Zadnji klanec je bil v prvih dveh kilometrih precej strm, nato pa je šlo tudi navzdol. Hitrosti so bile okrog 30 km/h, zato se Brajkovič ni mogel odlepiti od zasledovalcev. Foto: EPA
Zadnji klanec je bil v prvih dveh kilometrih precej strm, nato pa je šlo tudi navzdol. Hitrosti so bile okrog 30 km/h, zato se Brajkovič ni mogel odlepiti od zasledovalcev. Foto: EPA

Tretja etapa je bila zaradi slabih vremenskih razmer skrajšana z 211 km na 155 km, tako da kolesarji niso vozili zadnjih dveh vzponov najvišje kategorije, saj sta bila zasnežena. Brajkovič je v mrzlem in skrajno zoprnem vremenu presegel samega sebe, saj je po navadi v takšnih razmerah krepko zaostal, tokrat pa prevzel vso odgovornost in Astani priboril prvo zmago sezone. V ciljnem šprintu je bil hitrejši od Poljaka Michala Golasa, tretji pa je bil Francoz Mikael Cherel.

Nihče ni točno vedel, kje je cilj
"To je bil najtežji dan v moji karieri. Tako kot me je danes zeblo, me še ni. Deževalo je, temperatura je bila ena stopinja. Na zadnjem klancu sploh nismo vedeli, kje bo cilj. Dobivali smo različne informacije in je bila zmeda. To je zelo neprofesionalno od organizatorjev. Športni direktor je rekel, da manjka še kilometer do cilja, toda že čez 200 metrov sem zagledal skupino ljudi in avtomobile in začel šprintati. Nobenemu od kolesarjev ni bilo jasno, kaj se grem," je za MMC povedal Brajkovič, ki je na zmago čakal od Dauphineja 2010.

Brajkovič pobegnil na prvem vzponu
Zaradi hudega mraza je kar nekaj kolesarjev odstopilo, vključno s predlanskim zmagovalcem Toura Andyjem Schleckom. Pestro je bilo že na začetku, ko se je po 10 kilometrih zgodil množičen padec, v katerem sta bila vpletena tudi Ivan Basso in Julian Dean, ki zaradi poškodbe etape ni nadaljeval. V prvem vzponu na Alt de Coubet sta glavnini pobegnila Chris Anker Sorensen in Johan Tschopp, zaostajati pa ni želel niti Brajkovič.

Nova ciljna črta na 155 km
Vodilni trojki se je v nadaljevanju pridružilo še devet kolesarjev, ubežniška skupina pa si je pred glavnino nabrala že 11 minut prednosti. Zaradi nenehnega sneženja so se organizatorji odločili etapo skrajšati, kar je šlo ubežnikom precej na roko, novo ciljno črto na 155 km pa je prvi prečkal prav Brajkovič, ki si je pred glavnino na koncu nabral osem minut prednosti. Etapa ni štela v skupni vrstni red, sicer bi bil 28-letni Belokranjec v sijajnem položaju za končno zmago.

Jani utišal kritike
Brajkovič je pred letošnjo sezono prestopil k Astani. Na dirki Pariz-Nica je na začetku marca v 2. etapi zaostal 12 minut in priznal, da še ni dobro pripravljen. Toda niti najmanj se ni vznemirjal. Vzel si je teden počitka in verjel, da bo na katalonski preizkušnji bolje. V drugi etapi je bil nad svojim dirkanjem razočaran, danes pa je z napadi v zadnjem klancu dokazal, da so noge že prave. Velika zmaga je tudi, da ga ni zmotilo obupno vreme: "Imeli smo veliko prednosti in treba je bilo prevzeti odgovornost in se odločiti, ali naj odstopim ali se borim naprej."

Dirka po Kataloniji, 3. etapa (155 km)
 1. J. BRAJKOVIČ        SLO           
 2. M. GOLAS            POL           
 3. M. CHEREL           FRA           
 4. M. CARRARA          ITA           
 5. T. ROHREGGER        AVT           
 6. C. VANDE VELDE      ZDA           
 7. J. TSCHOOPP         ŠVI           
 8. S. KRUIJSWIJK       NIZ           
 9. C.-A. SORENSEN      DAN           
10. R. BARDET           FRA           
                                      
  Etapa ni štela v skupni vrstni red! 
                                      
Skupni vrstni red:                    
 1. M. ALBASINI         ŠVI    7:12:12
 2. R. HESJEDAL         KAN      +1:32
 3. N. CHEREL           FRA           
 ...                                  
38. J. BRAJKOVIČ        SLO       2:23