Kolesarstvo
(8)
Simon Yates je znova prevzel skupno vodstvo. Na Dirki po Italiji je bil prav tako na dobri poti, a je omagal na predzadnji etapi čez prelaz Finestre. Foto: EPA
Yates bo imel težko nalogo v zadnjem tednu, saj je ekipa Movistar zelo močna. Foto: EPA

Dodaj v

Yates na strmem vzponu z etapno zmago znova prevzel rdečo majico

Roglič obdržal tretje mesto, sedma etapa Stannardu
8. september 2018 ob 18:00
Gijon - MMC RTV SLO

Simon Yates je dobil 14. etapo Dirke po Španiji in znova prevzel rdečo majico vodilnega. Zaključni vzpon na Les Praeres je bil dolg le štiri kilometre, a povprečni naklon je bil kar 12,5-odstoten.

V drugi od treh zaporednih gorskih etap je po 169 kilometrih drugo mesto osvojil Kolumbijec Miguel Angel Lopez, tretjega pa Španec Alejandro Valverde.

Zaključni vzpon prve kategorije na ozki cesti je prinesel obračun favoritov za končno zmago. Nairo Quintana je s pospeševanjem dva kilometra pred ciljem, na najstrmejšem delu klanca (17-odstotni naklon), že naredil selekcijo, saj mu je lahko sledil le rojak Miguel Angel Lopez. Toda Kolumbijca v takšnem ritmu nista nadaljevala do konca, s tem pa sta dovolila še šestim drugim kolesarjem, da ju spet ujamejo.

700 metrov pred ciljno črto je silovito pospešil Yates, dosegel etapno zmago in po dveh dneh znova oblekel rdečo majico. Yates ima zdaj 20 sekund prednosti pred Valverdejem in 25 pred Quintano.

"Bilo je zelo težko. Dobro sem izbral trenutek za napad. Nisem gledal nazaj, dokler se ni zravnalo. Vse se je izšlo. Tokrat čutim, da sem si jo zaslužil. Dal sem vse od sebe, vesel sem," je bil na cilju vesel Yates, ki je na letošnji Vuelti že bil v rdeči majici tri etape.

Že v nedeljo ga čaka nova težka preizkušnja, saj je cilj na znamenitih jezerih Covadonge. Eden najprestižnejših vzponov Vuelte je že velikokrat postregel z odločitvijo na tej dirki.

Roglič obdržal tretje mesto, sedma etapa Stannardu
Primož Roglič je v predzadnji etapi Dirke po Britaniji zadržal tretje mesto v skupnem seštevku. Član nizozemske ekipe LottoNL-Jumbo je bil v sedmi etapi, ki se je po 215,6 kilometra končala v Mansfieldu, 38. Etapne zmage se je veselil domačin Ian Stannard iz ekipe Sky, skupno vodstvo je zadržal Francoz Julian Alaphilippe.

Stannard je bil med štirimi ubežniki, 22,5 kilometra pred ciljem pa je prvič napadel. Sledil mu je lahko le Nemec Nils Politt. Stannard je še naprej poskušal s pospeševanji, ključno pa mu je uspelo 16,7 kilometra pred ciljno črto. Takrat mu Politt ni mogel slediti, Britanec je prišel do desetih sekund prednosti. Oba sta nadaljevala na vso moč, a se je razlika le še večala. Stannard je slavil z 59 sekundami prednosti pred Polittom, na tretjem mestu je končal Italijan Giovanni Carboni s tremi minutami in devetimi sekundami zaostanka. Glavnina je čez cilj prišla s štirimi minutami zaostanka.

Skupno vodstvo je pred nedeljsko povsem ravninsko etapo v Londonu zadržal Alaphilippe. Sedemnajst sekund na drugem mestu zaostaja Nizozemec Wout Poels, 33 sekund pa tretji Roglič.14. etapa, Cistierna-Les Praeres, 169 km:
 1. S. YATES      VB  4:19:27 
 2. M. A. LOPEZ    KOL   +0:02 
 3. A. VALVERDE    ŠPA  isti čas 
 4. T. PINOT      FRA    0:05 
 5. N. QUINTANA    KOL    0:07 
 6. S. KRUIJSWIJK   NIZ    0:11 
 7. E. MAS       ŠPA    0:19 
 8. R. URAN      KOL    0:27 
 9. I. IZAGIRRE    ŠPA    0:37 
 10. F. ARU       ITA    0:39 
 ...                  
119. L. MEZGEC     SLO   27:58 
120. L. PIBERNIK    SLO  isti čas

Skupni vrstni red po 14. etapi:
 1. S. YATES      VB  59:11:18 
 2. A. VALVERDE    ŠPA   +0:20 
 3. N. QUINTANA    KOL    0:25 
 4. M. A. LOPEZ    KOL    0:47 
 5. S. KRUIJSWIJK   NIZ    1:23 
 6. R. URAN      KOL    1:28 
 7. I. IZAGIRRE    ŠPA    1:40 
 8. E. MAS       ŠPA    1:47 
 9. T. GALLOPIN    FRA    1:55 
 10. E. BUCHMANN    NEM    2:08 
 ...                  
146. L. PIBERNIK    SLO  2:54:45 
150. L. MEZGEC     SLO  3:01:17 

Dirka po Britaniji, 
skupni vrstni red po 7. etapi:     
 1. J. ALAPHILIPPE   FRA  24:47:25 
 2. W. POELS      NIZ   +0:17 
 3. P. ROGLIČ     SLO    0:33 
 4. P. BEVIN      NZL    0:46 
 5. B. JUNGELS     LUK    0:51 
 6. J. SÜTTERLIN    NEM    0:58 
A. G.
Prijavi napako
Komentarji
AtomX
# 08.09.2018 ob 18:20
Nevem kaj ta quintana dela, al ne more al ne zna razmišljat al kaj?

btw a samo mene moti ta majica vodilnega, nikol ne veš kdo jo nosi ker je polno ekip, ki imajo rdeče drese...
miško5lin
# 08.09.2018 ob 19:48
817263

Kje si pa ti našel Kruijswijka za jutrišnjo zmago?

Če podrobno opazuješ njegovo vožnjo hitro opaziš, da vozi taktično čisto narobe. Kar pomeni beži v povsem nepravih trenutkih, ko pa gre na nož pa kar gleda ali celo odpade.

S takšnim načinom vožnje se ne da zmagati takšne težke etape kot bo jutri.

Se pa strinjam, da je Aru glede na letošnjo formo vozil zelo dobro. Prihaja k sebi, lahko bo nevaren na SP.

Enakega mnenja sva tudi glede latinosov. Še enkrat več so dokazali, da so eni navadni kekci, glede na potencial, ki ga imajo.

Delim mnenje s teboj tudi glede Contadorja in Frooma, da bi jih na tak klanec s primerno formo razmetala kot gnile hruške.
Pa še na nekoga si pozabil, ki bi storil isto. Naš Primož Roglič...
muzejčanka
# 08.09.2018 ob 19:09
Končno smo videli glavne kandidate kako so dihali na škrge. Kot je napisal 817263 je bilo zanimivo gledati dva Kolumbijca v napadu, ki se ne moreta dogovoriti, da bi se menjala. In tako sta dovolila, da so jih ostali ujeli pred ciljem. S. Yates je zelo vroč sploh, ker se je marsikaj naučil na Giru. Tudi jaz presenečena (pozitivno) nad Arujem in Kruijswijkom žal pa vseeno mislim, da za stopničke ne bo dovolj. Jutri bo zaključni klanec vendarle malo drugačen od današnjega in včerajšnjega. Bo kar precej daljši (12.2km) in morda na prvi pogled precej položnejši (7.2%) vendar sta na tem klancu tudi dva odseka spusta (eden malo pred ciljem) zato je treba teh 7.2% vzeti z rezervo. Brez teh dveh spustov bi bil povprečni naklon okrog 10%. Ostali klanci jutri bodo v rangu dozdajšnjih. Jaz nekako ne vidim Kruijswijka jutri na vrhu. Mislim, da bodo Quintana, S. Yates in Lopez obračunali med sabo. Pinotu in Valverdeju dajem malo manj šans. Lahko pa kdo, ki ni kandidat za skupno preseneti in se drži glavne skupine potem pa v finišu premaga favorite. Tudi jaz ne verjamem, da bo pobeg uspel. Bo pa še nekaj jutri zelo zanimivo. Borba za pikčasto majico. Jutri bosta skoraj sigurno De Gent in Mate skupaj bežala in se borila za vsako točko do zadnjih moči. In AtomX imaš prav. Vuelta ima od treh največjih dirk, najslabšo razpoznavno majico vodilnega. Lp
817263
# 08.09.2018 ob 18:38
Danes je bil razplet dokaj pričakovan - Boj GC kandidatov na zadnjem klancu za zmago in bonifikacije.
Lopez in Quintana sta bila daleč najmočnejša danes a kaj ko sta latinosa in nista znala izkoristiti tega, da sta se jim odpeljala (če bi bla contador pa froome v takšnem položaju in v taki formi bi jih raztreščila po celem vzponu). No Quintana je celo bil za akcijo danes in če bi Lopez vsaj menjal bi nekaj blo z tega poizkusa, verjetno razmišlja da Lopez glavni konkurent in če bi vlekel on bi lopez lepo odšprintal zadnjih 500m in zmagal etapo in vzel 10 sec.
Bo kolumbijska reprezentanca tudi taka na SP kot to, pričakujem komedijo pri njih saj ne vem kako se bodo zmenil kdo bo glavni :D
Yates je spet pokazal, da zna izkoristiti ponujeno, pinot in kruiswijk tudi odlično danes. Valverdeja pa ne razumem zakaj se ni niti trudil preveč pokrit yatesa. Eni GC so zaostali kar precej uran, izagire kar pričakovan zaostanek, ampak nevem če je sploh kdo pričakoval da bo Kelderman zgubil minuto danes. Najbolj me je pa razveselil aru danes ki končno pokazal kar vzpodbudno predstavo in zgubil samo 39 sec. In ja SKY je out!
Za jutri pa napovedujem latino boje po celem bregu in nakoncu zmago kruijswika al pa valverdeja. Beg dvomim da bo uspešen.
miško5lin
# 08.09.2018 ob 23:04
Jurčič
Kaj te pa zanima o njem?

Mogoče to, da je danes končal etapo na 45. mestu z zaostankom 9:16 minute.

Če še ne veste, je danes Tadej Pogačar zmagal zelo kakovostno tri etapno dirko Po Julijski krajini. Za primerjavo, Švicar Gino Mader, zmagovalec dveh etap in tretji skupno na letošnjem Tour de l Avenir je končal šele na 32. mestu, z 8:18 minutnim zaostankom.
Ta je res car...
lenoritis
# 08.09.2018 ob 21:18
Aru ima vsaj en velik problem. Ker ni startal na drzavnem, po italijanskih pravilih, ne bi smel bit v ekipi za Svetovno. Se mi pa to pravilo zdi zanimivo in bi ga morda lahko uvedli tudi pri nas.
Ampak nic bat, Aru bo startal. Na veliko se dela na resitvi problemana po italijansko.
Jurčič
# 08.09.2018 ob 22:43
Mogoce vsaj beseda, stavek o Herradi?
d_a_r_k_o
# 08.09.2018 ob 21:19
Zdravje je, medtem ko vrhunski šport menda ni zdrav.
Skajevca raje počivata, medtem ko je proga Innsbruck redka priložnost v ne preveč razredčenem ozračju. Hvala!
Kazalo