John Degenkolb je v mesecu dni dobil dve prestižni klasični dirki. Foto: EPA
John Degenkolb je v mesecu dni dobil dve prestižni klasični dirki. Foto: EPA
John Degenkolb
Nemec se je odlično znašel na znamenitih kockah. Foto: EPA
Božič poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev v Roubaixu

Odločil je šprint sedmerice na dirkališču v Roubaixu, kjer je Degenkolb zanesljivo ugnal Zdeneka Štybarja. Tretje mesto je zasedel Greg van Avermaet.
14. mesto najboljša slovenska uvrstitev
Božič je na koncu zasedel 14. mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev na severnem peklu. Kristjan Koren je imel najboljšo uvrstitev do danes (23. mesto). Kolesarji so prevozili 253 km, 57,5 po slovitih tlakovcih.
Wiggins končal tekmovanja na cesti
Serijski zmagovalec zadnjih dirk Norvežan Alexander Kristoff je bil tokrat deseti, še malo slabši je bil Britanec Bradley Wiggins, nekdanji zmagovalec Toura, ki se je s to dirko poslovil od cestnih tekmovanj. Posvetil se bo le še nastopom na stezi. S pobegom je skušal 30 kilometrov pred ciljem, a ga je glavnina hitro ujela. Morda mu je manjkal tudi pomočnik Geraint Thomas, ki je 83 km pred ciljem padel.
Nihče ni hotel sodelovati, zato je šel Degenkolb v lov sam
Degenkolb je Nemcem priboril prvo zmago na tej dirki po 119 letih, Josef Fischer je dobil prvo dirko, potem pa Nemčija ni več imela zmagovalca. Degenkolb je tudi prvi po Ircu Seanu Kellyju, ki je v istem letu dobil dirki Milano-San Remo in Pariz-Roubaix.
"Vesel in ponosen sem. Že San Remo sem doživel izredno čustveno, a to danes presega vse. To je dirka, o kateri sem vedno sanjal, da jo bom enkrat dobil. Res neverjetno," je pojasnil Degenkolb.

Belgijca Yves Lampaert in van Avermaet sta napadla 12 kilometrov pred ciljem, Degenkolb pa se je odločil za samostojen lov za ubežnikoma in ju šest kilometrov pred ciljem ujel. "Nihče ni hotel sodelovati, zato sem se v lov odpravil sam. Vedel sem, da zmorem," je odločilno akcijo 8,5 kilometra pred ciljem pokomentiral Nemec.
Štybar menjal kolo, van Avarmaet padel
Pozneje se je v lov podala še četverica kolesarjev, ki je vodilno trojko pravočasno ujela in med seboj na velodromu odločila zmagovalca, kjer je imel glede na skupino po pričakovanjih največ moči Nemec, ki je šprint v Roubaixu dobil že lani, a je bil to boj za drugo mesto, saj je v samostojnem pobegu slavil Nizozemec Niki Terpstra. Tokrat je imel mogoče tudi nekaj sreče, saj je drugouvrščeni Štybar v zadnjih kilometrih izgubil nekaj časa, ker je menjal kolo. Okvare je imel tudi tretjeuvrščeni van Avarmaet, ki je med dirko še padel.

Manjkala sta Cancellara in Boonen
Letošnja dirka je bila polna napadov in pobegov, po mnenju poznavalcev tudi zato, ker je manjkal trikratni zmagovalec Fabian Cancellara (ni bilo tudi štirikratnega zmagovalca Toma Boonena). Belgijec ni le trikrat zmagal, ampak skoraj ob vsakem nastopu nadzoroval tekmece, letos pa je poškodovan in spomladi ne bo nastopil.

Končni vrstni red, 253,5 km:
  1. J. DEGENKOLB     NEM      5:49:33 
  2. Z. ŠTYBAR        ČEŠ              
  3. G. VAN AVERMAET  BEL          vsi 
  4. L. BOOM          NIZ              
  5. M. ELMIGER       ŠVI         isti 
  6. J. KEUKELEIRE    BEL              
  7. Y. LAMPAERT      BEL          čas 
  8. L. ROWE          VB         +0:28 
  9. J. DEBUSSCHERE   BEL         0:29 
 10. A. KRISTOFF      NOR         0:31 
 ...                                   
 14. B. BOŽIČ         SLO     isti čas 
 72. K. KOREN         SLO         7:50 

Božič poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev v Roubaixu