Borut Božič je slavil že etapno zmago na Vuelti in na Dirki po Švici. Morda bo letos postal prvi Slovenec z etapno zmago na Dirki po Franciji, imel pa bo tudi lepe možnosti za medaljo olimpijskih iger. Foto: EPA
Borut Božič je slavil že etapno zmago na Vuelti in na Dirki po Švici. Morda bo letos postal prvi Slovenec z etapno zmago na Dirki po Franciji, imel pa bo tudi lepe možnosti za medaljo olimpijskih iger. Foto: EPA

"Te tri mesece, kar smo skupaj, se odlično počutim. Verjetno mi je precej lažje, ker sta zraven še Gorazd Štangelj in Jani Brajkovič, sicer pa sem to spremembo prav potreboval. Drugače nisem človek, ki bi mu ustrezale spremembe, a po štirih letih pri Vacansoleilu je bila ta sprememba prav dobrodošla," je povedal 31-letni kolesar iz Idrije.

V Italijo na spomladanske klasike
V novi sezoni bosta zanj dva vrhunca, dirka Tour de France in olimpijske igre, vendar želi že spomladi dokazati, da ima močne noge, kar mu je konec tedna že uspelo na dirki Clasica de Almeria, na kateri je bil drugi.

"V petek potujem na dirko Strade Bianche, nato pa na Tirreno Adriatico, kjer bi rad dosegel lep rezultat, saj potem sledijo klasike. Vedno mi je bila želja dobro odpeljati dirko Milano - San Remo, svojo priložnost bom iskal tudi na dirki Gent - Wevelghem. Ekipa me je zelo pozitivno presenetila, imam proste roke pri sprintih."

V Toscani tudi Koren in Kocjan
Na sobotni dirki Strade Bianchi v Toscani bosta od Slovencev nastopila še Kristijan Koren in Jure Kocjan, na štartni listi pa sta tudi mojster enodnevnih dirk Philippe Gilbert in lanski zmagovalec Toura Cadel Evans.

Borut Božič želi biti v najboljši formi poleti. "Iz Toura želim priti optimalno pripravljen, zadnji teden bom zato malo varčeval z energijo, saj ne želim biti preveč utrujen, tako da bo forma tudi na olimpijskih visoka."

Olimpijska dirka po meri Božiča

V Londonu naj bi imel Božič celo več možnosti za uspeh kot ta hip prvi šprinter na svetu Mark Cavendish. "Dejstvo je, da se bo olimpijska dirka odločala s šprintom. A bo ta precej bolj na kožo pisan Božiču kot Cavendishu. Trasa je namreč precej zahtevna, imela bo kar nekaj 'višincev', skupno bo potrebno odvoziti devet krogov in do zaključnega sprinta bodo prišli samo najmočnejši," je med drugim povedal slovenski selektor Martin Hvastija.