Mark Cavendish je znova dokazal, da mu v šprintu ni para. Foto: Reuters
Mark Cavendish je znova dokazal, da mu v šprintu ni para. Foto: Reuters
Taylor Phinney
Američan Taylor Phinney je ubranil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku Dirke po Italiji. Foto: Reuters
Gregor Gazvoda
Gregor Gazvoda je 2. etapo končal na 111. mestu. Foto: EPA

Mančan je vozil odlično, ključen je bil zadnji ovinek v etapi, v katerem je prišlo do množičnega trka, ki se mu je izmuznila le peščica najboljših. Veliko dela je imel vodilni v skupnem seštevku Taylor Phinney, ki je sicer ubranil rožnato majico, a se je moral za to pošteno potruditi, saj se mu je na kolesu osem kilometrov pred ciljem snela veriga in je moral nadoknaditi zaostanek 30 sekund.

40 km pred ciljem le ujeli ubežnike
Takoj po začetku etape so pobegnili Alfredo Balloni, Olivier Kaisen in Miguel Rubiano, ki so si 145 kilometrov do cilja nabrali prednost dobrih 13 minut, a je ta iz kilometra v kilometer kopnela. Dobrih 60 kilometrov pred koncem je znašala zgolj še dve minuti, glavnina je ubežnike ujela čez 20 kilometrov. V prednost je smuknil Danec Lars Ytting Bak, ki si je hitro privozil 44 sekund prednosti, a ni zdržal tempa.

Kaos na zadnjem ovinku
Dobrih 150 metrov pred ciljno črto je na zadnjem ovinku prišlo do množičnega trka, ki je 'pogoltnil' večji del glavnine. Trk je zakrivil Nizozemec Theo Bos, ki je za trenutek izgubil nadzor nad kolesom in trčil v Norvežana Alexandra Kristoffa, ki je zgrmel v ogrado. Cavendish se je trku izmuznil, skozi luknjo se je prebil v ospredje in zmagoslavno dvignil roki. Drugi je bil Avstralec Matthew Harley Goss, tretji pa Francoz Geoffrey Soupe.

Težo skuša dvigniti s tortami
"Še vedno se navajam na novo ekipo. Nekaj kolesarjev iz ekipe z mano še nikoli ni sodelovalo, a to so dirke, v katerih nadvse uživam. Še nikoli nisem dobil etape tako zgodaj in to je zagotovo dober znak," je po tekmi dejal Cavendish in sklenil: "Od zadnjega šprinta sem izgubil kar nekaj teže - in poskušam jo spet pridobiti s to torto (smeh). S svojo formo sem zadovoljen, prepričan pa sem, da je lahko še boljša."

Dirka po Italiji, 2. etapa

Herning (DAN), šprint, 206 km:
1. M. CAVENDISH VB 4:53:21 2. M. HARLEY GOSS AVS vsi 3. G. SOUPE FRA 4. T. FARRAR ZDA 5. R. FERRARI ITA 6. M. RENSHAW AVS
7. T. HUSHOVD NOR isti 8. D. BENNATI ITA 9. W. BONNET FRA 10. T. GERAINT VB ... 111. G. GAZVODA SLO čas

Skupni vrstni red (2/21):
1. T. PHINNEY ZDA 5:03:38 2. G. THOMAS VB +0:09 3. A. RASMUSSEN DAN 0:13 4. M. BOARO ITA 0:15 5. G. E. LARSSON ŠVE 0:22 6. R. NAVARDAUSKAS LIT isti čas 7. B. LANCASTER AVS 0:23 8. M. PINOTTI ITA 0:24 9. J. SERGENT NZL 0:26 10. N. OLIVEIRA POR 0:27 ... 142. G. GAZVODA SLO 1:11