Joaquim Rodriguez je teden dni po srebru na svetovnem prvenstvu v Firencah dosegel nov uspeh v Italiji. Foto: EPA
Joaquim Rodriguez je teden dni po srebru na svetovnem prvenstvu v Firencah dosegel nov uspeh v Italiji. Foto: EPA

"El Purito" je zmago dosegel po samostojnem pobegu, ki ga je začel na zadnjem vzponu, devet kilometrov pred ciljem v Leccu. Španija je 105 let čakala na zmago v Lombardiji, lani je po zaslugi Rodrigueza in Samuela Sancheza dosegla dvojno zmago, letos pa je ponovila uspeh. Rodriguez je zmagal na enak način kot lani. Potem ko je glavnina ujela ubežnika Francoza Thomasa Vocklerja, se je na najstrmejšem delu zadnjega vzpona odločil za napad, slediti pa mu ni mogel nihče.

Ameriški kolesar Dave Zabriskie je potrdil, da je bila dirka po Lombardiji njegova zadnja v karieri. Po slabi sezoni, ki so jo zaznamovale poškodbe in tudi priznanje dopinga, 34-letni kolesar Garmina nima več motiva za nadaljevanje, kot sam pravi, je prišel čas za slovo.

"To je zame najljubša dirka, pisana mi je na kožo. Vedel sem, kje in kako moram napasti, da dosežem uspeh. Je pa res, da so to vedeli tudi drugi, ki so pričakovali, kaj se bo zgodilo. Ampak na srečo so me moji moštveni kolegi v zaključek pripeljali dovolj spočitega, tako da na moj napad ni mogel odgovoriti nihče," je bil na cilju zadovoljen 34-letni Katalonec.

Lombardija je močno spominjala na dirko svetovnega prvenstva prejšnjo nedeljo. Tudi v Firencah je Rodriguez napadel, s tem izoblikoval skupino treh zasledovalcev, v tej je bil v deževnem vremenu spet Valverde, poleg njega pa še Irec Daniel Martin in Poljak Rafal Majka. A v nasprotju s svetovnim prvenstvom je Rodriguez zdržal do konca, s tem pa se je tudi približal drugi zaporedni zmagi v seštevku svetovne serije. V tem je prehitel Britanca Chrisa Frooma, ki je dirko v Italiji zaradi bolečin v hrbtu odpovedal. Pred zadnjo dirko v Pekingu ima Španec 607, Britanec pa 587 točk. Eden izmed favoritov, Italijan Vincenzo Nibali, je odstopil. Svetovnega prvaka Portugalca Ruia Coste ni bilo v ospredju, Slovencev pa ni bilo niti na startu.

Izidi:                                
 1. J. RODRIGUEZ     ŠPA       6:10:18
 2. A. VALVERDE      ŠPA         +0:17
 3. R. MAJKA         POL          0:23
 4. D. MARTIN        IRS          0:45
 5. E. GASPAROTTO    ITA      isti čas
 6. D. MORENO        ŠPA          0:55
 7. P. SERRY         BEL           vsi
 8. F. PELLIZOTTI    ITA          isti
 9. I. SANTAROMITA   ITA              
10. R. GESINIK       NIZ           čas