Chris Froome je le še potrdil rumeno majico. Foto: Reuters
Chris Froome je le še potrdil rumeno majico. Foto: Reuters
Alberto Contador
Dvakratni zmagovalec Toura, tretjo zmago so mu odvzeli zaradi nedovoljenih poživil, Alberto Contador ima le še malo možnosti za nov uspeh, se je pa v skupnem seštevku zavihtel na drugo mesto. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je po lanskem drugem mestu na dobri poti k prvi zmagi na Touru. Do konca so še štiri etape. Foto: EPA
Froome znova premočen za tekmece

Froome je zaradi dežja moral ob koncu preizkušnje, ki ni bila klasičen kronometer in je bila bolj pisana na kožo gorskim specialistom, voziti zelo previdno, predtem je ob zaostanku tudi zamenjal kolo. Na 32 km dolgi preizkušnji pod Alpami je izjemni Britanec, ki je brez prave konkurence na letošnjem Touru, za devet sekund prehitel prvega zasledovalca Španca Alberta Contadorja.

Froome, ki je dobil tretjo etapo na letošnji francoski pentlji, je na zadnjem vmesnem času, ko je ravno zamenjal kolo, zaostajal še 11 sekund, nato pa kljub previdni vožnji precej pridobil. "El Pistolero", ki je lahko zadovoljen s svojo vožnjo, se je s tem zavihtel na drugo mesto. Tretje mesto je na kronometru, ki je imel tudi dva vzpona, zasedel njegov rojak Joaquin Rodriguez.

Froome presenečen nad zmago
"Nisem mogel verjeti svojim očem, ko sem prečkal ciljno črto in videl, da sem najhitrejši. Tega res nisem pričakoval. Danes mi vreme ni šlo najbolj na roko, dvakrat je deževalo, a k sreči se je po prvem deževju cesta že nekoliko posušila. Zelo sem zadovoljen z današnjo zmago," je povedal Froome.

Nosilec rumene majice je ob tem še dodal: "Kronometer ni bil klasičen, niti nisem vedel, ali je to zame plus ali minus. Izkazalo se je, da mi je povsem ustrezal. Dosegel sem novo etapno zmago, še povečal vodstvo v skupnem seštevku, tako da lahko rečem, da je za menoj še en odličen dan. Prednost je zdaj res velika, toda še zdaleč ne mislim, da je vse končano. Še se bom moral boriti."

V četrtek Alpe d'Huez
V skupnem seštevku zdaj Contador zaostaja štiri minute in 34 sekund. Tretje mesto zaseda Contadorjev moštveni kolega Čeh Roman Kreuziger, ki je bil na kronometru peti. Bauke Mollema je v vožnji na čas, ko se je celo zaletel v ogrado, izgubil dve minuti in s tem tudi drugo mesto v skupnem seštevku. Kristjan Koren je končal na 60. mestu z nekaj manj kot petimi minutami zaostanka. V skupnem seštevku je 96.

Največji osmoljenec etape je nesrečni Jean-Christophe Peraud. Francoz je nastopil kljub zlomljeni ključnici po padcu na treningu. Dva kilometra pred ciljem etape je na mokrem delu znova grdo padel. Pred karavano so zdaj tri gorske etape. Že v četrtek jih čaka kraljevska etapa z vzponom na legendarni Alpe d'Huez. Ob morebitnem slabem vremenu bodo kolesarji sloviti vzpon prevozili samo enkrat, sicer pa naj bi ga kar dvakrat.

Embrun-Chorges, 32 km:                
  1. C. FROOME        VB         51:33
  2. A  CONTADOR      ŠPA        +0:09
  3. J. RODRIGUEZ     ŠPA         0:10
  4. R. KREUZIGER     ČEŠ         0:23
  5. A. VALVERDE      ŠPA         0:30
  6. M. KWIATKOWSKI   POL         1:11
  7. J. FUGLSANG      DAN         1:33
  8. A. TALANSKY      ZDA         1:34
  9. T. VAN GARDEREN  ZDA         1:41
 10. M. MONFORT       BEL         1:51
 ...                                  
 60. K. KOREN         SLO         4:52

Skupni vrstni red, po 17. etapi: 1. C. FROOME VB 66:07:09 2. A. CONTADOR ŠPA +4:34 3. R. KREUZIGER ČEŠ 4:51 4. B. MOLLEMA NIZ 6:23 5. N. QUINTANA KOL 6:58 6. J. RODRIGUEZ ŠPA 7:21 7. L. TEN DAM NIZ 8:23 8. J. FUGLSANG DAN 8:56 9. M. KWIATKOWSKI POL 11:10 10. D. MARTIN IRS 12:50 ... 96. K. KOREN SLO 1:53:54
Froome znova premočen za tekmece