Matej Mohorič je v petek leto dni po osvojitvi naslova svetovnega prvaka med mladinci slavil še med mlajšimi člani. Foto: EPA
Matej Mohorič je v petek leto dni po osvojitvi naslova svetovnega prvaka med mladinci slavil še med mlajšimi člani. Foto: EPA

To so bile besede Andreja Hauptmana, edinega slovenskega dobitnika medalje na SP-jih v kolesarstvu med člani, po včerajšnjem velikem uspehu še ne 19-letnega Mateja Mohoriča (rojstni dan bo praznoval 19. oktobra), ki je v Firencah postal svetovni prvak v cestni vožnji v kategoriji do 23 let.

V slovenskem taboru so si seveda privoščili nekaj slavja. Čestitke so že takoj po dirki deževale z vseh strani, zbralo se je tudi nekaj slovenskih navijačev. Selektor Martin Hvastija je v smehu priznal, da mu je razplet dirke vzel nekaj let življenja: "Tri, štiri leta. Čeprav na koncu mi je seveda nekaj tudi dal. Ti trenutki so nepozabni. Vesel sem, da sem to doživel na tak način. To so zgodbe, ki jih je težko ponavljati."

Na današnji cestni dirki mladincev je zmagal Nizozemec Mathieu Van der Poel, vnuk nekdanjega francoskega šampiona Raymonda Poulidorja. Šprint za drugo mesto je dobil Danec Mads Pedersen, tretji pa je bil Albanec Iltjan Nika.
Najboljši Slovenec v konkurenci 129 kolesarjev je bil Matic Kolar Šafarič na 26. mestu (+1:09). Kristjan Kumar je zasedel 37. (+2:40), David Per pa 95. mesto (+10:17).


Okusil tudi penino

Mohorič se je pri večerji, kjer je dobil tudi torto, zahvalil za pomoč reprezentančnim kolegom in vsem v ekipi, ki skrbijo za kolesarje: "Vem, da je včasih težko, ampak na koncu se verjetno vselej splača."
Poskusil je tudi penino, čeprav si jo le redko privošči. Selektor mladinske reprezentance Andrej Cimprič je bil navdušen: "Znova je dokazal, da je izreden šampion." Gorazd Štangelj, dolgoletni slovenski reprezentant, pa je dodal: "Mogoče sam nisem nikoli verjel v tako velik uspeh pri sebi. Prav srečen sem, da lahko to uspe komur koli od Slovencev."
Kaj se je sinoči dogajalo v Firencah, si oglejte v spodnjem prispevku novinarja TV Slovenija Davida Črmelja.

Hvastija, Hauptman in Štangelj po zlatu Mohoriča
Hvastija, Hauptman in Štangelj po zlatu Mohoriča