Daniel Moreno je odlično izbral taktiko na ciljnem vzponu. Foto: EPA
Daniel Moreno je odlično izbral taktiko na ciljnem vzponu. Foto: EPA
Sergio Henao, Daniel Moreno in Carlos Alberto Betancur
Moreno se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA

Za 31-letnim Špancem, ki nastopa za ekipo Katjuša, sta se na 205 km dolgi preizkušnji uvrstila Kolumbijca Sergio Henao (Sky) in Carlos Alberto Betancur (AG2R La Mondiale).

Moreno je imel največ moči na ciljnem vzponu na Mur de Huy. Najprej je sledil svetovnemu prvaku Philippu Gilbertu, ki je popustil, nato pa je švignil še mimo Betancourja, ki je vodil vse do zadnjih metrov. Moreno je dosegel 18. in zagotovo najpomembnejšo zmago v karieri.

Lanski zmagovalec Joaquim Rodriguez je v zadnjih metrih popustil, zaostal šest sekund in končal le na šestem mestu.

V nedeljo bo pomagal Rodriguezu
"Zavedal sem se, da je Gilbert izjemno močan. Na tej dirki je vedno zelo dobro pripravljen, napadel je točno na mestu, kjer je tudi že pred dvema letoma. Uspel sem mu slediti. Morda to ni bil njegov najboljši dan, moj pa je vsekakor bil," je pojasnil Moreno.

"Z Rodriguezom sva se pogovarjala o taktiki v zaključku. On se je poškdoval ob padcu na Amstel Gold Raceu, zato sva se zmenila, da tokrat poskusim jaz. Joaquim je precej boljši od mene, ko je pritisk največji. V nedeljo mu bom pomagal na dirki Liege-Bastogne-Liege," je še dodal Moreno.
Contador ni imel svojega dne
Alberto Contador
je končal šele na 33. mestu. "Danes preprosto nisem imel dovolj moči v nogah. Nisem ujel pravega ritma na vzponih. Prepričan sem, da bo v nedeljo že precej bolje," je pojasnil specialist za tritedenske dirke.

Slovenski kolesarji niso nastopili na dirki. Kolesarje konec tega tedna čaka še tretja enodnevna kolesarska dirka v Ardenih, v nedeljo bo namreč klasična dirka Liege-Bastogne-Liege.

Chareroi-Huy, 205 km:                  
 1. D. MORENO        ŠPA       4:52:33 
 2. S. HENAO         KOL         +0:03 
 3. C. BETANCUR      KOL          isti 
 4. D. MARTIN        IRS           čas 
 5. M. KWIATKOWSKI   POL               
 6. J. RODRIGUEZ     ŠPA          0:06 
 7. A. VALVERDE      ŠPA               
 8. I. ANTON         ŠPA          isti 
 9. B. MOLLEMA       NIZ               
10. R. NOCENTINI     ITA           čas