Borut Božič je 15. junija dobil peto etapo Dirke po Švici. Foto: Reuters
Borut Božič je 15. junija dobil peto etapo Dirke po Švici. Foto: Reuters

Idrijčan je bil najboljši že leta 2009, njegova soseda iz Ledin pa je priznanje prejela že tretjič. Nagrado za življenjske dosežke je prejel Gorazd Štangelj, ki je po letošnji sezoni postavil kolo v kot.

Božič, ki je po sezoni zapustil ekipo Vacansoleila in se tako kot Jani Brajkovič preselil h kazahstanski Astani, si je nagrado prislužil predvsem zaradi sedmega mesta na svetovnem prvenstvu v Köbenhavnu, imel pa je še nekaj drugih odličnih dosežkov. Tako je dobil etapo na Dirki po Švici, na klasični dirki v Hamburgu pa je zasedel tretje mesto.

"Seveda, da sem zadovoljen, vsaka lovorika mi veliko pomeni. Na koncu sezone, s katero nisem bil najbolj zadovoljen, predvsem s prvim delom ne, je to super stvar. Žal pa mi je, da nisem najboljši slovenski kolesar zaradi še boljšega rezultata na svetovnem prvenstvu, kjer se mi je ponudila enkratna priložnost. Cilj dirke sem naštudiral kot nobenega drugega doslej, ustrezal mi je maksimalno, a tega nisem najbolje izkoristil. Ne vem, če se mi bo še kdaj ponudila taka priložnost," se Božič še vedno vrača k zamujeni priložnosti na Danskem.

Žakljeva, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, je v izboru tokrat premagala lansko zmagovalko Blažo Klemenčič, to pa predvsem zaradi dosežka na evropskem prvenstvu v olimpijskem krosu, ko je osvojila bronasto kolajno.

"Nagrada je potrditev, da delam dobro, da so moji rezultati dobri. V preteklost nočem veliko gledati, bolj me zanima prihodnost. Želim si na olimpijske igre, želim tudi naslednjo sezono stati na tem mestu," je dejala Žakljeva.

Na Korziki štart 100. Toura
Prireditelji Dirke po Franciji so sporočili, da se bo Tour leta 2013 začel na Korziki. Sredozemski otok bo prvič v zgodovini gostil Tour, ki bo čez slabi dve leti praznoval 100. obletnico. Novico sta sporočila predsednik teritorialne korziške skupnosti Paul Giacobbi in direktor Toura Christian Prudhomme ter dodala, da bodo vse podrobnosti o sami trasi razkrili na uradni predstavitvi, ki bo 6. decembra v Ajacciu.

Lokalni časnik Corse Matin navaja, da bodo na Korziki priredili od dve do tri etape, nato pa se bo kolesarska karavana vrnila na celino. Dirka po Franciji se bo prihodnje leto začela v belgijskem Liegu.