Francois Parisien je dobil ciljni šprint. Foto: EPA
Francois Parisien je dobil ciljni šprint. Foto: EPA

Drugo mesto na preizkušnji med Rialpom in Lleido v skupni dolžini 156,5 km je osvojil Francoz Samuel Dumoulin, tretji pa je bil rojak slednjega Stephane Poulhies. Skupno vodstvo je zadržal Irec Daniel Martin, Špilak je 13., za Martinom zaostaja minuto in 59 sekund.

Kanadčan odbil napad
Parisien si je zmago danes zagotovil po ciljnem sprintu. 30-letni Kanadčan, ki prvo sezono kolesari za ekipo Argos-Shimano, je v zadnjih metrih odbil napad obeh francoskih kolesarjev, medtem ko je Martin v skupnem seštevku zadržal 14 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem, Špancem Joaquimom Rodriguezom.

Kaisen in Valentin pobegnila
Etapo je zaznamoval pobeg Olivierja Kaisna in Tristana Valentina, ki sta 50 kilometrov pred ciljem združila moči in skušala preprečiti sprint glavnine. A moštvo Omega Pharma-Quick Step se z njunim načrtom ni strinjalo in je pričelo narekovati peklenski ritem. Ubežnika sta se 15 kilometrov pred ciljem sprijaznila, da ne bosta mogla pobegniti glavnini.

Srečo je šest kilometrov pred ciljno črto poskusil še Andrej Kašečkin, a je glavnina njegov pobeg zatrla v kali. Sledilo je še nekaj osamljenih poskusov, a vodilna moštva niso popuščala.

Sobotna šesta etapa bo kolesarje vodila od Almacellesa do Vallsa, opraviti pa bodo morali s 178,7 kilometra dolgo preizkušnjo.

Mugerli tretji v Italiji
Slovenski kolesar Matej Mugerli je v času glavnine osvojil tretje mesto na četrti etapi kolesarske dirke Coppi e Bartali. Na današnji 157 kilometrov dolgi preizkušnji med krajema Zola Predosa in Piane di Mocogno je zmagal Italijan Damiano Cunego pred rojakom Maurom Santambrogiem. V skupnem vodstvu je Italijan Diego Ulissi, v soboto pa bodo kolesarji na peti etapi tekmovali na 14,3 kilometra dolgi posamični vožnji na čas v Crevalcoreju.

Dirka po Kataloniji, 5. etapa

Rialp - Lleida, 156,5 km:
1. F. PARISIEN KAN 3:32:02 2. S. DUMOULIN FRA vsi 3. S. POULHIES FRA 4. D. RATTO ITA isti 5. D. WYSS ŠVI čas ... 100. S. ŠPILAK SLO Skupni vrstni red po 5. etapi:
1. D. MARTIN IRS 22:20:40 2. J. RODRIGUEZ ŠPA +0:14 3. N. QUINTANA KOL 0:32 4. B. WIGGINS VB 0:36 5. M. SCARPONI ITA 0:39 ... 13. S. ŠPILAK SLO 1:59