bil Poljak Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step).

Jani Brajkovič (Astana) je prišel v cilj z glavnino na 47. mestu, Kristijan Koren (Cannondale) pa je na 114. mestu zaostal pet minut in 39 sekund. Zmagovalec uvodne etape Marcel Kittel (Argos-Shimano) je zaostal več kot deset minut.
Pes in navijač ovirala glavnino
Kolesarji so prevozili tudi vzpon druge kategorije na 1163 metrov visok prelaz Vizzavona, nato pa se spustili do morja. V zadnjih 25 razgibanih km je sledilo tudi precej zavojev in manjših vzponov, kolesarji pa so imeli delo tudi z izogibanjem pobeglemu psu 4 km pred ciljem in neprevidnemu navijaču, ki je stekel prednje. A padcev tokrat ni bilo.

Le Bakelants vztrajal v begu
V skupini, ki je pobegnila 12 kilometrov pred ciljem etape, se je šesterica lepo izmenjevala in kazalo je že, da jim bo pobeg uspel. V glavnini so se bolje organizirali in začeli zmanjševati zaostanek. Tri kilometre pred ciljem je prednost ubežnikov znašala 10 sekund, rumena majica pa je zaostajala več kot 12 minut. Ubežnikom je zmanjkalo moči, le Bakelants je vztrajal in bil nagrajen s prvo etapno zmago v karieri.

Pet let je čakal na zmago
"Zelo sem vesel, še nikoli nisem zmagal. V karieri sem imel veliko smole, letos sem že prestal operacijo kolena. Danes se mi je nasmehnila sreča. Ko je skupinica pobegnila, sem tvegal in šel zraven. Sledil sem Flechi, ujel zavetrje, bilo nas je šest in dobro smo sodelovali. Vedel sem, da se bomo na koncu gledali, da bo šlo za taktiziranje. Cesta se je malo vzpela, poskusil sem, si ves čas govoril, da naj dam vse od sebe ... Čeprav ni bilo videti, sem bil hiter. Sledila sta spust in krajša ravnina. Pogledal sem nazaj, videl, da mi sledijo, a sem imel zadostno prednost. Ves čas sem se priganjal in uspelo mi je čez ciljno črto priti prvi. Pet let sem čakal na zmago, težko je verjeti, da mi je to uspelo na Touru. To je velik uspeh tudi za ekipo, saj v njej nimamo šprinterja," je bil vesel Bakelants, ki je prevzel tudi rumeno majico vodilnega.

V ponedeljek čaka kolesarje na Touru še ena etapa na Korziki, 145,5 kilometra dolga preizkušnja od Ajaccia do Calvija.

2. etapa, 
Bastia-Ajaccio, 156 km:
1. J. BAKELANTS BEL 3:43:11 2. P. SAGAN SLK +0:01 3. M. KWIATKOWSKI POL 4. D. CIMOLAI ITA vsi 5. E. BOASSON HAGEN NOR 6. J. SIMON FRA 7. F. GAVAZZI ITA 8. D. IMPEY JAR isti 9. D. BENNATI ITA 10. S. LAGUTIN UZB ... 47. J. BRAJKOVIČ SLO čas 114. K. KOREN SLO 5:39 Skupni vrstni red po 2. etapi: 1. J. BAKELANTS BEL 8:40:03 2. D. MILLAR VB +0:01 3. J. SIMON FRA 4. D. IMPEY JAR vsi 5. E. BOASSON HAGEN NOR 6. S. GERRANS AVS 7. M. KWIATKOWSKI POL isti 8. S. LAGUTIN UZB 9. C. RIBLON FRA 10. C. EVANS AVS
...
89. J. BRAJKOVIČ SLO čas
114. K. KOREN SLO 5:39
Bakelants po prvi zmagi kariere v rumenem