Polona Batagelj je največjo žensko dirko na svetu končala na 15. mestu. Foto: www.alesfevzer.com
Polona Batagelj je največjo žensko dirko na svetu končala na 15. mestu. Foto: www.alesfevzer.com

Deveta etapa je kolesarke popeljala iz Verbanie do San Domenica di Varze, po 92,7 kilometra pa je prva ciljni vzpon premagala Abbottova. 55 sekund pozneje je v cilj prišla van der Breggnova, tretja pa je bila Brazilka Flavia Oliveira (1:13). Najboljša predstavnica ljubljanske ekipe je bila državna prvakinja v cestni vožnji in vožnji na čas Polona Batagelj, ki je etapo končala na 20. mestu, zaostala je sedem minut in pet sekund. Na 25. mestu je bila njena klubska kolegica Poljakinja Eugenia Bujak.

V skupnem seštevku je drugo mesto osvojila Abbottova, tretja je bila Američanka Megan Guarnier. Batageljeva je končala na 15. mestu z zaostankom 21:49 minute. Na 26. mestu je Giro Rosa sklenila Špela Kern. Letošnji Giro Rosa se je začel v Sloveniji, kjer je bila karavana tri dni. Najprej je bila na Kongresnem trgu uradna predstavitev ekip in dirke, slovenske ceste so gostile še prolog in prvo etapo s startom v Kamniku in ciljem v BTC Cityju. Edina slovenska ženska profesionalna ekipa je na Giru Rosa nastopila drugič po vrsti, skupno 15. mesto Batageljeve pa je najboljša uvrstitev do zdaj.

Tratnik v Avstriji osvojil zeleno majico
Španec Victor de la Parte je zmagovalec 67. Dirke po Avstriji. Španec je zagotovil skupno zmago domači ekipi Vorarlberg, zadnjo etapo od Innsbrucka do Bregenza, dolgo 184 km, pa je dobil Italijan Moreno Moser (Cannondale). Za de la Partejem sta se uvrstila Belgijec Ben Hermans (BMC) in Čeh Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice).

Slovenski kolesar Jan Tratnik (Amplatz), ki je bil v zadnji etapi šesti, je dobil zeleno majico za najboljšega po točkah, Jure Golčer (Felbermayr) pa je najboljši Slovenec v skupnem seštevku, kjer je končal na 12. mestu (+ 4:28).