Španija ta mesec gosti kar pet svetovnih prvenstev. Po strelstvu, športnem plezanju in jadranju bo naslednjih osem dni namenjenih še cestnemu kolesarstvu. Foto: Reuters
Španija ta mesec gosti kar pet svetovnih prvenstev. Po strelstvu, športnem plezanju in jadranju bo naslednjih osem dni namenjenih še cestnemu kolesarstvu. Foto: Reuters

Za tako razvito kolesarsko deželo bi mislili, da je večkrat gostila najboljše kolesarje sveta. Toda v časih vladanja generala Franca se je mednarodna skupnost rada ognila Španije tudi na športnem področju in v njegovem obdobju sta bili na španskih tleh le dve svetovni prvenstvi.

Odkar na najodmevnejši enodnevni dirki sezone nastopajo slovenski kolesarji, se je karavana na španskih tleh zadržala dvakrat. Še danes spomin sega v leto olimpijskih iger v Barceloni, ko je bilo prvenstvo v Benidormu. Tam je grenko izkušnjo doživel veliki Miguel Indurain, ki nikdar ni oblekel mavrične majice.

Bugno dvakrat zapored v mavrični majici
Indurain, ki je na letošnjem SP-ju v vlogi predsednika organizacijskega odbora, je tako leta 1992 ves poklapan gledal, ko je mavrično majico, ki si jo je tako zelo želel, dobil Italijan Gianni Bugno.

Bugno je na cestni dirki slavil tudi leto prej v Stuttgartu, Indurain pa se je moral zadovoljiti z bronom. Besede, da je velikega Induraina premagal le na enodnevni dirki in da Miguel iz Navarre ostaja največji tistega obdobja, so bile bolj slaba uteha.

Naslednje leto (1993) je v Oslu prvak postal Lance Armstrong, Miguel Indurain pa je bil drugi. Novo srebro, ki mu ni veliko pomenilo, je Indurain osvojil leta 1995 v Duitami, slavje pa mu je preprečil rojak Abraham Olano.

Odličen asfalt, lepa proga
Španci so na letošnjem prvenstvu pripravili vse tako, kot se spodobi za eno najbolj kolesarstvu predanih držav. Vsi, ki so že bili na progi, hvalijo predvsem izjemno kakovost asfaltne podlage in zelo tekoče postavljeno progo.

Mohorič bo v četrtek predavatelj
Visoke mejnike, sicer v obeh mlajših kategorijah, je za slovensko odpravo na zadnjih dveh prvenstvih postavil Matej Mohorič, ki bo imel v četrtek celo predavanje za vse mlajše kolesarje. Mohoričev nastop med elito je že zdaj ena največjih slovenskih kolesarskih zmag, ne glede na to, kaj bodo Slovenci opravili do naslednje nedelje.