Grega Bole je uvodno etapo po Andaluziji sklenil na 29. mestu. Foto: BoBo
Grega Bole je uvodno etapo po Andaluziji sklenil na 29. mestu. Foto: BoBo

Ko sem videl, da v ospredju ni šprinterskih ekip, sem si rekel, zdaj moram iti. V sprintu proti Johnu Degenkolbu, Tylerju Farraru in drugim šprinterjem ne bi imel možnosti.

Pim Ligthart
Claude Criquielion in Mathieu Criquielion
Claude Criquielion (v avtomobilu) s sinom Mathieujem Criquielionom. Foto: EPA

Španski kolesar Alberto Contador (Tinkoff Saxo) je že po prvem dnevu kolesarske Dirke po Andaluziji prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Grega Bole je 29.

Potem ko je v prvi poletapi končal v prvi skupini, je v 8,2 kilometra dolgem kronometru zasedel šesto mesto, kar je bilo dovolj, da prevzame rumeno majico vodilnega.

Criquielion umrl v 58. letu starosti
V 58. letu starosti je za posledicami možganske kapi umrl nekdanji svetovni prvak v kolesarstvu Claude Criquielion. Belgijec je bil poklicni kolesar med letoma 1979 in 1991, najbolj pa je zaslovel leta 1984, ko je v Barceloni osvojil naslov svetovnega prvaka na cestni dirki.

Bole padel na 29. mesto
Njegov veliki konkurent Britanec Chris Froome je bil v kronometru deseti, v skupnem seštevku pa je z osmimi sekundami zaostanka četrti. Pred njim sta poleg Contadorja še Luksemburžan Bob Jungels in Španec Benat Intxausti. Grega Bole, tekmovalec poljske ekipe CCC Sprandi Polkowice, je bil v prvi poletapi, ki jo je odločil sprint večje skupine - ta se je izoblikovala po številnih padcih, tretji, v vožnji na čas, v kateri je z zaostankom 56 sekund, pa je visoko uvrstitev pričakovano izgubil. Padel je na 29. mesto, zaostaja 50 sekund.

Moreno dobil kronometer
Drugi slovenski predstavnik Jani Brajkovič je z zaostankom štirih minut in 45 sekund na 88. mestu, 88. je bil že v prvi etapi, v kateri je izgubil štiri minute in 16 sekund. Dosti boljši ni bil tudi v nekoč njegovi specialnosti, uri resnice, z zaostankom 41 sekund je zasedel 62. mesto. Kronometer je sicer dobil Španec Javier Moreno (Movistar), ki je za dve sekundi premagal Nizozemca Wilca Keldermana, štiri sekunde pa je zaostal Francoz Jerome Coppel.

Koren tekmuje v Algarveju
Belgijec Gianni Meersman je zmagovalec uvodne etape kolesarske Dirke po Algarveju. Kolesar Etixx-Quick Stepa je bil najmočnejši v sprintu 166,7 kilometra dolge preizkušnje, drugo mesto je zasedel Britanec Ben Swift, tretje pa Nemec Paul Martens. Edini slovenski predstavnik Kristijan Koren je etapo končal v glavnini, zasedel je 60. mesto. Za Meersmana je to druga zmaga v sezoni, za njegovo ekipo pa že deseta.

Cancellari druga etapa na Dirki po Omanu
Olimpijski zmagovalec iz Pekinga leta 2008 in štirikratni svetovni prvak v vožnji na čas, Švicar Fabian Cancellara, je zmagovalec druge etape na Dirki po Omanu, z njo pa je oblekel tudi rdečo majico vodilnega v skupni razvrstitvi. Edini slovenski predstavnik Borut Božič je zasedel 85. mesto (+4:37). Drugo mesto je na 195 km dolgi preizkušnji med krajema Al Hazm in Al Bustan osvojil Španec Alejandro Valverde, tretje pa Belgijec Greg Van Avermaet.

33-letni Cancellara ima v skupni razvrstitvi štiri sekunde prednosti pred Valverdejem, pred tretjeuvrščenim Avstrijcem Patrickom Konradom pa pet sekund. Božič je v generalni razvrstitvi prav tako na 85. mestu (+4:37).

Ko sem videl, da v ospredju ni šprinterskih ekip, sem si rekel, zdaj moram iti. V sprintu proti Johnu Degenkolbu, Tylerju Farraru in drugim šprinterjem ne bi imel možnosti.

Pim Ligthart