Svetovno prvenstvo kolesarjev bo od 19. do 27. septembra v Richmondu v ZDA. Foto: EPA
Svetovno prvenstvo kolesarjev bo od 19. do 27. septembra v Richmondu v ZDA. Foto: EPA

Med njimi tudi naš Luka Mezgec, ki pa je na španskih cestah v največji meri desna roka Johna Degenkolba. Bo pa Kamničan skoraj zagotovo v slovenski šesterici, ki bo nastopila na cestnem svetovnem prvenstvu čez dobra dva tedna v Richmondu. Selektor Gorazd Štangelj bo do zadnjega čakal na odločitev Simona Špilaka, ali bo zraven ali ne. Nekaj upanja daje Prekmurčeva odločitev, da bo sezono v največji meri sklenil na oni strani Atlantika. S svojo Katjušo, kjer so mu še odebelili pogodbo za naslednji dve leti, je v teh dneh na Dirki po Alberti v Kanadi in očitno bo tudi na naslednjih dveh enodnevnih preizkušnjah svetovne serije. Če se bo Špilak odločil za predhodno pot domov, bo najbrž priložnost dobil izkušeni Borut Božič.

Sloveniji je ob zaključnem seštevku točk sredi avgusta zmanjkal le en odmevnejši izid in bi se v Virginiji na zadnjo nedeljo v tem mesecu predstavila kar z deveterico. In če smo malo hudomušni, bi jo selektor kar težko zbral skupaj. Tokrat na svetovnem prvenstvu Slovenija ne bo imela predstavnika v vožnji na čas.

Bodo pa na klubski ravni znova nastopale kolesarke BTC-ja Ljubljane, ki bodo ob koncu leta lahko več kot navdušene nad prikazanim v tem letu. Obeti za naprej pa so kot nekakšno križišče in odločitve bodo zelo težke in predvsem odgovorne. Spremembe, ki se obetajo pod okriljem Mednarodne zveze, bodo pisane na kožo najbogatejšim. Čeprav sta denimo za ljubljansko ekipo najboljša francoska ali ameriška vrsta, pa to v prihodnje veliko ne bo pomenilo. Če bo šel ženski kolesarski šport po poti moškega, slovenskih predstavnikov hitro ne bo zraven. Pa ne zaradi tega, ker bi bile naše preslabe, pač pa ne bo primernega finančnega vložka, kar so do zdaj okusili že skorajda vsi slovenski klubi, ne samo kolesarski.

Gorsko svetovno prvenstvo v Andori bo za nas najbolj zanimivo v soboto, ko bo na vrsti olimpijski kros za ženske. Letošnji dosežki ne napovedujejo prav veliko, toda, kot pravita Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj, so na začetku vsake dirke tekmovalke na štartni črti skupaj. Ob koncu seveda ne, ne glede na nekoliko slabšo sezono obeh pa vsaj za zdaj ni nobene skrbi, da obeh ne bi spremljali naslednje leto v Riu de Janeiru. Za cestni nastop med ženskami mora biti Polona Batagelj znotraj najboljše stotnije na svetu, sodeč po letošnji sezoni pa bomo na olimpijski preizkušnji s ciljem na Copacabani imeli tri slovenske kolesarje. Najbrž se je boj za ta tri mesta že zdavnaj začel, ali bo čez leto dni selektor nagradil le gole športne dosežke ali tudi lojalnost v obdobju olimpijskih iger, pa bomo videli najpozneje julija naslednje leto.