Simon Špilak (v sredini) je v cilj prišel skupaj z Damianom Carusom in Stevenom Kruijswijkom 40 sekund za zmagovalcem. Foto: EPA
Simon Špilak (v sredini) je v cilj prišel skupaj z Damianom Carusom in Stevenom Kruijswijkom 40 sekund za zmagovalcem. Foto: EPA
Lawrence Warbasse
Lawrence Warbasse je zmagal prvič v profesionalni karieri. Foto: EPA
Špilak na Dirki po Švici tik pod vrhom

Skupno vodstvo je z drugim mestom prevzel Damiano Caruso (+0:40). Špilak, ki je v cilj prišel skupaj z Italijanom in Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom, je tudi v skupnem vrstnem redu četrti, za Carusom zaostaja 24 sekund. Prekmurec, zmagovalec dirke pred dvema letoma, je bil sicer med najaktivnejšimi na ciljnem vzponu.

Že kmalu po štartu prve gorske etape na letošnji dirki je pobeg uspel četverici kolesarjev. V skupini so bili Kanadčan Antoine Duchesne, Nizozemca Nick van der Lijke in Lars Boom ter Warbasse. Potem ko je odpadel Boom, je imela ubežna trojica na vrhu prelaza Mosses (1.445 m) pred glavnino skoraj pet minut prednosti, na Villars-sur-Ollon (1.327 m) pa sta se družno podala le še Van der Lijke in Warbasse. 26-letni Američan, član ekipe Aqua Blue Sport, je imel na koncu dovolj moči, da je dosegel prvo zmago med profesionalci.

"Vesel sem, da sem do prve zmage prišel v Švici, kjer sem dve leti nastopal za ekipo IAM in se tu počutim kot doma. Vsi so vzklikali moje ime, kar mi je dalo dodatnih moči. Pred zadnjim vzponom sem si dejal, da lahko zmagam, počutil sem se dobro, vseeno pa je zame to veliko presenečenje," je dejal presrečni Warbasse.

V sredo bodo kolesarji prevozili najdaljšo, 222-kilometrsko etapo, premagati pa bodo morali tudi 2.005 m visoki prelaz Simplon. Dirka se bo končala v nedeljo s kronometrom v Schaffhausnu.

Bern - Villars-sur-Ollon, 150 km:     
  1. L. WARBASSE       ZDA     3:48:55
  2. D. CARUSO         ITA       +0:40
  3. S. KRUIJSWIJK     NIZ         oba
  4. S. ŠPILAK         SLO    isti čas
  5. D. POZZOVIVO      ITA        0:44
  6. M. FRANK          ŠVI        0:47
  7. M. SOLER          ŠPA        0:59
 ...
147. M. MOHORIČ        SLO       22:03
149. M. KUMP           SLO    isti čas
 
Skupni vrstni red po 4. etapi:        
  1. D. CARUSO         ITA    12:08:35
  2. S. KRUIJSWIJK     NIZ       +0:15
  3. D. POZZOVIVO      ITA        0:24
  4. S. ŠPILAK         SLO    isti čas
  5. M. SOLER          ŠPA        0:31
 ...
133. M. MOHORIČ        SLO       32:56
154. M. KUMP           SLO       38:02

Špilak na Dirki po Švici tik pod vrhom