Tom Boonen je v petek dobil že dirko Harelbeke, sijajno formo pa je potrdil tudi na klasiki Gent-Wevelgem. Foto: EPA
Tom Boonen je v petek dobil že dirko Harelbeke, sijajno formo pa je potrdil tudi na klasiki Gent-Wevelgem. Foto: EPA
Michael Albasini
Michael Albasini si je odločilno prednost nabral v uvodnih dveh etapah. Foto: EPA

Drugi je bil Slovak Peter Sagan, tretji pa Danec Matti Breschel. Borut Božič (Astana) in Kristijan Koren (Liquigas-Cannondale) sta zaostala več kot deset minut, Grega Bole (Lampre) pa je odstopil.
"Spet sem našel svoje šprinterske sposobnosti. Zagotovo nisem najhitrejši kolesar v karavani, to je verjetno Mark Cavendish, toda če so vsi drugi utrujeni, potem sem jaz eden najboljših," je povedal Boonen, ki je tako ob pravem času v dobri formi, saj ga v naslednjih dneh čaka še dirka po Flandriji.

Sagan v šprint ni prišel tako spočit kot Boonen, saj je porabil nekaj moči v poskusu pobega 25 kilometrov pred ciljem, ko se je pridružil Švicarju Fabianu Cancellari. Toda Boonenovi moštveni sotekmovalci so v glavnini hitro reagirali in še pravočasno ujeli ubežnike ter svojega tekmovalca pripeljali v dober položaj za napad.

"Po vzponu na Kemmelberg sem bežal s Cancellaro. Počutil sem se dobro, toda tako je bilo tudi na dirki med Tirenskim in Jadranskim morjem. Menim, da je vedno bolje, da nekaj poskusiš narediti kot nič. Toda v sprintu je bil pač Boonen močnejši," je dejal Sagan.

Albasini slavil v Kataloniji
Michael Albasini
je skupni zmagovalec 92. Dirke po Kataloniji, drugouvrščenega Španca Samuela Sancheza pa je prehitel za poldrugo minuto. Današnjo zadnjo preizkušnjo od Badalone do Barcelone, dolgo 119,8 km, je dobil Francoz Julien Simon (Saur-Sojasun). Za njim sta se uvrstila italijanska tekmovalca Francesco Gavazzi in Damiano Cunego.

Brajkovič končal na 31. mestu
Jani Brajkovič
je v zadnji preizkušnji prišel v cilj v času zmagovalca in zasedel 31. mesto, v skupni razvrstitvi pa je osvojil 44. mesto. Za zmagovalcem Albasinijem je zaostal 12 minut in 47 sekund. Brajkovič je nase opozoril v kraljevski etapi, ki so jo prireditelji zaradi snega nekoliko skrajšali (z 211 na 155 km) in je niso šteli za generalno razvrstitev. Za belokranjskega kolesarja je bila to prva etapna zmaga po slabih dveh letih, pred tem je dobil eno izmed preizkušenj na dirki Dauphine Libere, tradicionalni generalki za Tour.

Skupni zmagovalec Albasini je dobil uvodni preizkušnji na Dirki po Kataloniji, prednost pa je ohranil vse do zadnje etape.

Dirka po Kataloniji, 7. etapa,
Badalona-Barcelona, 119,8 km:
 1. J. SIMON            FRA    2:47:02 
 2. F. GAVAZZI          ITA            
 3. D. CUNEGO           ITA        vsi 
 4. R. URAN             KOL            
 5. R. KIŠERLOVSKI      HRV       isti 
 6. J. VAN DEN BRÖCK    BEL            
... 31. J. BRAJKOVIČ SLO čas Končni vrstni red: 1. M. ALBASINI ŠVI 24:15:45 2. S. SANCHEZ ŠPA +1:30 3. J. VAN DEN BRÖCK BEL 1:32 4. D. MARTIN IRS vsi 5. R. URAN KOL isti 6. D. CUNEGO ITA čas
... 44. J. BRAJKOVIČ SLO 12:47
Gent-Wevelgem, 235 km:                                
1. T. BOONEN BEL 5:32:44
2. P. SAGAN SLK vsi
3. M. BRESCHEL DAN
4. O. FREIRE ŠPA isti
5. E. BOASSON HAGEN NOR
6. D. BENNATI ITA čas
...
90. K. KOREN SLO +10:01
151. B. BOŽIČ SLO 12:33

Grega Bole je odstopil.