Philippe Gilbert je imel v cilju lepo prednost pred zasledovalci. Foto: Reuters
Philippe Gilbert je imel v cilju lepo prednost pred zasledovalci. Foto: Reuters
Joaquim Rodriguez
Joaquim Rodriguez je moral zaradi padca predčasno končati dirko. Foto: EPA

31-letni Gilbert je na 251,8 kilometra dolgi dirki zmagal že v letih 2010 in 2011. Svetovni prvak iz leta 2012 (tedaj je svetovno prvenstvo potekalo ravno na tej trasi) je napadel na zadnjem izmed štirih vzponov na Cauberg tri kilometre pred ciljem in ciljno črto prečkal pet sekund pred zasledovalci.
Že kmalu po začetku 49. izvedbe dirke, na kateri je bilo na sporedu 34 vzponov, je glavnina dovolila pobeg skupini ubežnikov, med katerimi je bil tudi Slovenec Matej Mohorič, najmlajši kolesar na dirki, ki je potekala v suhem in sončnem vremenu. Na koncu je zasedel 112. mesto. Nastopil je tudi Borut Božič, tako kot Mohorič je na 119. mestu zaostal za več kot 13 minut za Gilbertom.
Dobro delo ekipe
"Zahvala za odlično delo gre mojim moštvenim kolegom. Sanchez je napadel, tako kot smo se dogovorili. Nisem bil presenečen, zato pa so bili presenečeni moji tekmeci, čakal sem le na pravi trenutek. Občutki so prekrasni. Še vedno se počutim nekoliko kot otrok ter sanjam o takšnih tekmah,"
je bil vesel Gilbert.
Zaslug za zmago nima le Gilbert, temveč gre uspeh pripisati celotnemu moštvu, ki je prav v odločilnem vzponu na Cauberg delovalo po načrtu. Najprej je ob vznožju napadel Samuel Sanchez ter Gilbertu tlakoval zmagovito pot. Pred tem sta odlično delo opravila tudi Marcus Burghardt in Greg Van Avermaet.
Klasika po gričevnatih Ardenih je terjala številne žrtve, med njimi sta po padcih odstopila Joaquim Rodriguez in Andy Schleck. Prihodnji teden bosta na sporedu še preostali ardenski klasiki Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege.

Maastricht-Valkenburg, 251,8 km:      
  1. P. GILBERT        BEL     6:25:57
  2. J. VANENDERT      BEL       +0:05
  3. S. GERRANS        AVS        0:06
  4. A. VALVERDE       ŠPA         oba
  5. M. KWIATKOWSKI    POL    isti čas
  6. S. GESCHKE        NEM        0:10
  7. B. MOLLEMA        NIZ         vsi
  8. E. GASPAROTTO     ITA        isti
  9. D. MORENO         ŠPA         čas
 10. J. ARAŠIRO        JAP        0:12
 ...                                  
112. M. MOHORIČ        SLO       13:15
119. B. BOŽIČ          SLO    isti čas