Alberto Contador, najbolje plačani kolesar na svetu in zmagovalec vseh treh največjih tritedenskih dirk, do avgusta ne bo smel tekmovati. Foto: EPA
Alberto Contador, najbolje plačani kolesar na svetu in zmagovalec vseh treh največjih tritedenskih dirk, do avgusta ne bo smel tekmovati. Foto: EPA
Contador spoznan za krivega

Španski kolesarski zvezdnik je na Dirki po Franciji leta 2010 padel na dopinškem testu. Pri njem so našli sledi prepovedanega klenbuterola. Contador je odločno zavrnil zlorabo prepovedanih poživil, španska kolesarska zveza pa ga je oprostila, ker naj bi prepovedana sredstva v njegovo telo prišla s pokvarjenim mesom.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) in Svetovna protidopinška komisija (WADA) sta se pritožili na odločitev španske zveze. Zadnjo besedo je imelo Mednarodno športno razsodišče v Lozani.

Pred sodiščem smo vsi enaki
Mnogi so menili, da je 29-letni Contador, trikratni zmagovalec Toura, preveliko ime za kolesarski šport in da bo tudi zaradi močnih odvetnikov dobil bitko, toda v Lozani se niso ozirali na njegov sloves in so ga kaznovali. Logično je, da je izgubil naslov zmagovalca Dirke po Franciji 2010 in Dirke po Italiji 2011, malo manj pa, da je dveletno kazen skoraj že prestal, saj bo lahko 6. avgusta letos nadaljeval kariero. Na letošnjem Touru ga torej ne bo.

Lovorike, ki jih je osvojil, mu bodo vzeli, morda pa ga čaka tudi kazen, visoka vsaj 2,4 milijona evrov.

In zmagovalec je ... Andy Schleck
Prestižne zmage na tritedenski kolesarski Dirki po Franciji se lahko leto in pol po koncu dirke veseli Luksemburžan Andy Schleck, ki je sicer za Contadorjem v skupnem seštevku zaostal za 39 sekund. V zgodovini najprestižnejše dirke na svetu so doslej zmago vzeli le Američanu Floydu Landisu leta 2006.

Lansko dirko po Italiji je uradno dobil Michele Scarponi.

"To je žalosten dan za kolesarstvo. Morda bo kdo odločitev razsodišča imel za zmago, toda ni povsem tako. V dopingu ni zmagovalcev," je povedal predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid.

Contador spoznan za krivega