Bradley Wiggins se bo po odpovedi Dirki po Franciji posvetil igram Commenweltha - olimpijskim igram britanskega sveta. Foto: EPA
Bradley Wiggins se bo po odpovedi Dirki po Franciji posvetil igram Commenweltha - olimpijskim igram britanskega sveta. Foto: EPA
Chris Froome
Chris Froome na generalki za Tour - dirki Dauphine že kaže svojo moč, saj vodi po suvereni zmagi na kronometru. Foto: Reuters
Simon Špilak in Chris Froome
Simon Špilak (levo) je napovedan v postavi Katjuše za letošnji Tour. Foto: EPA

V povezavi s francosko pentljo se je veliko zanimivega dogajalo že v prejšnjem tednu, ko je bilo dokončno jasno, da Britanca Bradley Wiggins in Chris Froome ne moreta in ne smeta biti skupaj v deveterici, ki se na francoskem krogu lahko znajde v enem moštvu. Zakaj sta oba še vedno v istem moštvu, je znano: zato ker britanski Sky pač plačuje najbolje.

Sir Wiggo potegnil krajšo proti "Kenijcu"
Zadnja zmagovalca francoskega kroga sta svojo medsebojno nestrpnost pokazala že večkrat, vodilni pri omenjenem moštvu z globoko denarno malho pa so izbrali v Keniji rojenega Britanca Frooma. Užaljenemu Wigginsu ni pomagal niti naziv sir, ki mu ga je podelila britanska kraljica, niti to, da je med najuspešnejšimi britanskimi športniki in ne samo kolesarji doslej na olimpijskih igrah.

Enostavno je moral javnosti sporočiti, da ga na startu v Leedsu na prvo julijsko soboto, ko bo v Braziliji drugi četrtfinalni dan svetovnega nogometnega prvenstva, preprosto ne bo. Wiggins ni imel nobene možnosti, ko so ga prečrtali v pisarni športnega direktorja, je v največji meri lahko potegnil črto pod svoje udejstvovanje v cestnem kolesarstvu.

Slovo že v Glasgowu?
Največ ga bomo tako videli le še na igrah skupnosti Commenweltha, ki bodo v drugi polovici julija v Glasgowu na Škotskem. In tudi ta kraj ni izbran kar tako, saj bodo britanski športniki slaba dva meseca pred referendumom za odcepitev Škotske od krone, poskušali krepiti britansko pripadnost tudi na severu Otoka. In ob vsem, kar se je zgodilo v teh dneh, si enostavno ne znamo predstavljati, da bi potem Wiggins za slovo od tritedenskih dirk izbral letošnjo Vuelto. V Španiji pa ga najbrž ne bomo videli niti na svetovnem prvenstvu v zadnjem septembrskem tednu.

Večji del tistih, ki razmišljajo o visoki uvrstitvi na Touru, se v tem tednu trudi na jugovzhodu Francije na preizkušnji Criterium Dauphine. In prav Froome je že od prvega dne na čelu karavane in poskuša že zdaj dokazati, da so se vodilni možje v moštvu pravilno odločili.

Bo Špilak res dobil mesto na Touru?
Oba slovenska predstavnika Kristjan Koren in Simon Špilak sta bolj v ozadju, tudi naš najboljši v zadnjih dveh sezonah Špilak, ki v poletnih razmerah nikdar ni užival v dirkanju. Letos so pri ruski Katjuši zažugali s kazalcem in tudi Prekmurec, ki se sicer odlično znajde v gorskem svetu, se je moral ukloniti. Ampak dokler ga ne vidimo na startu, ne bomo zares verjeli, da bo Špilak nastopil na Touru.

Sicer pa bo naslednji teden v športno ponudbo vstopila tudi največja domača enodnevna dirka, kjer se s seznama udeležencev že smehlja zares lepa ponudba. Kot kaže, bo na domači pentlji pedala znova obračal tudi Borut Božič in le redko imamo priložnost, da toliko uspešnih domačih kolesarjev lahko vidimo tudi na domačih cestah. Od naslednjega četrtka do nedelje jih bomo med Ljubljano in Novim mestom.