Joaquim Rodriguez (v sredini) je po dveh drugih mestih končno osvojil Valonsko puščico. Foto: Reuters
Joaquim Rodriguez (v sredini) je po dveh drugih mestih končno osvojil Valonsko puščico. Foto: Reuters
Philippe Gilbert
Lanski zmagovalec Philippe Gilbert je v cilj prispel tretji. Foto: Reuters

Sem ljubitelj klasičnih dirk, velikokrat sem bil na njih blizu uspeha, a mi je vedno malo zmanjkalo. Tokrat je bilo vse, kot je treba, tako da se lahko veselim.

Joaquim Rodriguez Oliver
Rodriguez končno do Valonske puščice

76. valonska puščica je bila v znamenju hladnega, vetrovnega in vlažnega vremena. Rodriguezu, ki je zadnji dve Valonski puščici končal na drugem mestu, se je končno nasmehnila sreča. Španec je bil del velike zasledovalne ekipe, ki je sledila ubežnikoma Larsu Pettru Nordhaugu (Team Sky) in Ryderju Hesjedalu (Garmin-Barracuda).

Španec je na zadnjem vzponu dokazal, da je iz pravega testa, odbil napade Michaela Albasinija (GreenEdge) in lanskega zmagovalca Philippeja Gilberta (BMC) ter se ob prihodu v cilj veselil ene najslajših zmag v karieri. Edini slovenski predstavnik Jure Kocjan (Type 1) se je že v prvem delu dirke zapletel v padec in odstopil.

Tokrat je Rodriguezu le uspelo
"Neverjetno. To je moja najljubša dirka in po dveh drugih mestih mi jo je vendarle uspelo zmagati. Sem ljubitelj klasičnih dirk, velikokrat sem bil na njih blizu uspeha, a mi je vedno malo zmanjkalo. Tokrat je bilo vse, kot je treba, tako da se lahko veselim," je bil po svoji prvi zmagi na klasikah zadovoljen 32-letni Španec.

Cunego slavil prvič v sezoni
Na drugi etapi dirke po Trentinu je prvič v sezoni zmagal Damiano Cunego. Kolesar Lampreja je v ciljni ravnini etape od Morija do Sant'Orsola (152 km) prestavil v višjo prestavo ter ugnal Kolumbijca Carlosa Betancurja (Acqua & Sapone) in Čeha Romana Kreuzigerja (Astana). Etapa se je prelomila na zasneženem spustu Redebusa, kjer so za ubežniki zaostali Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF), Ivan Basso (Liquigas-Cannondale) in vodilni v skupnem seštevku Taylor Phinney (BMC).

Takoj ob prihodu v Pergine, ki leži ob vznožju Redebusa, sta pobegnila Cunegova ekipna kolega Michele Scarponi in Przemyslaw Niemiec ter zmagovalcu Gira iz leta 2004 pripravila teren za zmago. Jani Brajkovič je na koncu zasedel 44. mesto (+3:43), medtem ko Borut Božič ni prišel do cilja. V skupnem seštevku je Belokranjec 41., za vodilnim Švicarjem Mathiasom Frankom pa zaostaja za tri minute in 50 sekund. Gregor Gazvoda (AG2r) je etapo končal na 104. mestu, v skupnem seštevku pa je še dve mesti nižje.

Valonska puščica, Charleroi-Huy (194 km):

Končni vrstni red, 194 km:
1. J. RODRIGUEZ O. ŠPA 4:45:41 2. M. ALBASINI ŠVI +0:04 3. P. GILBERT BEL isti 4. J. VANENDERT BEL čas 5. R. KIŠERLOVSKI HRV 0:07 6. D. MARTIN IRS 0:09 7. B. MOLLEMA NIZ vsi 8. V. NIBALI ITA isti 9. D. ULISSI ITA čas 10. J. VAN DEN BROECK BEL 0:11

Dirka po Trentinu, 2. etapa:

Mori-Sant'Orsola Terme, 152 km:
1. D. CUNEGO ITA 3:59:30 2. C. BETANCUR KOL oba 3. R. KREUZIGER ČEŠ isti čas ... 41. J. BRAJKOVIČ SLO +3:43 104. G. GAZVODA SLO +17:42 Borut Božič je odstopil.

Sem ljubitelj klasičnih dirk, velikokrat sem bil na njih blizu uspeha, a mi je vedno malo zmanjkalo. Tokrat je bilo vse, kot je treba, tako da se lahko veselim.

Joaquim Rodriguez Oliver
Rodriguez končno do Valonske puščice