Emir Sulejmanović je pred vojno vihro v BiH-u zbežal na Finsko. Foto: Aleš Fevžer
Emir Sulejmanović je pred vojno vihro v BiH-u zbežal na Finsko. Foto: Aleš Fevžer
Aron Baynes si je tekmo proti Zadru ogledal s tribun v družbi svojega dekleta. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija po tesni končnici strla odpor Zadra

Ob res sanjskem razpletu lahko ljubljansko moštvo sanja o Evroligi, evropski pokal pa je povsem realno dosegljiv: ob devetih zmagah in kar osmih porazih. Tako zelo izenačena liga je.

Se pa v Olimpiji dogajajo kadrovske spremembe med igralci tudi v sezoni, ko je denarja ravno dovolj veliko, da zaradi neplačil igralci ne bežijo, in ga je hkrati dovolj malo, da si klub ne more privoščiti nakupov.

Včeraj je najboljši Olimpijin košarkar v tej evroligaški sezoni Aron Baynes sedel na tribuni, saj čaka na odhod v San Antonio. Avstralec je v pričakovanju ameriškega delovnega dovoljenja in nato še zdravniškega pregleda, da se preseli v najmočnejšo ligo na svetu, ki jo bo, kot kaže, dočakal pri 26 letih, čeprav je še lani igral v povprečnem grškem klubu. Če bi se kaj zalomilo pri birokraciji, bi se Baynes vrnil v Ljubljano. Zdaj pa že navsezgodaj zjutraj teče, nato pa ima še dva individualna treninga na dan. Z dosedanjimi soigralci ne trenira več, da ne bi prišlo do kakšne poškodbe, ki bi mu preprečila posel življenja.

Namesto Baynesa in Dylana Pagea – zadnji se je ob nekajdnevni vrnitvi v Ameriko razveselil očetovstva – sta včeraj svoji priložnosti izkoristila Alen Omić in 17-letni Emir Sulejmanović. 204 cm visoki krilni košarkar je odkritje iz Olimpijinega podmladka. Finec, "rojak" Ranikka in Salina, s katerima klepeta finsko, je pred tednom postal najkoristnejši košarkar mladinskega turnirja v Barceloni, ki ga je organizirala Evroliga. Že v svoji krstni predstavi v Jadranski ligi pa je dal 8 točk, enkrat silovito zabil prek obrambnega igralca in trikrat ukradel žogo. Košarkar, ki je kmalu po rojstvu iz Bosne bežal pred dvojno vihro, med katero je bil oče v ujetništvu, je s pogumno igro hitro navdušil občinstvo in upravičil minute, ki mu jih je zaupal trener Sašo Filipovski.

"Emir Sulejmanović je s pogodbo vezan na Olimpijo, v kateri je že drugo sezono, vendar profesionalno pogodbo mora vnovič podpisati ob polnoletnosti. Upamo, da ne bo takrat kateri drugi klub Olimpiji mešal štren," je povedal Filipovski.

Olimpija po tesni končnici strla odpor Zadra