Kolesarstvo
(9)
Alexandre Geniez je bil za dolžino kolesa hitrejši od največjega izzivalca Dylana van Baarleja. Foto: EPA

Dodaj v

Geniez dobil 12. etapo, v rdeči majici Jesus Herada

Sledijo tri zahtevne gorske etape
6. september 2018 ob 17:07
Faro de Estaca de Bares - MMC RTV SLO, STA

Francoz Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale) je zmagovalec 12. etape Dirke po Španiji. Odločal je šprint manjše skupine ubežnikov.

Etapa, dolga 181 km, je bila po meri ubežnikov, 18 kolesarjev pa je izkoristilo priložnost. V cilju v kraju Faro de Estaca de Bares je v igri za zmago ostala peterica. Šprint je bil rahlo navkreber, Geniez pa je imel največjega tekmeca v Dylanu van Baarleju. Član ekipe Sky je zaostal za dolžino kolesa, nekaj sekund po prihodu v cilj pa je trčil z enim od neprevidnih fotografov, ki je brezglavo tekal po cesti. K sreči se ni poškodoval.

Za 30-letnega Genieza je to tretja etapna zmaga na Dirkah po Španiji. Preostali dve je slavil v letih 2013 in 2016. "Na Giru sem vozil na skupno razvrstitev, na Vuelto pa sem prišel po etapno zmago in uspelo mi je. Ko se je beg razbil v dve skupini, so se moje možnosti povečale."

Pred tremi gorskimi etapami je rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku oblekel Jesus Herada, ki je v cilj prišel v drugi skupini ubežnikov, okrog dve minuti in pol za najhitrejšimi. Herada je etapo začel s 5:45 zaostanka za Simonom Yatesom, ki pa je v glavnini zaostal preveč, da bi lahko ostal vodilni.

Herrada bo prvi Španec po letu 2016, ki bo na domači dirki nosil rdečo majico vodilnega. "Presrečen sem in presenečen. Težko je verjeti. Ne zgodi se velikokrat, da ti uspe kaj takega, a danes so bili okoliščine na moji strani. Za etapno zmago se nisem mogel boriti, bil sem preveč izčrpan, a skupno vodstvo ni nič slabšega, z njim so se mi izpolnile sanje. Zdaj imam imam kar občutno vodstvo, seveda ga bom poskušal braniti, a že jutri se etapa konča na vrhu vzpona, zato bo težko braniti vse napade."


12. ETAPA, 181 km           
Mondonedo-Punta de Estaca de Bares:  
 1. A. GENIEZ     FRA  4:22:59
 2. D. VAN BAARLE   NIZ    vsi
 3. M. PADUN      UKR    isti
 4. D. TEUNS      BEL    čas
 5. V. CAMPENAERTS   BEL   +0:02
 6. D. FORMOLO     ITA    0:05
 7. G. BRAMBILLA    ITA    0:24
 8. D. DEVENYNS    BEL    0:48
 9. T. DE GENDT    BEL    2:27
 10. V. CONTI      ITA    2:29
 ...                 
117. L. PIBERNIK    SLO   24:24
168. L. MEZGEC     SLO   27:25
                   
Po 12. etapi:             
 1. J. HERRADA     ŠPA  50:28:56
 2. S. YATES      VB   +3:22
 3. A. VALVERDE    ŠPA    3:23
 4. N. QUINTANA    KOL    3:36
 5. I. IZAGIRRE    ŠPA    3:39
 6. T. GALLOPIN    FRA    3:46
 7. E. BUCHMANN    NEM  isti čas
 8. M. A. LOPEZ    KOL    3:49
 9. R. URAN      KOL    3:54
 10. S. KRUIJSWIJK   NIZ    4:05
 ...                 
149. L. PIBERNIK    SLO  2:05:16
161. L. MEZGEC     SLO  2:19:54
                   
T. O.
Prijavi napako
Komentarji
rokers
# 06.09.2018 ob 17:27
Ja vuelta je res nepredvidljiva in noben ni pričakoval Herrade v rdečem po ducatu etap. Na koncu so le malce zmanjšali zaostanek, kajti drugače bi prišla še Brambilla in Formolo v top10. Lepo je bilo videt Nibalija spet v akciji in tak as se podredi svojemu mlajšemu kolegu - za Paduna se govori kar veliko dobrega. Geniez pa zmagal prav suvereno, tip je sposoben dirkat tudi na generalno, a je zmaga veliko bolj odmevna. Mitchelton je danes izgubil rdečo majico in imam občutek, da je ne bodo pridobili nazaj, no jutri po mojem Herrada bo še zadržal, bo pa verjetno kaj pridobil Valverde ali celo Quintana - no med favoriti bodo razlike, a ne abisalne. Na tako strmih in kratkih je ponavadi Lopez trpel, bomo vidli. etapa je težka, a do zadnjega klanca mislim, da ne bo šlo na polno, bo zanimivo videt če bo Cofidis sposoben vlečt peloton. V bistvu se bo glavno zgodilo v zadnjih 2,3km kjer bo res noro strmo, skoraj 20%. Po vsem videnem lahko jutri spet uspe pobeg in mislim, da bo King spet proval s kakim napadom, podobno Rolland in De Marchi. Če pridejo skupaj favorit Valverde, v formi gira pa bi bil Yates, a se mi ne zdi tako briljanten.
muzejčanka
# 06.09.2018 ob 21:19
No, bomo videli kaj so v Movistar-ju pripravili. Mogoče imaš celo prav, Rokers. Vsekakor bodo poizkusili izkoristiti priliko, če bo kdo v težavah. Me zanima tudi kako se bo jutri držal Kruijswijk na zadnjem klancu. Glede Movistar-ja pa še to: vse ostale ekipe so na Giru in Touru čakale kaj bo Sky naredil. Sky je na obeh dirkah narekoval ritem. To vlogo na Vuelti zdaj igra Movistar. Kot nekakšen Španski Sky. Ni kaj. Zelo zanimiv vikend nas čaka na Vuelti. Lp
muzejčanka
# 06.09.2018 ob 18:28
Zelo težka etapa. Non stop gor dol. Skoraj brez ravnine. Zanimivo, da je včerajšnja etapa bila uradno kategorizirana kot hribovska današnja pa kot ravninska. Jaz (razen 27km krajša kot včeraj), nisem opazila, da bi bila lažja. Geniez je še nekaj km pred ciljem izgledal v izgubljenem položaju potem pa le nekako priključil in na koncu še celo zmagal. V pelotonu so očitno že z mislimi za naslednje tri dni in se niso kaj zmenili na ubežnike. Vedo kaj jih že jutri čaka. Sama etapa ni prehuda. Prvi klanec bolj za statistiko, drugi je še predaleč od cilja (75km) pa tudi ne pretežek 13km, 6.5%). Finalni, ki je dolg 8.8km pa je že druga pesem. Sicer je povprečni naklon "samo" 7.5% vendar to ni realni pokazatelj težavnosti klanca. Prve 3.8km zelo položen 4%. Potem pridejo na pravi "zid" 25%, ki je dolg cca 200m. Takoj zatem 1km zelo položno 1.5% nato se pa začne. Zadnje 3.8km je povprečni naklon 17%, če odmislimo zadnjih 800m ki je 10% pa je povprečen naklon 20%. Tudi jaz verjamem, da bo beg uspešen, ker sta v soboto in nedeljo vendarle še dve težki etapi in bo treba malo porazdeliti moči na vse tri dni. Kljub temu pričakujem napad Quintane. To je njegov teren, čeprav bi mu verjetno bolj pasalo še kakšen km ali dva daljši klanec. Morda napade tudi Valverde, čeprav jaz bolj pričakujem, da bo poizkušal Quintana. Veliko je neznank zame. Kako se bo držal Yates, Kelderman, Uran in pa še posebej Herrada. Verjamem, da toliko jutri ne more izgubiti, da bi slekel rdečo majico. Je vendarle premalo km na ciljnem klancu. Vsekakor verjamem na zmago ubežnika, kdo bo to, je pa že bolj vprašanje za Rokersa (malo za hec in malo za res).
miško5lin
# 06.09.2018 ob 22:30
No rokers pa si spet prišel na svoj račun.
Tvoj favorit je danes bežal, kar je vzpodbudno.

Kar se pa tiče današnjega bega, zaostankov in lovljenja je pa tako;

Mitchelton ni želel loviti, ker sekunda prednosti ni nič. Veliko jih je izučil tudi letošnji Giro.
Movistar ima pa tako in tako latino kompleks, kar pomeni nič menjat, na koncu pa sprintat do dile. Vendar tako ne gre, zato takšna prednost ubežnikov.

Vsi pa vedo, da so glavne etape še na vidiku, zato se favoriti še skrivajo in hranijo moči.
817263
# 06.09.2018 ob 22:09
Za jutri pričakujem kak poskus Keldermana, Pinota ali pa mogoče tudi Yatesa. Quintana, Lopez, Uran bodo samo sledili napadom. Valverde če bo še zraven bo verjetno napadel v zadnjih 800m ko se naklon zmanjša, lahko pa tudi zaostane okoli pol minute. Izaguire, Buchman nevem točno kako vozita na takih terenih samo verjetno bo kak zaostanek nekje 25-30 sec. Aru bo opdadel, Kwiatkovski tudi (zaostanek nekje 2 min). Mas, Galopin in de la Cruz lahko zgubijo okoli 1 min. Herada pa lahko tudi izgubi majco, danes se iztrošil in tudi prestrmo za njega.
rokers
# 06.09.2018 ob 20:20
Mislim, da bo bolj sobotna za Quintano, nedeljska pa za Lopeza. Po mojem razen Movistarja ni ekipe, ki bi bila sposobna kontrolirat pobega in nabivat močen tempo na gorskih etapah (mogoče tudi Bahrain, če bi vodil Izagirre), tako da dokler Movistar ne bo vlekel bojo pobegi uspevali. In prav od njih je najbolj odvisno kako in kaj, ali bodo stavili na oba konja, ali na enega. Mislim, da se je Covatilli pokazalo, da je Quintana boljši v resnih klancih, na rampah in "hribovskih šprintih" je boljši stari Valverde, a vuelto se bo po mojem dobilo na resnih klancih in ta bo v nedeljo.. No kljub ne najtežjim etapam bo spektakel.
d_a_r_k_o
# 06.09.2018 ob 17:59
Na cilju bi lahko ograje postavili bolj na rob ceste pa v izteku proge begavo osebje prireditelja in gruča fotoreporterjev dela trke s kolesarji. Kot je videti, bo kolesar vseeno lahko tekmoval naprej.
kojot9
# 07.09.2018 ob 16:35
Kakšni lepi posnetki in vreme, Angleži bi se požrli za tole....
kojot9
# 07.09.2018 ob 14:58
Spet močan beg 32-terice in spet skoraj 10 min prednosti. King in Majka sta že pred rdečo majico. Nekam lahko puščajo zadnji dve etapi tako močne pobege tako daleč.
Kazalo