Če bo prišlo do šprinta, lahko na visoko uvrstitev računa tudi Luka Mezgec. Foto: EPA
Če bo prišlo do šprinta, lahko na visoko uvrstitev računa tudi Luka Mezgec. Foto: EPA
V cestni driki elite se je od Slovencev z medaljo doslej okitil le Andrej Hauptman. Foto: MMC RTV SLO

do branili slovenske barve na vrhuncu svetovnega kolesarskega prvenstva v španski Ponferradi - cestni dirki elite.

Na 254,7 km dolgi krožni dirki Slovenci večjih pričakovanj nimajo, upajo pa, da se komu uspe prebiti v ospredje. Glede na profil proge bi moral največje možnosti imeti Bole, kot meni selektor, je škoda, da ni stoodstotno pripravljen. Najbrž bo vsaj na začetku ekipna taktika podrejena njemu, če pa se bo bolje počutil nekdo drug, bo med dirko zagotovo prišlo do sprememb.

"S samim nastopom sem dolgo časa okleval, ker sem menil, da nisem dovolj dobro pripravljen. V drugem delu sezone praktično nisem dirkal, toda na zadnjih preizkušnjah v Italiji sem videl, da sem boljši, kot sem si mislil. Vseeno pa najbrž nisem tako dober, da bi se lahko boril za vrh," ni posebej optimistično razpoložen Bole, ki letos ni tekmoval z najboljšimi, saj je njegova ekipa Vini Fantini v drugem kakovostnem razredu.

"Prepričan sem, da smo med najbolj homogenimi ekipami tukaj. Med dirko, čeprav ne bo imel nobenih radijskih povezav s kolesarji, ne pričakujem nobenih težav, moj pomočnik v karavani pa bo Koren, ki naj bi se hitro odzval na potek dirke. Mislim, da je on tisti, ki to nalogo lahko najbolj opravi," je dejal selektor Gorazd Štangelj, ki bo prvič opravljal vlogo selektorja.

Navijači upajo, da bo z najboljšimi v cilj prišel tudi Luka Mezgec, ki bi lahko v sprintu prišel do odmevne uvrstitve. "Proga ni zame, ni za sprinterje. A upam na dobro dnevno formo in dobro taktično vožnjo. Vprašanje, kdo bo naš glavni adut, je še odprto, videli bomo, kako bodo dirkali drugi in kdo se bo najbolje počutil. Prepričan sem, da bomo fantje dobro sodelovali, bo pa proga zahtevna tudi glede timske pomoči. Dejstvo je, da je treba biti na klancu v ospredju, in ne tako, kot je značilno za nas sprinterje, da na klancu popustimo, na ravnem delu pa se vrnemo v ospredje. Ko ni klanca, so na tej progi ovinki, zato se bo treba ves čas držati v ospredju. Toda tako razmišljajo tudi drugi, zato bo dirka še posebej zahtevna," razmišlja Mezgec.

Glavni favoriti dirke so Španca Alejandro Valverde in Joaquim Rodriguez, Avstralec Simon Gerrans, Slovak Peter Sagan in Švicar Fabian Cancellara.