Maciej Paterski, ki je v nedeljo uspešno dirkal na enodnevni klasiki Milano-San Remo (22. mesto), v šprintu ni imel težav z Rollandom in de Clercqom. Foto: EPA
Maciej Paterski, ki je v nedeljo uspešno dirkal na enodnevni klasiki Milano-San Remo (22. mesto), v šprintu ni imel težav z Rollandom in de Clercqom. Foto: EPA

"Uresničila se mi je sanjska želja, dobil sem etapo na dirki World Tour. Ves dan sem se počutil dobro, razen zadnjih 10 km, ko sem imel krče in sem bil dehidriran. A podobne težave sta imela tudi preostala ubežnika. V šprintu sem na vse pozabil," je povedal Paterski, ki je še v nedeljo dirkal na klasiki Milano-San Remo (22. mesto).

Drugi je v cilj z zaostankom dveh dolžin kolesa prišel Francoz Pierre Rolland, tretji pa je bil Belgijec Bart de Clercq, ki v šprintu ni pohodil pedalov in se je sprijaznil s tretjim mestom.

Glavnina je po 185 kilometrih dirkanja z nekaj gorskimi cilji zaostala za več kot dve minuti in pol, šprint za četrto mesto pa je dobil Tosh Van Der Sande.

Na enotedenski dirki sodelujeta tudi dva Slovenca: Luka Mezgec, ki je lani na katalonskem krogu dobil kar tri etape, in Jan Polanc. Oba sta na prvi etapi zaostala dobrih 18 minut.

"Ker je imela ubežna skupina že 13 minut prednosti, je bil tempo na klance zelo oster. Ko sem videl, da ne bomo ujeli ubežnikov, raje nisem trošil moči," je za MMC povedal Mezgec, ki se po težavah, ki jih je imel prejšnji teden, počuti 100-odstotno pripravljenega in seveda čaka na svojo priložnost v eni od naslednjih etap.

Glavna kandidata za zmago sta Chris Froome in Alberto Contador. Eden od favoritov Joaquim Rodriguez lanske zmage ne more braniti, saj je zaradi želodčnih težav odpovedal nastop. Španec se bo poskušal pozdraviti do Dirke po Baskiji.

1. etapa, Calella - Calella, 185,2 km:
  1. J. PATERSKI       POL     4:33:41
  2. P. ROLLAND        FRA    isti čas
  3. B. DE CLERCQ      BEL       +0:02
  4. T. VAN DER SANDE  BEL        2:40
  5. J. ALAPHILIPPE    FRA         vsi
  6. P. TIRALONGO      ITA        isti
  7. E. GASPAROTTO     ITA         čas
  8. B. COQUARD        FRA            
 ...                                  
155. L. MEZGEC         SLO      +18:13
173. J. POLANC         SLO    isti čas