V soboto se začenja 68. dirka po Španiji oziroma Vuelta. Foto: EPA
V soboto se začenja 68. dirka po Španiji oziroma Vuelta. Foto: EPA

Rad bi si dokazal, pa tudi vsem drugim, da sem še vedno dober kolesar. Upam na etapno zmago in na dobro uvrstitev v skupnem seštevku. Bomo videli po prvih nekaj etapah, ampak sem zelo optimističen.

Jani Brajkovič
Alberto Contador
Alberto Contador ne bo branil lanske zmage na Vuelti. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič želi dokazati, da je še vedno dober kolesar. Foto: EPA
Bole na Vuelto v dobri formi

Na štartu bosta tudi dva Slovenca, Jani Brajkovič in Grega Bole. Brajkovič, član kazahstanske Astane, je Dirko po Franciji končal razočaran, saj je zaradi padca ni končal. Na Vuelto se podaja poln optimizma, saj pravi, da je dobro pripravljen, z dobrimi nastopi pa si bo skušal zagotoviti novo pogodbo z Astano.

Za Belokranjca bo to četrti nastop na Dirki po Španiji, najbolje pa se je odrezal leta 2006, ko je bil drugi v peti etapi, v sedmi etapi pa je oblekel majico vodilnega. Bole bo pedala vrtel za Vacansoleil.

Brajkovič bi se rad dokazal
"Rad bi si dokazal, pa tudi vsem drugim, da sem še vedno dober kolesar. Upam na etapno zmago in na dobro uvrstitev v skupnem seštevku. Bomo videli po prvih nekaj etapah, ampak sem zelo optimističen," je za kolesarski portal cyclingnews povedal Brajkovič. "Zame je to slaba sezona, žal bom ob koncu leta brez pogodbe, kar je še slabše. Rezultat bi bil dober za mojo moralo in zame osebno. Mislim, da še vedno lahko kolesarim dobro, če bo šlo vse po načrtih, sem zmožen priti do dobrega rezultata. Trenutno nimam pogodbe, pogovarjamo se z nekaj ekipami. Bomo videli, toda sezona gre h koncu in večina ekip je polnih," je dodal slovenski kolesar, ki ne izključuje obstanka pri kazahstanskem moštvu.

Janijev kolega bo napadal skupno zmago
Skupno zmago bo napadal Brajkovičev klubski kolega Nibali, ki na Dirki po Franciji ni nastopil. "Vuelta je letos zelo zahtevna. Bo nekaj res pomembnih etap, na primer vzpon na l'Angliru, ki bo odločilen za končno razvrstitev. Veliko kolesarjev se bo borilo za zmago," je prepričan Italijan. "Le en napad Contadorja je lani spremenil rezultat celotne dirke. Takšne etape so nekoliko nenavadne, so pa tudi izredno težke. Menim, da imamo res močno ekipo, kolesarili bomo zelo dobro," je še dodal Nibali.

Contador odpovedal nastop
Lanski zmagovalec Alberto Contador je nastop na domači dirki odpovedal, ker se želi ob koncu sezone posvetiti enodnevnim dirkam, njegov veliki cilj pa je svetovno prvenstvo v Firencah. Kapetan Saxo-Tinkoffa bo tako Čeh Roman Kreuziger, ki je na letošnji Dirki po Franciji osvojil peto mesto.

Vuelta se bo začela v soboto z ekipnim kronometrom, kolesarje pa skupaj čaka 3.319 kilometrov. Na sporedu bo 21 etap, od tega se jih bo 11 končalo s ciljnim vzponom. Odločilne naj bi bile 14., 15. in 20. etapa, ki bodo najtežje na letošnji preizkušnji. Dirka se bo končala 15. septembra v Madridu.

                                    km 
24. 8.: Vilanova de Arousa-Sanxenxo,   
        ekipni kronometer         27,4 
25. 8.: Pontevedra-Alto Do Monte Da    
        Groba                      177 
26. 8.: Vigo-Mirador de Lobeira    184 
27. 8.: Lalin/a Estrada-Fisterra   189 
28. 8.: Sober-Lago de Sanabria     174 
29. 8.: Guijuelo-Caceres           175 
30. 8.: Almendralejo-Mairena de        
        Aljarafe                   205 
31. 8.: Jerez-Estepona             166 
 1. 9.: Antequera-Valdepenas de Jaen   
                                   163 
 2. 9.: Torredelcampo-Güejar Sierra    
                                   186 
 3. 9.: prost dan       
 4. 9.: Tarazona, kronometer      38,8 
 5. 9.: Maella-Tarragona           164 
 6. 9.: Valls-Castelldefels        169 
 7. 9.: Baga-Andorra               155 
 8. 9.: Andorra-Peyragudes         224 
 9. 9.: Graus-Sallent de Gallego   146 
                                       
10. 9.: prost dan                      
11. 9.: Calahorra-Burgos           189 
12. 9.: Burgos-Pena Cabarga        186 
                                       
13. 9.: S. Vicente Barquera-Oviedo 181 
14. 9.: Aviles-Alto de L'Angliru   142 
15. 9.: Leganes- Madrid            109 

Rad bi si dokazal, pa tudi vsem drugim, da sem še vedno dober kolesar. Upam na etapno zmago in na dobro uvrstitev v skupnem seštevku. Bomo videli po prvih nekaj etapah, ampak sem zelo optimističen.

Jani Brajkovič
Bole na Vuelto v dobri formi