Grega Bole se je znašel v neprijetnem položaju, ker sta o njem pogovarjala razpviti zdravnik Ferrari in grešnik Bertagnolli, kar je s prisluškovanjem ujela tudi policija. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Grega Bole se je znašel v neprijetnem položaju, ker sta o njem pogovarjala razpviti zdravnik Ferrari in grešnik Bertagnolli, kar je s prisluškovanjem ujela tudi policija. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Grega Bole, aircar
Del transkripta pogovorov, ki jih je o Slovencih zabeležila italijanska policija, zdaj pa jih je objavila ameriška protidopinška agencija USADA. Foto: USADA
Lance Armstrong
Zdravnik Michele Ferrari naj bi vodil celotni sistem dopinga za Lanca Armstronga, po poročanju Gazzette pa je v zadnjih letih zaslužil več kot 30 milijonov evrov. Foto: EPA

V prisluhih italijanske policije med razvpitim Armstrongovim zdravnikom, ki naj bi vodil celotni sistem dopinga v US Postalu in pozneje pri številnih drugih ekipah in kolesarjih, in italijanskim kolesarjem je razvidno, da sta se sodelavca pri zlorabi poživil pogovarjala tudi o Slovencih.

Ferrari "Aircar" prihaja iz Slovenije
Govor je tekel o preparatu "aicar", ki naj bi po besedah Ferrarija prihajal od dobavitelja v Sloveniji. V transkritpu je nato Bertagnolli navrgel nekaj imen slovenskih kolesarjev, od katerih so italijanski kriminalisti zapisali ime Grega Boleta. Ferrari je odgovoril, da od tam prihaja nekaj močnih kolesarjev, kot je Simon Špilak. Ob koncu "slovenskega" odstavka je Bertagnolli razkril, da "aicar" prihaja v prahu, ki veliko stane, in v kapsulah.

Omenjeni italijanski transkript prisluhov je zdaj v okviru preganjanja Lancea Armstronga v svojem poročilu objavila USADA. V pogovoru za Val 202 se je Grega Bole ogradil od obtožb in različnih namigovanj ter postregel z obrambo, kateri po preiskavi verjamejo tudi v njegovem novem moštvu Vacansoleil.

"Nič napisano, da bi jaz komu kaj vozil"
"Težko je komentirati, kaj so drugi govorili in je zdaj objavila USADA. Kdor zastopi dobro italijansko, lahko razločno razbere, da ni nič napisano, da bi jaz komu kaj vozil ali kaj imel. Bertagnoli je omenil moje ime, gre za nekakšno njegovo predvidevanje iz pogovora leta 2010, ko z mano sploh ni bil v ekipi," je kontekst obrazložil Bole, ki je takrat Bertagnolija poznal le navidez, sta pa bila moštvena kolega pri Lampreju v letošnji sezoni.

"Mogoče smo bili predobri in smo jim šli v nos ter so morali napeljati zadevo izven Italije in so omenili Slovenijo," 27-letni Gorenjec ugiba, kako so imena slovenskih kolesarjev zašla v pogovor dveh "dilerjev".

Moštvo preverilo in verjelo Slovencu
Potem ko je poročilo, v katerem je omenjenih več deset kolesarjev, obšlo kolesarski svet, je nizozemsko moštvo Vacansoleil takoj napovedalo preiskavo, pri čemer so od Boleta, s katerim so komaj podpisali pogodbo, zahtevali, da jim pisno zagotovi svojo nedolžnost.

"Ko so slišali novico, sem jim povedal resnico. Vodja ekipe je preveril pri USADI in po pogovoru z menoj mi je rekel, da mi verjame. V pogovoru Bertagonilija z mojim menedžerjem je Bertagnoli dejal, da nikoli ni od mene dobil nič," je Bole podkrepil zagovor o predvidevanju Bertagnolija.

Eden od razlogov, zakaj ne gre v Podsmreko
Vseeno se je Bole odpovedal nedeljskemu nastopu na zadnji kolesarski dirki sezone v Podsmreki, kjer se za konec leta tradicionalno zberejo vsi najboljši Slovenci.

"Že pred Kitajsko sem se odločil, da zaključim s sezono. Že zdaj sem si vzel prosto za regeneracijo. Vse govorice ljudi, ki se ne spoznajo na to, ki ne vedo, zakaj sploh gre, pišejo določene kozlarije. Mogoče je tudi to eden od razlogov, da se ne bom pojavil v Podsmreki," je Bole priznal, da so ga tudi govorice in nepreverjene novice odvrnile, da bi v dresu Lampreja odpeljal še eno dirko, pa četudi samo poslovilno dirko, na kateri gre predvsem za prestiž med najboljšimi slovenskimi kolesarji.