Jan Polanc brani drugo mesto z lanske dirke po Sloveniji. Foto: David Črmelj
Jan Polanc brani drugo mesto z lanske dirke po Sloveniji. Foto: David Črmelj
Radoslav Rogina
Lani je na dirki zmagal Radoslav Rogina. Foto: Aleš Fevžer
V četrtek se začenja 21. Dirka po Sloveniji

Poleg Hornerja so med drugim na štartni listi še nekdanji zmagovalec slovenskega kroga Italijan Diego Ulissi, čigar ekipa Lampre je vsaj na papirju najmočnejša. Član Lampreja je tudi lani drugouvrščeni Slovenec Jan Polanc.

"Na papirju smo res močni, a konkurenca je huda, vsaka ekipa pa si želi zmagati, tako da nas čaka težko delo. Za začetek načrtujemo, da bo ekipa vozila zame, saj sem domačin, kar na takih dirkah veliko pomeni. Če bodo moje noge prave, lahko računam na pomoč moštvenih kolegov, če ne bodo, bodo v ospredje v naših mislih prišli drugi. Ulissi bo zagotovo v dobri formi, saj se približuje italijansko prvenstvo, na katerem želi biti v dobri formi, vprašanje pa je, česa je zmožen Horner, ki se vrača po daljšem odmoru," Polanca ne moti konkurenca v svoji ekipi.

Polanc bi si želel še kakšne gorske etape
"Lani sem bil drugi, jasno je, da si želim stopiti še stopničko višje, toda zmago si želijo še številni drugi kolesarji, predvsem slovenskim je dirka eden glavnih ciljev sezone. A mi gremo na zmago, če ne bo uspelo meni, upam, da bo komu drugemu od naših. Mi pa trasa dokaj ustreza, želel bi si mogoče le kakšne zahtevnejše gorske etape s klancem na Vršič ali Krvavec. S tem pa še zdaleč ne mislim, da je vzpon na Tri kralje lahek. Ogledal sem si ga, je zahteven, na njem ni niti ene ravnine,"
je pred začetkom dejal Polanc ter s tem povedal, da so bile kraljevske etape zahtevnejše kot letošnja, v kateri se bodo kolesarji iz 18 ekip, od katerih so štiri z najvišje kakovostne ravni (Lampre, Orica GreenEdge, Cannondale in Katjuša brez Simona Špilaka).

Lani zmagal Radoslav Rogina
Polanc med največje konkurente za skupno zmago šteje Slovence oziroma kolesarje slovenskih ekip ter nekatere Italijane. Močna Adria Mobil, ki bo sicer pogrešala Tomaža Noseta, bo branila lansko zmago Hrvata Rada Rogine, v mladi ekipi Radenske stavijo na lanskega državnega prvaka Luko Pibernika. Matej Mohorič in Kristjan Koren bosta dirkala za Cannondale. Zelo zanimiva je tudi sestava reprezentance Slovenije, ki jo sestavljajo nekateri tekmovalci iz tujih klubov ter kolesarji Save. Po mnenju Polanca bo Jure Golčer nevaren za sam vrh, Borut Božič bo svojo priložnost iskal v sprintih, enako velja za Ina Alda Ilešiča, Gregor Gazvoda pa v kronometru. Zanimivo bo videti, kaj lahko z ekipo Vini Fantini stori Grega Bole, za katerim je odličen prvi del sezone, od legionarjev pa bo nastopil tudi Blaž Jarc (NetApp Endura).

Dirka se bo zaključila v nedeljo z etapo med Škofjo Loko in Novim mestom.

21. DIRKA PO SLOVENIJI

SPORED

Četrtek ob 18.00:
1. etapa, Ljubljana, kronometer, 8,8 km

Petek ob 12.30:
2. etapa, Ribnica-Kočevje, 160,7 km

Sobota ob 11.30:
3. etapa, Rogaška Slatina-Trije Kralji, 192 km

Nedelja ob 12.30:
4. etapa, Škofja Loka-Novo mesto, 153 km

V četrtek se začenja 21. Dirka po Sloveniji