Kolesarstvo
(7)
Primož Roglič
Primoža Rogliča na podelitev ni bilo. Foto: Reuters
Matej Mohorič
Matej Mohorič je napad sprožil tri kilometre pred ciljem. Foto: Reuters

Dodaj v

Zlato kolo spet Rogliču in Batageljevi

Tretja zmaga za Mohoriča
8. oktober 2017 ob 18:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gašper Katrašnik je tako kot lani dobil kolesarsko dirko v Podsmreki, s katero se tradicionalno končuje kolesarska sezona.

Na dirki po tradiciji podelijo nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja in kolesarko na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Nagrada je tako kot lani romala v roke Primoža Rogliča in Polone Batagelj.

"Lepo je ponoviti zmago. Lepo je, ker je to zadnja dirka sezone in grem na letni odmor z boljšo vestjo in zagonom za drugo leto. Mislim, da vsako leto napredujem. To je vidno na treningih in po rezultatih. Vsako leto so boljši, manjka pa kakšna zmaga. To šteje in to si želimo. Garali bomo, da jih bo še več. Zagona imam precej, izzivov je precej, želja je," je dodal Katrašnik, ki je pohvalil delo svojih ekipnih kolegov, po njihovi zaslugi je prišel do sprinta dovolj svež, da je opravil s tekmeci.

Vsi zmagovalci VN Avtomojster:
2001: Rado Rogina
2002: Borut Božič
2003: Tadej Valjavec
2004: Grega Bole
2005: Grega Bole
2006: Matic Strgar
2007: Borut Božič
2008: Blaž Furdi
2009: Grega Bole
2010: Blaž Jarc
2011: Grega Bole
2012: Marko Kump
2013: Luka Pibernik
2014: Luka Mezgec
2015: Marko Kump
2016: Gašper Katrašnik
2017: Gašper Katrašnik

Tretja zmaga za Mohoriča
Vseh najboljših Slovencev na dirki ni bilo, Matej Mohorič je nastopil na dirki Izziv Hongkonga, kjer se je veselil tretje zmage med profesionalci. Kolesar ekipe UAE Emirates je na cilj 113 kilometrov dolge in dokaj zahtevne proge prišel sam, na koncu je imel pet sekund prednosti pred Avstralcem Robbiejem Huckerjem.

"UAE Emirates je bila ena od dveh ekip svetovne serije na startu. Vedeli smo, da se moramo izogniti bremenu vodenja dirke, da moramo v beg, in to smo storili. Po 35 kilometrih sva z Benom Swiftom napadla in s skupino 20 kolesarjev se je zgodila ključna poteza dirke. Skupina je sicer razpadala, okoli tri kilometre pred koncem, na rahlo vzpenjajočem se delu trase, sem sprožil zmagovalni napad. Vesel sem uspeha, posebej ker sem moštvenim kolegom in ekipi poplačal za vse trud," je bil vesel Mohorič.

S. J.
Prijavi napako
Komentarji
infostriker
# 08.10.2017 ob 18:47
Rogliču je letos uspela neverjetna sezona, čestitke !!!
Onda872
# 08.10.2017 ob 19:31
Čudovito leto Primoža Rogliča; naj mu bo ta sezona za spodbudo za naslednja leta in napad na Tour.
Matej Mohorič pa končno spet do zmage. Obetal je neverjetno veliko kot mladinec, vendar se mu preskok med člane ni najbolj posrečil. Sedaj že občasno pokaže obrise odličnosti; vendar bo potreboval še veliko treninga in še več želje za naslednje uspehe. Rad bi videl Slovenca končno zmagovati spomladanske enodnevne klasike in pa še kaj več kot občasne zmage na treh tri-tedenskih dirkah sezone. Vse najboljše in naj nam naši kolesarji prinesejo čim več uspeha v naslednjem letu.
the magician
# 09.10.2017 ob 00:12
Čestitke Primožu, Poloni, Mateju in Gašperju.

@Onda872
Matej Mohorič je pred kakšnim mesecem v velikem slogu dobil etapo na dirki po Španiji. Tako, da tisti "končno spet" v tvojem komentarju se mi zdi odveč. Drži pa da njegov vzpon ni bil tako hiter kot so mnogi pričakovali, a fant napreduje iz leta v leto in verjamem, da bo tako še vsaj 6-7 let.

Kar se tiče enodnevnih klasik, res je, v bližnji prihodnosti nimamo nekega potenciala na teh preizkušnjah. Prav Mohorič, Pibernik in Per so po mojem tu največji potenciali, a še vsem trem veliko manjka, da bi se lahko dajali z najboljšimi. Kot je omenil @rokers pod novico o Lombardiji, največja ovira našim na največjih klasikah je dolžina teh dirk. V klubih so ali pomočniki in delo opravijo že veliko pred zaključkom dirk ali so mladi in neizkušeni in nimajo dovolj tako dolgih dirk za sabo. Jaz še vedno na najbolj razgibanih klasikah in svetovnih prvenstvih računam na Primoža. On tem dirkam še ni posvečal neke posebne pozornosti. Tudi na Lombardio letos je šel predvsem z namenom nabiranja izkušenj. Forma ni bila prava, saj je sam povedal, da se je v drugem delu sezone specifično pripravljal predvsem za kronometer. Drugo leto mislim, da bo drugače in pričakujem, da o nastopil recimo tudi na Liege-Bastogne-Liege. Z motorjem kot ga ima (ja Zbornaya, ima pravi mali motorček v nogah ;) brum brum ), ne vidim zakaj ne bi bil v prihodnje v ospredju tudi na njemu primernih klasikah.

O Primožu. Za sabo ima fenomenalno sezono. Najboljšo sezono kakšnega slovenskega kolesarja doslej. Neverjetno, kakšna preobrazba mu je uspela. To smo že večkrat slišali, ampak se ne naveličam ponavljati, fant je pravi fenomen. In najboljše je, da ni še konec. Ima še veliko prostora za napredek, tega se zaveda in temu tudi teži. Hoče postati najboljši kolesar, kar se da. Za naslednje leto mislim, da je prepričal vse okrog sebe, da je zrel za dirkanje na skupno razvrstitev v GT-ju. In tega se zavedajo tudi v njegovi ekipi, ker če ne, jim Primož po sezoni lepo zbeži. Sem mnenja, da bi bil za prvi poizkus idealen Giro. Naslednje leto bo malo slabša konkurenca in tudi naj bi bilo spet več kronometra kot na Touru. Na Touru gre vedno na nož in tak kolesar kot je Rogla bi tam rabil celotno ekipo posvečeno njemu, da ga tudi na ravninskih etapah drži na varnem. Nobena ekipa si za kolesarja, ki je neznanka za GC , kaj takega ne bi upala privoščiti. Na Giru je na ravninskih etapah malo lažje voziti v grupi. Naj gre kot sokapetan s Kruijswijkom pa da vidimo kdo se bolje drži. Okvirno bi razpored sezone nekako postavil tako:

začetek isto kot letos Valenciana (ali pač podobna dirka, na kateri bo nastopila njegova ekipa), Algarve, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, potem en mesec pavze oz. višinskih priprav, ardenske klasike (vsaj 2 od 3), potem tu bi bila idealna Dirka po Hrvaški ali Trentino oz. Tour of Alps, Giro, Dirka po Sloveniji (da se pride malo pokazat po zmagi na Giru in zmaga seveda še Slovenijo :P ), dolga pavza (vmes DP), Poljska, Vuelta (dirkanje kot priprava za SP, iskanje etapne zmage), SP, Il Lombardia.

Izkupiček: obranitev zmage na Algarve, zmaga skupno T-A, top10 na L-B-L, top5 na Giru, zmaga po Sloveniji, državni prvak, 2 etapni zmagi na Vuelti, top10 na SP RR in medalja na ITT(krono), top10 na Lombardiji in spotoma še nekaj etapnih zmag. Sezona kot se šika. Sliši se lepo in najlepše je, da se mi zdijo tile dosežki kar realni. Kaj pravite? :)
janipapillon
# 08.10.2017 ob 22:18
Matej je le leto starejši od zmagovalcev na nedavnem SP U23.
the magician
# 09.10.2017 ob 13:48
Rokers, ja je malo optimistično, ampak tudi lani, če bi napisali, da bo dosegel to kar je dosegel v letošnjem letu, bi se mnogim zdelo precej optimistično. Se ne bi strinjal z lanskim Girom. V prvih dveh tednih je bil super samo na dveh kronometrih. Na vzponih ga ni bilo nikjer. V zadnjem tednu pa je na vzponih nekaj pokazal. Šel je v beg na najtežji etapi in na zadnji gorski etapi bil v grupi s favoriti, ko je bilo tam še 15-20 kolesarjev. Na splošno pa je lani na vzponih pokazal zelo malo. Letos je naredil velikanski skok naprej v vožnji navkreber in napredoval še v kronometru. Tudi naslednje leto je pričakovati konkreten korak naprej.

Za Špilaka se strinjam. Ampak na žalost je v svoji karieri pokazal, da v drugem delu sezone ne doseže nivoja iz spomladanskih dirk. Pa tudi za reprezentanco zelo redko nastopi. Tudi lani na OI, ko je nastopil in mu je trasa ustrezala, ga ni bilo nikjer. Verjamem, da bo naslednje leto zraven in upam, da takrat v Innsbrucku ne bo vročine, tako da se bi Špilak lahko izkazal. Za Lombardio pa že nekaj časa pravim, da bi bila primerna zanj. Ampak sam se je odločil, da klasik za rezultat ne vozi. Lombardia pa se zgodi v oktobru, ko je Špilak že kak mesec na dopustu. Tako, da tu sem že obupal.

Letošnja sezona je bila za slovensko kolesarstvo najboljša v zgodovini in glede na to, da je večina naših najboljših še v vzponu, se za prihodnja leta lahko pričakuje še boljše rezultate.

Glede tras Gira in Toura. Za Tour se bo izvedelo 17.oktobra. Bolj kot ne je znano, da bo v prvem tednu ekipni kronometer, nekaj kock, naj bi blo tudi nekaj makadamskih odsekov in etapa z zaključkom na Mur de Bretagne. Za posamični kronometer se govori, da naj bi bil samo en približno 30km dolg.

Za Giro pa se ve, da bo začetek v Izraelu z 10km posamičnega kronometra, verjetno spet etapa na Etno, etapa na Zoncolan in še sigurno en ali mogoče dva posamična kronometra. Extra zahtevne dolomitske etape naj ne bi bilo. Trasa pa bo uradno znana šele 29.11.
rokers
# 09.10.2017 ob 09:48
Magician lepo napisano in precej optimistično. Kar sem dosedaj videl pri Rogli je, da mu še vedno nekaj manjka da bi zares dirkal na 3 tedenskih dirkah in na dirkah nad 220km konkurenčno najboljšim. Lani na giru je bil prva dva tedna super, potem je mrknil, letos na TdFju se je pač kar lep del etap šparal in ne vem če ima toliko moči (in znanja, koncentracije) da bi zdržal 3 tedne. Je pa res da je neznanka - lahko napreduje in postane tudi tam konkurenčen, ali pa bo videl, da ni za to in se bo specializiral kot se je Špilak: na tedenske etapne dirke in posamezne etape in krono. Za SP drugo leto pa bolj kot na Roglo bi računal na Špilaka, ampak ga mora Hauptman prepričat in s tem mora začet sedaj pozimi, da tudi Simon naredi plan primeren temu. Špilak bi lahko kdaj proval tudi Lombardijo, ki mu verjetno ustreza.
No celo leto je bilo za Slovensko kolesarstvo zelo zelo dobro in ga bo težko prekosit: medalja na SP, skupna zmaga na tedenski dirki, zmage na vseh 3 največjih dirkah, edino kar je manjkalo je kak odmeven (ne zmaga) rezultat na klasikah. Kak top10 bi bil res velik rezultat in seveda top10, če ne že top5 na enem GTju (letos je bil Polanc kar blizu)
Pa še glede trase gira: giro bo drugo leto veliko zahtevnejši od letošnjega in verjamem, da bo manj kronota, ker je bilo veliko nezadovoljnih kritik ( s tem so lani hotli privabit najboljše: beri Frooma in Dumoulina na 100giro). TdF pa ne vem kak bo, seveda če ciljajo na zmago Bardeta bodo dali še manj ali nič kronota:)
d_a_r_k_o
# 10.10.2017 ob 12:32
Nevsakdanji novi kolesarji prihajajo od tu in tam. Ponovitev uspešne sezone bo v redu.
Kazalo