Beno Udrih bo spet igral za Slovenijo. Foto: EPA
Beno Udrih bo spet igral za Slovenijo. Foto: EPA
John Wall in Beno Udrih
Beno Udrih v Ligi NBA igra od sezone 2004/2005. Na 512 tekmah (San Antonio, Sacramento in Milwaukee) je v povprečju dosegel po 9,6 točke, 2,3 skoka in 3,5 podaje na tekmo. Foto: Reuters

"Vedno sem bil pripravljen igrati za reprezentanco, vendar se politika ne bi smela mešati v šport. Vseskozi je bila zadaj neka politika," je razložil košarkar Milwaukeeja, ki ni bolj konkreten, dodal je le, da za Slovenijo ni bil več pripravljen igrati pod vodstvom selektorja Memija Bečirovića.

Stopal je po svoji poti
"Niso bili pripravljeni na spremembe in v bistvu v sedmih letih truda vseh ni bilo nobenih uspehov. Jaz se s tem nisem mislil obremenjevati in sem šel svojo pot naprej," se spominja začasnega slovesa od reprezentančnega dresa.

Zaradi "takšne politike" ni želel igrati
Lani se je odpovedal evropskemu prvenstvu zaradi poroke, vendar zdaj bolj osvetljuje ta čas: "Poroka ni bila razlog. Še preden smo šli na svetovno prvenstvo, smo se usedli in Memi je rekel, da noče spreminjati svoje taktike in jaz sem šel svojo pot. Potem sva se s punco, danes ženo, odločila, da se naslednje leto poročiva. Memi je imel pogodbo - mislim, da za tri leta - in sem se odločil, da nočem igrati, dokler je takšna politika."

Zaradi poroke ni spreminjal načrtov
Z novim selektorjem Božidarjem Maljkovićem je v dobrih odnosih: "Z njim sem se slišal po telefonu, še preden je postal selektor, in sem mu povedal, da bi igral, vendar pa se poroke potem ni več dalo prestaviti, ker je bilo že vse načrtovano," je povedal 29-letnik in dodal, da je bilo povabljenih okrog 200 ljudi, med njimi tudi veliko iz Slovenije, od katerih ni želel zahtevati, da si spremenijo letalske vozovnice.

Pripravljal se je pod vodstvom Boštjana Kuharja
Pred novo sezono se je iz Sacramenta preselil v Milwaukee: "Z ženo sva se preselila iz Sacramenta v Milwaukee že v septembru, ko še nismo vedeli, ali bo konec 'lock outa' ali ne. Iz Slovenije sem pripeljal osebnega trenerja Boštjana Kuharja, s katerim sva trenirala, potem sem šel v Slovenijo pozdravit starega očeta, ki je praznoval 80 let, dva tedna po vrnitvi v ZDA, pa se je 'lock out' v bistvu že končal," se organizator spominja začetka nove sezone. Trenutno še ne ve natančno, kakšna je njegova vloga v novem moštvu predvsem zaradi poškodbe, ki je vplivala na njegovo telesno pripravljenost in samozavest.

Po karieri želi ostati v ZDA
Beno Udrih razmišlja tudi o času po karieri, ki ga bo očitno preživel na tisti strani luže: "Amerika je država priložnosti. Skušal bom vsekakor iti v trenerske ali managerske vode. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, ker imam tukaj veliko priložnosti. Za nekaj manjših poslov se bodo začele odpirati tudi v Evropi s kolegi, vendar to ne bo glavna stvar zame. Hočem biti v košarki."