Pauline Ferrand Prevot je bila najhitrejša v Andori. Foto: EPA
Pauline Ferrand Prevot je bila najhitrejša v Andori. Foto: EPA


23-letna Francozinja je res vsestranska kolesarska, saj že od mlajših kategorij naprej medalje pobira v obeh konkurencah. Srebro je osvojila Rusinja Irina Kalentijeva, bron pa Ukrajinka Jana Belomojna.
Nastopili sta dve Slovenki. Blaža Klemenčič je zasedla 15. mesto, Tanja Žakelj pa je v cilj prišla tri mesta za svojo kolegico. Lani sta bili na SP-ju v Lillehammerju precej višje - Žakljeva četrta in Klemenčičeva peta. Klemenčičeva je julija na evropskem prvenstvu v Chies d'Alpagu osvojila bronasto medaljo, branilka naslova Žakljeva pa je bila četrta.
Za obema Slovenkama je nekoliko slabša sezona. Sploh Žakljeva nas je v preteklih letih razveseljevala z vrhunskimi izidi, saj je bila dvakrat evropska prvakinja (2013, 2014) in pred dvema letoma tudi zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.
Zmagovalka je prvo zasledovalko prehitela za 58 sekund, Belomojna je zaostala eno minuto in 36 sekund. Klemenčičeva je v cilj prišla z zaostankom 7:58, Žakljeva pa 9:36.
Brez višinskih priprav ni šlo
V lepem, sončnem in toplem vremenu se Slovenki skozi travnati predel proge in na vzpon nista podali povsem v ospredju. Sanj in upanja o dobrem rezultatu je bilo hitro konec, saj so bili zaostanki veliki, do konca je obema ostalo trpljenje na nadmorski višini približno 2000 metrov, kar je obe povsem uničilo.

"Štartala sem iz tretje vrste, začela sem dobro. Takoj, ko se je začel klanec, so pred mano padle. Šla sem s kolesa, ampak so še enkrat 'butnile' vame. Počasi sem začela prehitevati, sredi dirke me je začelo boleti koleno, nato sem še padla ... Brez višinskih dirk se tu ne da nič početi. To se je videlo. Dirka je bila res težka. Želela sem si več, ampak ne gre. Najprej me je ustavil padec, nato še višina. Brez višinskih priprav to ni to," je povedala Klemenčičeva.

"Spredaj so bile tiste tekmovalke, ki so bile prilagojene na to višino. Nimamo kaj, za tak sistem - da smo spali v dolini - smo se odločili. Skušala sem se čim manj 'matrati' na višini. Nikoli mi ni šlo dirkanje tako visoko. Iz tega sem skušala iztržiti čim več. Opazila sem nekatere tekmovalke, ki v sezoni niso kaj dosti pokazale, da so se tu prilagodile na višino," je razložila Žakljeva.