Medalje so v Dohi osvojili Peter Sagan, Mark Cavendish in Tom Boonen, ki so vsi v preteklosti že postali svetovni prvaki. Foto: EPA
Medalje so v Dohi osvojili Peter Sagan, Mark Cavendish in Tom Boonen, ki so vsi v preteklosti že postali svetovni prvaki. Foto: EPA
Peter Sagan
Cavendish ni izkoristil velike priložnosti, Sagan pa ni popuščal in je bil v sprintu najmočnejši. Foto: EPA
Peter Sagan
Peter Sagan je bil najboljši že lani v Richmondu v ZDA, uspeh pa je dopolnil letos v Dohi. Foto: EPA
Na cestni dirki so odstopili vsi trije Slovenci. Foto: EPA
Slovenci prvič brez uvrstitev na cestni dirki za SP

Srebrno kolajno je osvojil Britanec Mark Cavendish, bron pa Belgijec Tom Boonen, ki sta v karieri že osvojila svetovni naslov. Slovaški zvezdnik je šesti kolesar, ki je ubranil naslov svetovnega prvaka. Pred njim je to uspelo Belgijcem Riku Van Stenbergnu, Riku Van Looyu in Georgesu Ronsseju ter Italijanoma Gianiju Bugnu ter nazadnje leta 2007 Paolu Bettiniju.

Veter je krojil razplet cestne dirke. Razbil je glavnino in izločil nekaj kolesarjev, ki so imeli v Dohi visoke cilje. Marcel Kittel, Caleb Ewan, Nacer Bouhanni in Andre Greipel so bili žrtve razmer. Vodilna skupina približno 30 kolesarjev je sicer dirkala v visokem ritmu, toda napadov ni bilo veliko. Približno pet kilometrov pred ciljem je najprej napadel Niki Terpstra, a so na Nizozemčevo spremembo ritma hitro odgovorili in Greg Van Avermaet je umiril. Nato je visok ritem narekoval Michal Kolar, ki je za Sagana skušal razredčiti vodilno skupino. Sledil je nov napad iz nizozemskega tabora, tokrat konkretnejši. Tom Leezer je pospešil 2,5 kilometra pred ciljem in si hitro privozil približno pet sekund prednosti.

Sagan: Imel sem srečo, da me Nizzolo ni zaprl
Leezer je prisilil zasledovalce, da so pospešili in ga 500 metrov pred ciljnim ujeli. Lov za Nizozemcem so vodili Norvežani, nato pa so se na čelo postavili Italijani in Belgijci. Ko se je začel sprint, je bil Sagan nekje na osmem mestu, celo malce zaprt, a je mojstrsko nato švignil mimo po desni strani. Četudi mu je Italijan Giacomo Nizzolo pustil malo prostora, je Slovak tvegal in ni popuščal. Zelo razočaran je bil Cavendsih, ki ni najbolje izkoristil pomoči reprezentančnih kolegov. Sprintal je po levi, nato mu je bil na poti še Avstralec Michael Matthews in je nekoliko popustil ter izgubil boj s Saganom. Matthews, ki je branil srebro, je zasedel četrto mesto.

"Ne morem verjeti. Še vedno sem šokiran. Zelo sem vesel, saj je bil zares močan bočni veter in sem bil zadnji, ki je še pobegnil z vodilno skupino. Odločil je sprint, kjer je bil znova veter. Tokrat smo vozili proti vetru in zdelo se mi je, da moram napasti iz ozadja. Imel sem srečo, da me Nizzolo ni zaprl. Če bi me, bi padla, saj nisem imel namena zavirati. Neverjetno, da mi je uspelo," je bil po novem velikem uspehu zadovoljen Sagan, ki se je najprej zahvalil tudi reprezentančnima kolegama Kolarju in bratu Juraju Saganu.

Štangelj: Enkrat bo prišel tudi naš dan
Kot so napovedovali, je bil na dobrih 257 kilometrov dolgi progi osip med tekmovalci zaradi padcev in drugih ovir velik. Po padcih sta Mezgec in Bole končala v bolnišnici, v slovenski ekipi pa upajo, da kolesarja nista težje poškodovana. Pibernik je ostal v ozadju in odstopil.

Mezgeca boli maja operirano zapestje
Luka Mezgec
in Grega Bole sta se pri padcu poškodovala, kako resne so poškodbe, v Katarju niso ugotovili, jasneje bo po rentgenskih posnetkih, ki jih bosta opravila v domovini. Bole, ki ni bil dolgo v dirki, si je poškodoval koleno. Mezgec si je zvil gleženj, dobil nekaj odrgnin, poleg tega pa ga boli tudi v zapestju, ki ga je maja letos na Jesenicah že operiral. Zagotovo sta oba že končala letošnjo sezono.


"Ko smo videli, da je veter močan, smo vedeli, da bodo ključni trenutki dirke v puščavi, kjer so ceste najslabše. Tam so v ospredju ostali najboljši, med njimi je bil tudi Mezgec. A na žalost se je zapletel v padec, s tem so bile naše sanje končane. Bole je padel prej, ko je že malenkost zaostal, Pibernik pa je v močnem vetru ostal v ozadju, zato je odstopil. Odkar sem selektor, se nam smola ponavlja, a enkrat bo prišel tudi naš dan,"
je novo smolo na svetovnih prvenstvih orisal selektor Gorazd Štangelj, ki meni, da z obema slovenskima osmoljencema ni nič hujšega, vseeno pa bodo morali to potrditi še zdravniki.

Cestna dirka, moški, 257,5 km:        
  1. P. SAGAN         SLK      5:40:43
  2. M. CAVENDISH     VB           vsi
  3. T. BOONEN        BEL             
  4. M. MATTHEWS      AVS             
  5. G. NIZZOLO       ITA             
  6. E. BOASSON HAGEN NOR         isti
  7. A. KRISTOFF      NOR             
  8. W. BONNET        FRA             
  9. N. TERPSTRA      NIZ             
 10. G. VAN AVERMAET  BEL          čas
                                      
Luka Mezgec, Grega Bole in Luka Piber-
nik so odstopili.                     
 
Slovenci prvič brez uvrstitev na cestni dirki za SP