Kolesarstvo
Dirka po Franciji bo leta 2019 proslavila 100. obletnico čislane rumene majice, ki jo nosi vodilni v skupnem seštevku, istočasno pa tudi 50 let od Merckxove prve zmage na dirki vseh dirk. Belgijski kolesar ima pet skupnih zmag in je s 34 etapnimi zmagami na vrhu te razpredelnice. Po belgijskih cestah bosta potekali uvodni etapi, prva bo dolga 192 kilometrov in bo kolesarje popeljala čez Muur van Geraardsbergen, druga pa bo namenjena ekipnemu kronometru, dolga bo 27 kilometrov. Foto: EPA
Roglič, Dumoulin in Thomas
Primož Roglič se je letos na svojem komaj tretjem nastopu na tritedenskih etapnih dirkah prebil med najboljše, čeprav uradno sploh ni bil kapetan Lotta. Dirko po Franciji je končal na 4. mestu. Foto: Reuters
VIDEO
Roglič zadovoljen, ker bo...
VIDEO
V Parizu predstavili tras...

Dodaj v

Tour 2019: Bitka hribolazcev na redkem zraku

V Pirenejih Tourmalet, v Alpah Galibier
25. oktober 2018 ob 16:36
Pariz - MMC RTV SLO, STA

106. Dirka po Franciji (upajmo, da tudi z Rogličem v eni glavnih vlog) prinaša pet etap s ciljem v klanec, skupno kar 30 gorskih prelazov, najvišja točka dirke pa bo Iseran (2770 m).

Prireditelji največjega kolesarskega spektakla na svetu so razkrili traso naslednje dirke, ki se bo začela 6. julija v Bruslju (v čast legende Toura Eddyja Merckxa, ki je prvo od petih skupnih zmag slavil leta 1969), končala pa 28. julija v Parizu.

Tri etape s ciljem nad 2000 metri
Klancev ne bo manjkalo: karavana bo šla v Pirenejih na Tourmalet, kjer bo cilj 14. etape. V Alpah bo ena najtežjih etap osemnajsta, ko bo treba opraviti s prelazi Vars, Izoard in Galibier (na koncu sledi še spust v dolino), naslednji dan pa čaka kolesarje Iseran, z 2770 metri nadmorske višine ena najvišje asfaltiranih cest v Evropi (12,9 km; povprečni naklon 7,5 odstotka), cilj pa bo nad Tignesom po 7,4-kilometrskem vzponu s povprečnim naklonom sedem odstotkov.

Hribolazci bodo dodatno trpeli zaradi pomanjkanja kisika: tri od petih etap z gorskim ciljem se bodo končale nad 2000 metri nadmorske višine.

Manj priložnosti bo za specialiste za vožnje na čas, prihodnje leto bosta le ekipni kronometer in en posamični v okolici Pauja. "To pomeni, da bo nemogoče osvojiti Tour, če nisi izjemen v vožnji v klanec," pravi direktor dirke Christian Proudhomme.

Na predstavitvi tudi Primož Roglič
V 21 dneh bodo kolesarji premagali 3.640 kilometrov. Tako kot letos bodo na ključnih vzponih spet bonus točke, s čimer bo boj za skupni seštevek še zanimivejši.

Na uradni predstavitvi v Parizu je bil med povabljenimi kolesarji tudi Primož Roglič, letos četrti v skupnem seštevku. Družbo so mu med drugim delali zadnji zmagovalec Geraint Thomas, njegov predhodnik Britanec Chris Froome in najboljši kolesar na gorskih ciljih letošnje dirke Francoz Julian Alaphilippe.

Prenosi spet na TV SLO!
"Roglič se bo na začetku decembra odločil, ali bo sploh šel na Tour oziroma kateri dirki bo dal prednost: Giru ali Touru. Če bo šel recimo na Dirki po Italiji na skupno zmago, potem seveda na Dirki po Franciji verjetno ne bo mogel računati na visoko skupno razvrstitev. Glede trase je sicer zanj dobrodošlo, da bo sedem čistih gorskih etap, od katerih se jih bo pet končalo v klanec. Škoda le, ker je spet ekipni kronometer, da torej nista dva posamična kronometra," nam je povedal Tomaž Kovšca, ki bo spet poskrbel, da boste ljubitelji kolesarstva julijske popoldneve preživljali ob gledanju prenosov Toura na TV Slovenija 2.

Spored etap Toura 2019:
1. etapa, Bruselj–Bruselj (192 km)
2. etapa, Bruselj–Bruselj (27 km), ekipni kronometer
3. etapa, Binche–Epernay (214 km)
4. etapa, Reims–Nancy (215 km)
5. etapa, Saint-Die-des-Vosges–Colmar (169 km)
6. etapa, Mülhausen–La Planche des Belles Filles (157 km)
7. etapa, Belfort–Chalon-sur-Saone (230 km)
8. etapa, Macon–Saint-Etienne (199 km)
9. etapa, Saint-Etienne–Brioude (170 km)
10. etapa, Saint-Flour–Albi (218 km)
11. etapa, Albi–Toulouse (167 km)
12. etapa, Toulouse–Bagneres-de-bigorre (202 km)
13. etapa, Pau–Pau (27 km), kronometer
14. etapa, Tarbes–Tourmalet (117 km)
15. etapa, Limoux–Foix Prat d'Albis (185 km)
16. etapa, Nimes–Nimes (177 km)
17. etapa, Pont du Gard–Gap (206 km)
18. etapa, Embrun–Valloire (207 km)
19. etapa, Saint-Jean-de-Maurienne–Tignes (123 km)
20. etapa, Albertville–Val Thorens (131 km)
21. etapa, Rambouillet–Elizejske poljane (127 km)

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Picasso
# 25.10.2018 ob 16:42
Dlake mi gredo že zdaj pokonci! Roglič s Kovšco in Hvastijo... zunaj 35 stopinj, klimo vklopim, mrzlo pivo, se uležem na kavč in gledam ter poslušam komentatorja z užitkom, vsake 20 minut zaslišim ženo kako godrnja da 4 tedne z mano nebo nič v popoldanskem času, ampak... SPLAČA SE!
klemzyy
# 25.10.2018 ob 17:30
Mislim da nisem edini če rečem, da sem kolesarstvo začel bolj podrobno spremljati ravno zaradi vrhunskih prenosov na RTV SLO. To so verjetno edini prenosi, kjer se s komentatorskim dvojcem in spremljevalnim programom laho kosamo z najboljšimi svetovnimi mediji. Če ne celo najboljši.

Zato prosim RTV, ne zafurat še tega, pa dajte Hvastji honorar kakršnegakoli že zahteva.

Zame je 3 tedne toura kot dopust, oziroma ekskurzija po franciji z domačega kavča.
rokers
# 25.10.2018 ob 17:49
Kopiram od prejšnje novice:
Glede TdFja, kratka analiza, kar se da razbrat iz uradne strani
1. bi lahko bila zanimiva, saj ima nekaj kock, pa kak vzponček, a predaleč od cilja, da ne bi prišlo do šprinta (kak padec je kot ponavadi vključen, tudi koga pomembnega)
2. ekipni krono 27km, verjetno ravnine, SKY že računa kolko prednosti bo nabral Froome pred konkurenti
3 etapa zna prinest tudi kak napad, dolžina je prava, v zadnjih km je kar nekaj klančkov, šprint razredčene glavnine, ali celo uspešen pobeg
4.šprint
5. odvisno kako bodo dirkali, kak Sagan lahko zdrži zadnje klance, lahko uspe pobeg. šprint glavnine zagotovo ne
6.cilj na Lepe Hčerke, ki je ratal tradicionalen, a kot kaže bol letos še bolj zahteven: kratka etapa s 4 krajšimi a strmimi klanci, zadnjemu so dodali še en km, z nekaj makadama - etapa za sladokusce! (če se ne bo čakalo zadnji km - verjamem da ne)
7.etape: kaže da bo šprint
8.etapa: razgibana, kot kaka huda klasika, za QS, a znajo bit tudi kake žrtve med najboljšimi
9.etapa: spet razgibana, manj kot en dan prej, a prav tako težko, da bo prišlo do šprinta, atudi kakih večjih razlik med favoriti verjetno ne
10.etapa: ni profila, verjetno šprint ali pobeg
11.etapa: verjetno šprint
12.prva Pirenejska, dolga, a klanci ne preveč težki in dolg spust - malo ali nič razlik, uspe pobeg
13.etapa: krono 27km, v začetku razgiban potem raven, ne bo velikanskih razlik - Bardet je vesel:)
14.etapa: nova klasika, kratka gorska etapa: najprej Solour (ne poznam), potem cilj na Tourmalet - bo kar huda, a kolesarji ne bodo še zmučeni in razlike od prej ne bodo velike
15.etapa: kar dolga etapa s 4 vzponi, ne pretežka, a po Tourmaletu en dan prej bodo čutili napore - zadnji klanec povprečno ni hard, a začne se zelo strmo - tam morajo bit napadi
16.etapa:verjetno kak pobeg
17.etapa: ni profila, a piše da ni za šprinterje, ubežniki bodo izkoristli zadnje šanse
18.etapa_:3vzponi čez 2000m, z Galibierja (2600m) je še strm spust - ta etapa zna bit huda in naredit največje razlike med najboljšimi
19.etapa: kratka 123km dolga etapa z dvema vzponoma čez 2000m, žrtve bodo, tudi če vzpona nista prestrma
20etapa: še ena kratka etapa 131km, spet dva težka vzpona, en lažji vmes, prvi malo pod 2000, cilj na 2300m - še bo zanimivo
21: Pariz in slavje koga? rečem Dumoulina

Za razliko od lani je veliko več RESNIH vzponov in etap, kjer bodo šli visoko, kar nekajkrat krepko čez 2000m. Na pram lanski trasi ni kock, TTT je lažji, enako TT in zato bo manj razlik (kar seveda ustreza Bardetu, Pinotu), a ni veliko tricky etap. Že v prvem tednu sta 2 etapi podobni klasikam, potem v 6 je Planche z novim zaključkom, kjer zagotovo bo prišlo do razlik.
Konec prvega tedna sta še 8 in 9 podobni klasikam, 12 je predokus Pirenejev, 13 krono, 14 pa se bo lestvica dokončno razgibala. 15 zna tudi kaj pustit na lestvici, zadnje 3 alpske etape pa bodo zanimive kot že dolgo ne - res ni nekih prestrmih vzponov, a so vsi dolgi in gredo zelo visoko.
Spet pogrešam v prvem tednu kak bolj resen zaključek,a vseeno bo vsaj v 6 etapi se kaj zgodilo, lani do kock se ni skoraj NIČ. Pa tudi gorske, predvsem 3 Alpske plus Tourmalet so ta prave (lani razen Alp d Hueza in kratke Pirenejske ni bilo kake pretežke).
No trasa ni pretirano težka, a boljša kot zadnja leta, tudi šprintov ne bo preveč, kar nekaj je razgibanih etap.. se veselim, a kot se napoveduje bo trasa gira še bolj nora (3 kronoti, plus kar nekaj norih gorskih etap)..
Dodajam: kar vemo gre Rogla na giro, kar mu zagotovo ustreza, saj bodo kar 3 kronoti, prva 2 kar zahtevna, zadnji v Veroni malce lažji, a kjer lahko pridobi če bo malo zaostajal za npr Nibalijem, Quintano, Chavesom, Yatesom, Lando, Bernalom. TdF bo letos precej zahteven, veliko bolj kot lani, giro kot se napoveduje pa še bolj. Kakorkoli kjer bo bom navijal zanj, ter tudi za vse druge, kajti tako se spodobi v kolesarjenju - vsi so junaki, borci in ekstremni športniki. Me zanima kaj bo pa naredil Dumoulin, ki je rekel da gre na TdF, a mu bo verjetno trasa gira s 3 kronoti verjetno bolj ustrezala, pa še ni TTT, kjer Sunweb zaostane za SKYem.
Giro je bil lani res napet in zanimiv, TdF če ne bi bilo Rogle pa veliko manj, trasa letos ne glede na udeležbo Rogle pa kar precej več - predvsem zadnje 3 gorske etape (tud prvi teden bo tud bolj zanimiv)
Zbornaya Komanda
# 25.10.2018 ob 17:37
nekako je plan sledeč, da letos v prvi plan potisnejo domačina oz. da poskusijo z Martinom, Angleži so pač trenutno "in"

Če so pa Angleži IN, potem pa ne preostane drugega, kot da stavijo na angleža Tonyja Martina.
profich
# 25.10.2018 ob 17:34
nekako je plan sledeč, da letos v prvi plan potisnejo domačina oz. da poskusijo z Martinom, Angleži so pač trenutno "in"

hahahahahahahhahahahahha, ker Martin je anglež... dej šešerko odstrani se, ker ne samo da trolat ne znaš, še pojma nimaš.
miško5lin
# 25.10.2018 ob 17:13
šešerko
25.10.2018 ob 16:58
Sedaj je Roglič šele tretja violina v Jumbu
-------------------------------------------------------------

Šeš. Kako si pa to ugotovil? Mogoče imaš pa kakšne insajderske informacije?
orchid
# 25.10.2018 ob 20:04
@rokers.....hvala za odlično analizo trase TDF-ja....klanjam se ti... :) Sem v živo gledala prenos predstavitve in sem bila kar presenečena, ker ni bilo toliko šprinterskih etap kot prejšnja leta, več je mix etap in konkretno gorskih, tako da bo res super za spremljat....in tudi videti Rogliča na prireditvi je bil izjemen občutek....Naj mu bo srečna cesta, kjerkoli že bo tekmoval... Se že veselim nove sezone ♥
Bmauko
# 25.10.2018 ob 19:19
Tebi pa res špila,šešerko.
Mogoče si pa pred leti bil na maratonu,pa še nisi prišel k sebi. :)
šešerko
# 25.10.2018 ob 17:33
ne pozabit na odličnega strokovnjaka v novinarski ekipi Davida šušmelja, pa tudi Gašper Mišič je dodal kar precej zanimive statistike in bo drugo leto še boljši. Upam samo da Kovšca ne bo izgubil preveč elana z rokometnim komentiranjem
prlek
# 25.10.2018 ob 17:59
@šešerko
.." Kolikor je meni znano so jumbovci precej "domoljubna" ekipa zato ne čudi forsiranje domačinov, nemcev itd.."

Domoljubni Nizozemci bodo forsirali Nemca.
Ta pa je res ena "najboljših" zadnje čase. LOL
817263
# 25.10.2018 ob 17:39
Jaz bi pa raje videl da proba roglič dobit giro... Trasa mu bo verjetno bolj ustrezala in še kronometer je pravi gorski
mr.cook
# 25.10.2018 ob 16:45
Nas že dražite . . . Super za prenos . . .
Roglič pa upam, da na Tour . . .
šešerko
# 25.10.2018 ob 17:53
da bom politično korekten ion da ne bom obsojen sovražnega govora moram seveda dodati da prihodnje poletje lahko preživite tudi s kakšnim mladeničem
miško5lin
# 25.10.2018 ob 17:38
šešerko

Priznam, da kar logično razmišljaš.

Samo tu je nekaj.

Bennettu so obljubili vlogo kapetana za Tour 2019. Verjetno bo zaradi tega Roglič nastopil na Giru. Kje bo tu potem Kruijswijk in kakšno vlogo bo imel?
Če bo spet tako vozil kot letos na Touru, ko je še škodo delal Rogliču, ga en k.... gleda.
šešerko
# 25.10.2018 ob 17:15
miškolin

imam, imam... Saj vsi navijamo za Rogliča, ampak za sponzorje je žal en Slovenec premalo zanimiv pa če to priznamo ali ne
aufzic
# 25.10.2018 ob 22:10
Val Thorens, Tignes...vrhunsko, s smučkami ali kolesom. Se že veselim. Če bo Primož zraven, pa še toliko bolj.
šešerko
# 25.10.2018 ob 18:01
prlek

pa saj ti že ime Nizozemska - Dutch ponuja prave korene, Daj malo zgodovinske knjige, so zanimive
šešerko
# 25.10.2018 ob 18:00
prlek

tebi pa zgodovina res ne gre od rok. Nizozemci in nemci so kar precj pobrateni
ElTorro
# 25.10.2018 ob 17:56
Iseran ni najvišja asfaltirana cesta v evropi. rettenbachferner in bonette sta višja.

Iseran je najvišji asfaltiran prelaz.

Najvišja asfaltirana cesta je drugače na Veleto v Španiji, preko 3000m visoko.....čeprav je proti vrhu bojda slabša od večine makadamskih cest.
šešerko
# 25.10.2018 ob 17:51
vsi ki kar sanjate da bo Roglič sedaj kar naslednjih 10 let v sami špici Toura tako kot letos, še raje pa bi poleg dodali še Giro in Vuelto , potrebno se bo spustit na realna tla. Človeško telo ne more kar leto za letom generirati take napore, zato se meni ideja da bi Roglič 2019 se šel malo upokojenca niti ne zdi slaba. Vem vsi bi radi takoj spet gledali ta Tour, ampak pač niso roboti in je mogoče bolje leto2019 preživeti poletje s kakšno mladenko v Dalmaciji, potem pa rezervirati kavč v 2020
šešerko
# 25.10.2018 ob 17:43
miškolin

oba veva da Krujsvik ni potencial in bo delal samo zgago, ampak je domačin in bo sforsiran tako kot ostali. Kolikor je meni znano so jumbovci precej "domoljubna" ekipa zato ne čudi forsiranje domačinov, nemcev itd.. Roglič pa jim pač s svojo trmo meša štrene
šešerko
# 25.10.2018 ob 17:38
profič

ja se opravičujem malo me je zaneslo s temi imeni , saj vem da je vzhodni nemec, ampak veš delam več stvari hkrati pa mi je malo ušlo
šešerko
# 25.10.2018 ob 17:18
miškolin

nekako je plan sledeč, da letos v prvi plan potisnejo domačina oz. da poskusijo z Martinom, Angleži so pač trenutno "in" Rogliča pa še to leto "učijo" in pripravljajo za 2020 ko se bo Martin upokojil. Vendar bo moral letos Roglič letos vseeno dokazati svoj talent. Žal Jumbo Rogliča ne jemlje povsem kot špico, zato ne čudi da se Roglič spogleduje tudi s kom drugim ali drugi z njim
šešerko
# 25.10.2018 ob 16:58
Sedaj je Roglič šele tretja violina v Jumbu
šešerko
# 25.10.2018 ob 16:45
roglič in ekipa se bo osredotočila na kronometer in dve posamezni etapi
šešerko
# 25.10.2018 ob 16:43
Picasso

Roglič za naslednjo leto ne planira Tooura kot vrhunca
šešerko
# 25.10.2018 ob 16:43
ah ne pretiravat, to je eden lažjih sporedov Toura. Vedno se izmenjujejo težji in lažji sporedi, bolj mogočni toru je planiran za 2020
grega7
# 26.10.2018 ob 22:47
Šešerko pod mač.
odlekiran
# 25.10.2018 ob 20:17
Roglič se mi prav smili. Če bo želel kot Slovenec priti na vrh, bo moral biti za klaso boljši od ostalih v ekipi. Žal je to dejstvo. Kakšne so te statusne borbe mu lahko svetuje Tina Maze. Mesarsko klanje. Pa saj vidimo kako je z našima fantoma v NBA.
DogmaM
# 25.10.2018 ob 20:00
;) super sem se nasmejal
DogmaM
# 25.10.2018 ob 19:58
Picasso
carlitos2
# 25.10.2018 ob 19:36
Seserko,za v vednost: pametni molči.
leepack
# 25.10.2018 ob 19:35
@rokers
Od kod ti informacija da gre Roglič na Giro? Če je to res, mislim da je prava izbira
šešerko
# 25.10.2018 ob 18:17
škoda ker Tour hoče konkurirati Tokiu in mu vzeti medijski prostor v 2020. Tokio je pisan na kožo Rogliča, vendar če bo forsiran za Tour potem kakšnih večjih možnosti ni
Tamburello
# 25.10.2018 ob 17:50
to je super da je več gorskih etap...tiste šprinterske ko se ganjajo šprinterji so čisto nezanimive
šešerko
# 25.10.2018 ob 17:45
tudi meni se zdi da bi bil Giro precej bolj zanj, je pa ta trenutek težko reči ali ga bodo spustili tja. Trenutno mi je precej bližja varijanta, da ga bodo leta19 malce bremzali in bo 2-3 violina oz pomočnik pri Jumbu Kolikor pa poznam Rogliča zna malo s svojo trmo biti neposlušen tej ideji. Bomo videli
rok85
# 25.10.2018 ob 17:04
Iseran ni najvišja asfaltirana cesta v evropi. rettenbachferner in bonette sta višja.
šešerko
# 25.10.2018 ob 16:49
celoten Tour19 izrazito nenakolonjen Rogliču, je pa tudi vprašanje kaj bo pomenilo prihod Martina v ekipo. To je nekaj podobnega kot da pride 35 letni veteran v kakšno nogometno ekipo. šponavadi nenajboljše
Kazalo