Luka Mezgec ima pogodbo z ekipo Giant-Alpecin še za letošnje leto. Čeprav je šprinterska konkurenca znotraj ekipe izjemna, se odlično počuti. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Mezgec ima pogodbo z ekipo Giant-Alpecin še za letošnje leto. Čeprav je šprinterska konkurenca znotraj ekipe izjemna, se odlično počuti. Foto: www.alesfevzer.com

Leta 2009 so me kolegi po desetih dneh treninga (teka na smučeh) zvabili na maraton v Logarsko dolino in bil sem tretji. Tehnike nimam, res pa je, da je "motor" vzdržljiv.

Luka Mezgec
Spomin na 1. junij 2014, ko je Mezgec postal prvi Slovenec z etapno zmago na Dirki po Italiji. Šprintersko akcijo je mojstrsko demonstriral v Trstu. Foto: EPA

Spomnim se, da si je Patrick Gretsch nadišavil dres. Bili smo prepričani, da je gej, tudi depiliral se je povsod. Ampak potem nas je presenetil, dobil je punco.

Luka Mezgec
Pozimi gre za trening rad v hribe, občasno pa se preizkusi tudi v teku na smučeh. Foto: Twitter Luka Mezgec

Laiki mi pravijo, zakaj na etapah, na katerih dirkam s Kittlom in Degenkolbom, ne šprintam za drugo mesto, vendar se ne zavedajo, da ni možnosti, da si med 30, kadar stoodstotno opraviš svojo nalogo.

Luka Mezgec
Novo sezono bo začel naslednji mesec v Dubaju, glavni cilj sezone pa je spet Dirka po Italiji. Za zdaj kaže, da bo nastopil v vlogi kapetana. Foto: EPA

Seveda bi po svoje rad šel (na Tour de France), ampak - dokler sem v ekipi s Kittlom in Degenkolbom, si niti ne želim nastopiti. Oba imata prednost pred mano, da bi šel tja le zato, da bi sodeloval, pa nočem.

Marcel Kittel
Marcel Kittel bo tudi letos vse misli usmeril k Dirki po Franciji, na kateri je lani slavil štiri etapne zmage. Foto: EPA

Sit sem bil že makaronov, izgubil sem apetit, zato sem pred večerjo rekel, da če bodo na krožniku spet makaroni, grem čez cesto na pico. Seveda so bili in s še dvema kolegoma iz ekipe smo šli res na pico, vsak pa je spil še dve pivi.

26-letni Kranjčan, ki z družino živi v Kamniku, je lani najprej opozoril nase s trojčkom zmag na Dirki po Kataloniji, odlično pomlad pa je kronal 1. junija z zmago na zadnji etapi 97. Dirke po Italiji v Trstu. Na novo sezono se zaradi mile zime lahko večinoma pripravlja kar doma, prva dirka pa ga čaka čez en mesec v Dubaju. Danes se bo Mezgec z moštvenimi kolegi, med katerimi sta tudi šprinterska asa Marcel Kittel (na zadnjih dveh Dirkah po Franciji je slavil osem etapnih zmag) in John Degenkolb, srečal v Berlinu na uradni predstavitvi ekipe Giant-Alpecin pred novo sezono.


Če zanemarimo nekaj dni ob koncu decembra, je letošnja zima topla. Najbrž kolesarjem to zelo ustreza, kajne?
Vsekakor, saj sem lahko treniral doma in mi ni bilo treba na Primorsko. Šele zadnji konec tedna sem šel prvič na Obalo na dva treninga. Kadar je zunaj mraz in sneg in greš za pet ali šest ur na kolo, tvegaš zdravje.

Objavili ste tudi fotografijo s teka na smučeh na Kokrici. Je to pogost trening kolesarjev?
Kar veliko kolesarjev je pozimi na tekaških smučeh, čeprav sam raje hodim v hribe, kot da bi kroge "nažigal" s tekaškimi smučmi. A za spremembo je tek povsem v redu, saj so podobni gibi, delajo pa tako roke kot noge.

Ste tudi na tekaških smučeh hitri?
Letos sem po treh letih spet poizkusil. Leta 2009 so me kolegi po desetih dneh treninga zvabili na maraton v Logarsko dolino in bil sem tretji. Tehnike nimam, res pa je, da je "motor" vzdržljiv. Toda tehnika pomeni več kot 50 odstotkov uspeha.

V kolesarstvu pa precej manj ...
Tam velja: glavo dol in "gas". Prej pride do izraza taktika kot tehnika.

Ste z ekipo sploh kaj trenirali v tujini?
En teden decembra v Španiji, v Campbrilu blizu Barcelone.

Ste se v šprintih lahko merili z Marcelom Kittlom in Johnom Degenkolbom?
Kittla na kratkih šprintih skoraj ne moreš premagati, Degenkolba pa lažje, saj ni tako eksploziven. Bolj mu ležijo dolgi in težki šprinti.

Danes odhajate v Berlin na uradno predstavitev ekipe za letošnjo sezono. Ste nove drese že dobili?
Ne, to je še skrivnost, prav tako bodo danes razkrili tudi nekatere nove pokrovitelje.

Kakšne barve bodo tekmovalni dresi?
Temnejši kot lani, ko so bili belo-črni. Zdaj bodo povsem temni.

Verjetno vam to bolj ustreza, kot pa da imate svetle drese. Se spomnite, koliko dresov ste imeli leta 2013, ko so bili beli?
Tisti so bili res občutljivi. Prišel sem iz kranjske Save, kjer sem jih porabil le nekaj na leto, saj je bilo treba varčevati, potem pa pridem med profesionalce in sem prav štel: prvo leto 42 kompletov dresov!

Bi vodstvo ekipe grdo gledalo, če bi na kakšno dirko prišli v umazanem dresu?
Če je etapa sončna in prideš z nečistim dresom ... Že sam bi se slabo počutil, prav tako ne bi bili veseli direktorji. Meni še nihče ni nič rekel, sem vedno urejen.

Šprinterji ste morda v tej urejenosti podobni nogometašem. Če se samo spomnimo Maria Cipollinija, kako je skrbel za svojo zunanjost ...
Se strinjam, je kar podobno, seveda pa je odvisno od posameznika. Kittel se na primer ves čas češe in suši lase s sušilcem.

So še kakšne podobne nenavadne zgodbe?
Spomnim se, da si je Patrick Gretsch nadišavil dres. Bili smo prepričani, da je gej, tudi depiliral se je povsod. Ampak potem nas je presenetil, dobil je punco.

Sicer pa - vaša ekipa se po novem imenuje Giant-Alpecin. Alpecin je proizvajalec šamponov, tako da bo za urejenost poskrbljeno!
Upam, da bom po zaslugi njihovih šamponov kasneje postal plešast, kot je tradicija v naši družini (smeh).

Ves čas poudarjate, kako zadovoljni ste s svojo ekipo. Kaj vas tako navdušuje?
Smo mlada ekipa, vsi se dobro razumemo, nihče ni zatežen, nihče egoist. Kar se domenimo, to v celoti naredimo. Nihče se ne izneveri, res vsak želi pomagati. Če ne more in na primer med etapo pade, se opraviči. Laiki mi pravijo, zakaj na etapah, na katerih dirkam s Kittlom in Degenkolbom, ne šprintam za drugo mesto, vendar se ne zavedajo, da ni možnosti, da si med 30, kadar stoodstotno opraviš svojo nalogo.

Vam je na velikih dirkah težko, kadar niste kapetan, zavedate pa se, da ste v odlični formi in bi se lahko borili za etapno zmago?
Ne, včasih sem celo vesel, kadar športni direktorji drugega določijo za kapetana, saj imaš tako bolj sproščeno glavo. Pritiska tako ni. Ne nazadnje: če res dobro pomagaš, je isto, kot če bi sam naredil rezultat. Verjemite, Degenkolb in Kittel sta izredno hvaležna in se po etapni zmagi vedno poimensko zahvalita.

Torej vas nič ne moti, da imate v ekipi takšno konkurenco med šprinterji.
Ne, saj lahko bolje treniraš. Kadar koga premagaš, dobiš ekstra motivacijo. Če si v ekipi edini šprinter, pa nimaš občutka, kako dober si.

Kdaj boste začeli sezono?
4. februarja na Dirki po Dubaju. Ker bo to prva dirka sezone, bo vse bolj sproščeno. Tam bom nabiral tekmovalne kilometre, veselim pa se tudi, da bom videl ta del sveta.

Bi šli še na kakšno dirko radi zato, ker vas pritegne pokrajina, ljudje ...?
Rad bi šel spet v Kolorado, kjer sem že dirkal leta 2013. Zaradi ameriške miselnosti bi šel še kdaj. Lani nismo bili povabljeni, a ko bomo naslednjič, bom odkljukal to dirko.

Na Dirki po Franciji še niste nastopili. Kako močna je želja, da greste na dirko vseh dirk?
Seveda bi po svoje rad šel, ampak - dokler sem v ekipi s Kittlom in Degenkolbom, si niti ne želim nastopiti. Oba imata prednost pred mano, da bi šel tja le zato, da bi sodeloval, pa nočem. Nočem vse sezone tempirati forme za Tour, kjer ne bi imel nobene možnosti za uspeh. Raje grem na kakšno drugo dirko in naredim dober rezultat.

Lani ste zablesteli z etapno zmago na Dirki po Italiji. Je Giro letos v vaših načrtih?
Je. Za zdaj niti Kittel niti Degenkolb nista v ekipi. Če bo tako ostalo, bo super. Vse tri tedne bom imel priložnosti. Je pa treba počakati do konca. Kittel lahko en teden prej reče, da bi šel na Giro zgolj zaradi priprave na Tour, in bi ga takoj uvrstili v ekipo.

"Vaš" Trst letos ne bo gostil Gira. Ste preverili, kje bi lahko iskali svojo priložnost za zmago v šprintu?
Na hitro sem pogledal traso in bo kakih pet ali šest priložnosti. Nisem pa se poglabljal v podrobnosti.

Ste kaj spremenili v treningu?
Ne, le pri prehrani bolj pazim, kakšen trening imam, in potem temu prilagodim jedilnik. Predvsem poskušam omejiti sladkor, če nimam intenzivnega treninga.

Znani ste, da znate poslušati svoje telo. Lahko še enkrat opišete, kaj se je zgodilo sredi lanske Dirke po Italiji?
Sit sem bil že makaronov, izgubil sem apetit, zato sem pred večerjo rekel, da če bodo na krožniku spet makaroni, grem čez cesto na pico. Seveda so bili in s še dvema kolegoma iz ekipe smo šli res na pico, vsak pa je spil še dve pivi. Enostavno je telo to potrebovalo, čeprav morda ni bilo zdravo. A apetit se je potem vrnil!

Vas športni direktor ni nič okaral?
Ne, na Giru smo imeli direktorja, ki je to dirko vozil že desetkrat in točno ve, koliko je ura.

Torej kakšen kozarček alkohola ni prepovedan med takšno naporno dirko?
Ne. Seveda v majhnih količinah. Med večerjo imamo na mizi vino in kakšen deciliter je kar dobro, da spiješ, da se malo sprostiš.

Spremljate te dni zimske športe?
Seveda, med prazniki sem gledal novoletno skakalno turnejo, v nedeljo slalom na Sljemenu. Želel sem na Pokljuko, da bi navijal za naše biatlonce, zmenjen sem bil s Klemnom Bauerjem, da mi bo priskrbel vstopnice, a sem moral ravno takrat trenirati, ker je bilo vreme še lepo, napoved pa slaba.

Italijanski mediji so Valjavčev hotel na Pokljuki oziroma njegove višinske hiše označili za Grand hotel doping. Si vi pomagate na ta način?
Seveda, zadnji dve leti sem uporabljal višinski šotor oziroma sem si naredil improvizirano višinsko sobo, kamor grem tri tedne pred Dirko po Italiji. Telo navadiš, da je bolj učinkovito in gotovo se med tako težko dirko, kot je Giro, to pozna.

Žena spi z vami v tej spalnici?
Da.

In kakšno višino nastavite?
Prvi teden stopnjujem s 1500 do 2500 metrov, po desetih dneh nastavim na 3200 metrov in tam spiva še dva tedna.

Tomaž Okorn

Leta 2009 so me kolegi po desetih dneh treninga (teka na smučeh) zvabili na maraton v Logarsko dolino in bil sem tretji. Tehnike nimam, res pa je, da je "motor" vzdržljiv.

Spomnim se, da si je Patrick Gretsch nadišavil dres. Bili smo prepričani, da je gej, tudi depiliral se je povsod. Ampak potem nas je presenetil, dobil je punco.

Laiki mi pravijo, zakaj na etapah, na katerih dirkam s Kittlom in Degenkolbom, ne šprintam za drugo mesto, vendar se ne zavedajo, da ni možnosti, da si med 30, kadar stoodstotno opraviš svojo nalogo.

Seveda bi po svoje rad šel (na Tour de France), ampak - dokler sem v ekipi s Kittlom in Degenkolbom, si niti ne želim nastopiti. Oba imata prednost pred mano, da bi šel tja le zato, da bi sodeloval, pa nočem.

Sit sem bil že makaronov, izgubil sem apetit, zato sem pred večerjo rekel, da če bodo na krožniku spet makaroni, grem čez cesto na pico. Seveda so bili in s še dvema kolegoma iz ekipe smo šli res na pico, vsak pa je spil še dve pivi.