Rigoberto Uran je prosti dan preživel tudi na kolesu, prevozil je prelaz Tonale. Foto: EPA
Rigoberto Uran je prosti dan preživel tudi na kolesu, prevozil je prelaz Tonale. Foto: EPA
Fabio Aru
Fabio Aru je veliki italijanski adut. Z moštvenimi kolegi iz ekipe Astana je danes preizkusil strmino klancev v Dolomitih. Foto: EPA

Kolumbijec, ki je zablestel z zmago na četrtkovem kronometru, na vzponih na Oropo in Plan di Montecampione ni prikazal najboljše forme na vzponih in tekmeci so nabrušeni pred Dolomiti.

Trije dolgi vzponi v torkovi etapi
V torek je na sporedu izjemno težka etapa, dolga le 139 km, s tremi prelazi prek 2000 metrov. Prelaz Gavia (2618 m) velja za enega najbolj legendarnih na Giru, Stelvio (2758 m) je najvišja točka letošnje dirke (Cima Coppi), ciljni vzpon na Martelltal pa bo dokončno naredil selekcijo.

Aru glavni italijanski adut
Uran, Cadel Evans in Rafal Majka so v najboljšem položaju v skupnem seštevku, a ne veljajo za najboljše gorske kolesarje. Fabio Aru je po nedeljski veličastni zmagi veliki italijanski adut, z napadalno vožnjo je navdušil številne navijače, ki pričakujejo nove napade v Dolomitih.

Quitnana in Rolland napadata iz ozadja
Nairo Quitnana je bil lani drugi na Dirki po Franciji, ugnal ga je le Chris Froome. Kolumbijec za rojakom Uranom zaostaja dve minuti in 40 sekund, kar ni veliko, če pogledamo traso zadnjega tedna. Tudi Domenico Pozzovivo napoveduje napad, Pascal Rolland je iz etape v etapo višje v skupnem seštevku. Na Francoza nihče ne računa in lahko mirno čaka na slab dan tekmecev.

Zoncolan bo dal zadnje odgovore
V četrtek je na sporedu nova gorska etapa s tremi prelazi, San Pellegrino in Valsugana sta zelo strma. Uran se veseli petkovega gorskega kronometra (26,8 km). Pred ciljem v Trstu je v soboto na sporedu še izjemno strmi prelaz Zoncolan, ki bo na sporedu petič na Giru, vedno pa je postregel s pravim spektaklom.

Skupni vrstni red po 15. etapi:
  1. R. URAN           KOL    57:52:51 
  2. C. EVANS          AVS       +1:03 
  3. R. MAJKA          POL        1:50 
  4. F. ARU            ITA        2:24 
  5. N. QUINTANA       KOL        2:40 
  6. D. POZZOVIVO      ITA        2:42 
  7. W. KELDERMAN      NIZ        3:04 
  8. P. ROLLAND        FRA        4:47 
  9. R. KIŠERLOVSKI    HRV        5:44 
 10. W. POELS          NIZ        6:32 
...                                    
 35. J. POLANC         SLO       48:22 
128. B. BOŽIČ          SLO     2:26:38 
158. L. MEZGEC         SLO     2:55:44