Manu Ginobili je s trojko 1,2 sekunde pred iztekom drugega podaljška pokopal vztrajni Golden State in prinesel San Antoniu prvo zmago v konferenčnem polfinalu. Foto: EPA
Manu Ginobili je s trojko 1,2 sekunde pred iztekom drugega podaljška pokopal vztrajni Golden State in prinesel San Antoniu prvo zmago v konferenčnem polfinalu. Foto: EPA
Tony Parker (San Antonio Spurs) - Stephen Curry (Golden State Warriors)
Dvojec Parker - Curry je zaznamoval tekmo v San Antoniu, saj sta skupaj dosegla kar 72 točk. Foto: EPA
Nate Robinson (Chicago Bulls) - Norris Cole (Miami Heat)
Chicago se še naprej odlično bojuje številnim pošodbam navkljub. Tokrat se je poškodoval Nate Robinson, ki je potreboval več šivov na ustnici, potem ko je v 1. polčasu trčil z glavo LeBrona Jamesa. Foto: EPA
LeBron James (Miami Heat) - Jimmy Butler  in Taj Gibson(Chicago Bulls)
Pri Bikih je blestel tudi Jimmy Butler, ki je 21 točkam in 14 skokom dodal še izvrstno predstavo v obrambi, kjer je omejil učinek Jamesa in Wada. Foto: EPA

Poteza večera pripada sijajnemu argentinskemu veteranu Manuju Ginobiliju, ki je s trojko v zadnji sekund drugega (!) podaljška prinesel Ostrogam zmago na uvodni tekmi serije z Golden Statom, katerega klop je po polaganju Kenta Bazemora tri sekunde pred koncem že slavila "brejk".

Še 4 minute pred koncem -16
Spursi so med tekmo proti Warriorsem štiri minute pred koncem rednega dela zaostajali za 16 točk, a so v divjem jurišu izsilili podaljšek. Junak prebujenja je bil neutrudni Tony Parker (28 točk in po podaj in skokov), ki je dosegel šest zaporednih točk med nizom 15-0.

Pri gostih se je vse vrtelo okoli Stephena Curryja, ki je večer sklenil s kar 44 točkami, odigral pa je vseh 58 minut tekme, a prav njegova utrujenost v zadnji četrtini in obeh 5-minutnih podaljških je bila na koncu usodna za Golden State, saj je v tem delu igra zbral "le" 12 točk.

Niti kri, niti šivi, niti Heat niso ustavili Robinsona
Prva tekma konferenčnega polfinala se ni odvila po načrtih branilcev naslova in tudi letos prvih favoritov. Chicago je presenetil po zaslugi srčnega Nata Robinsona, ki ga niso ustavili niti razbita glava, kri in šest šivov. Robinson je kar 24 od skupno 27 točk dosegel v drugem polčasu, za zmagovito piko na i pa je v zadnjih dveh minutah zrežiral niz Bikov 10-0: sam je prispeval 7 točk, k temu pa je še dodal še podajo za trojko Marca Belinellija.

Po 12 domačih zmagah prvi poraz
Za Miami je bila usodna porazna igra podpornih igralcev, pri čemer tudi prva zvezdnika LeBron James in Dwyane Wade nista bila ravno na šampionski ravni, a sta bila vseeno najboljša med slabimi. Vse to je lahko tudi tolažba Vročice, ki je bila z najslabšo predstavo v končnici vseeno v igri za zmago vse do zadnjih minut. Pred tem porazom je Miami v končnici na domačem parketu dobil kar 12 tekem zapored!

Moč Bikov je kolektivna igra
Zmaga igralcev Chicaga ima še večjo težo, saj so igrali brez dveh standardnih članov, kajti Luol Deng in Kirk Hinrich si še nista pozdravila poškodb, sezono pa je že pred tem zaradi strgane križne kolenske vezi predčasno končal Derrick Rose, nekdanji najkoristnejši igralec lige. "Že vso sezono se srečujemo z različnimi težavami, ki pa jih uspešno premagujemo. Moč našega moštva sta kolektivna igra in velika psihična trdnost, kar se je pokazalo tudi danes. Toda to je bila šele prva tekma," je dejal trener zmagovalcev Tom Thibodeau.

KONČNICA, konferenčni polfinale

VZHOD
MIAMI (1) - CHICAGO (5) - 0:1
86:93 15:21, 22:16, 25:21, 24:35)
James 24, Wade 14, Bosh in Allen po 9, Cole 7, Battier 6, Chalmers in Miller po 5, Haslem 4 Andersen 3; Robinson 27, Butler 21 in 14 skokov, Noah 13 in 11 skokov, Gibson 12, Belinelli 10, Boozer 6, Mohammed 4.

Torek:
NEW YORK (2) - INDIANA (3) - 0:1

ZAHOD:
SAN ANTONIO (2) - GOLDEN STATE (6) - 1:0
* 129:127 (25:28, 24:25, 31:39, 26:14) - po 2. podaljšku
Parker 28 in 8 podaj, Green 22, Duncan 19 in 11 skokov, Leonard 18, Ginobili 16 in 11 podaj, Neal 10, Diaw 7, Bonner 5, Blair in Joseph po 2; Curry 44, Barnes (12 skokov) in Thompson po 19, Jack 15, Green in Bogut (15 skokov) po 10, Landry 8, Bazemore 2.

Torek:
OKLAHOMA (1) - MEMPHIS (5) - 1:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.