Peter Sagan je pred tednom dni dobil dirko Gent-Wevelgem, sijajno formo pa je potrdil tudi na prestižni Dirki po Flandriji. Foto: EPA
Peter Sagan je pred tednom dni dobil dirko Gent-Wevelgem, sijajno formo pa je potrdil tudi na prestižni Dirki po Flandriji. Foto: EPA
Fabian Cancellara in Peter Sagan
Fabian Cancellara se je tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: EPA
Izjemen samostojni pobeg Sagana

Na cilju 255,9 km dolge dirke od Brugga do Oudenaarda je imel še dovolj časa, da si je popravil mavrično majico in z dvignjenimi rokami prečkal ciljno črto. Drugo mesto je s 25 sekundami zaostanka osvojil Fabian Cancellara (Trek-Segafredo). Švicar si je zelo želel zmagati na svoji zadnji Dirki po Flandriji.
Tretji je bil Belgijec Sep Vanmercke (LottoNL-Jumbo), četrti pa lanski zmagovalec Norvežan Alexander Kristoff (Katjuša), ki je čez ciljno črto popeljal manjšo skupino, ki je zaostala 48 sekund.
Odločilni napad 13 km pred ciljem na Paterbergu
Sagan se je za napad odločil 32,5 km pred ciljem, pridružil se mu je Poljak Michal Kwiatkowski, Flandrijec Vanmarcke tudi ni čakal, trojica pa je začela lov na tiste, ko so bili pred njimi. Cancellara se takoj ni pridružil lovu, a dolgo ni čakal. Sagan je Vanmarckeju ključni udarec zadal na zadnjem vzponu na Paterberg 13 km do cilja in v zadnjih 10 km odnesel 20 sekund prednosti. Vanmarcke in Cancellara sta ga začela loviti, pridobila sta si nekaj sekund, a je v zadnjih petih kilometrih Sagan prednost hitro spet povečal.
Nihče ni sodeloval z njim, zato se je vseh znebil
"Zelo sem vesel. Dirka je bila super težka od štarta do cilja. Kolesaril sem s polnim 'gasom'. Malo težav sem imel po stotem kilometru, menjal sem oba obroča. Veliko padcev je bilo. Hvala ekipi za dobro delo," je pojasnil Sagan, ki je zmago posvetil umrlima Antoinu Demoitiu in Daanu Myngheerju.

"Zelo težko je bilo delati z drugimi fanti, ker nihče ni sodeloval z mano. Zato je bilo bolje, da sem se jih znebil," je v svojem slogu dodal Sagan, ki je zmago po prečkanju ciljne črte proslavil z vožnjo po zadnjem kolesu. 26-letnik je po zmagi na dirki Gent-Wevelgem pred tednom dni prekinil urok mavrične majice.
Številni padci na jubilejni dirki
Jubilejna Dirka po Flandriji je bila polna padcev. Cilja nista videla Francoz Arnaud Demare, zmagovalec klasike Milano-San Remo, in Belgijec Greg van Avermaet, ki si je zlomil ključnico, bolnišnico namesto ciljnega prostora sta po padcu obiskala tudi Belgijec Tiesj Benoot in Marcus Burghardt.
Le Mezgec izmed Slovencev na cilju
Na dirki so nastopili trije Slovenci, do cilja je prišel eden. Luka Mezgec (Orica-GreenEdge) je bil z zaostankom 7:19 minute na 36. mestu. Luka Pibernik in Marko Kump (oba Lampre-Meride) sta odstopila.

Armitsteadova nepremagljiva v Flandriji, Bujakova 30.

Svetovna prvakinja v cestni dirki, britanska kolesarka Elizabeth Armitstead, je zmagovalka Dirke po Flandriji. To je za 27-letnico četrta letošnja zmaga na šesti dirki, na kateri je nastopila, in tretja v svetovni seriji. Armitsteadova je zadnje kilometre družno premagovala s Švedinjo Emmo Johansson, v zadnjih metrih pa je imela svetovna prvakinja iz Richmonda nekoliko več moči od 32-letne tekmice.

Na dirki je nastopila tudi slovenska ekipa BTC City Ljubljana. Najboljša je bila Poljakinja Eugenia Bujak na 30. mestu in z zaostankom treh minut in 26 sekund. Toliko sta zaostali tudi Polona Batagelj na 56. mestu in Poljakinja Anna Plichta na 67. Špela Kern je bila 89., Urša Pintar in Jelena Erić pa dirke nista končali.

Brugge-Oudenaarde, 255,9 km:           
  1. P. SAGAN          SLK     6:10:42 
  2. F. CANCELLARA     ŠVI       +0:25 
  3. S. VANMARCKE      BEL        0:27 
  4. A. KRISTOFF       NOR        0:48 
  5. L. ROWE           VB          vsi 
  6. D. VAN BAARLE     NIZ             
  7. I. ERVITI         ŠPA             
  8. Z. ŠTYBAR         ČEŠ        isti 
  9. D. CLAEYS         BEL             
 10. N. TERPSTRA       NIZ         čas 
 ...                                   
 36. L. MEZGEC         SLO        7:19 
                                       
M. KUMP in L. PIBERNIK sta odstopila.                
Izjemen samostojni pobeg Sagana