Jaka Blažič se je v dresu Laboral Kutxe dobro znašel. Uspešno igra v obrambi, v povprečju pa dosega skoraj osem točk na tekmo. Foto: EPA
Jaka Blažič se je v dresu Laboral Kutxe dobro znašel. Uspešno igra v obrambi, v povprečju pa dosega skoraj osem točk na tekmo. Foto: EPA
Nando de Colo
Nando de Colo je s skoraj 19 točkami na tekmo prvi strelec Evrolige, z indeksom 24 pa je statistično najučinkovitejši posameznik tekmovanja. Foto: EPA
Željko Obradović
Željko Obradović je najuspešnejši evropski trener. Evropski prvak je postal že s Partizanom, Joventutom, Realom in Panathinaikosom, s katerim je bil najboljši kar petkrat. Foto: EPA
Jorgos Bartzokas
Jorgas Bartzokas je leta 2013 Evroligo presenetljivo osvojil s pirejskim Olympiacosom. Foto: EPA

Moskovčani, ki so s temi šestimi lovorikami skupaj z Maccabijem za Realom drugi najuspešnejši, so bili ob tem še devetkrat drugi. Zadnji naslov je rdeča armada slavila pred osmimi leti, v zadnjih letih pa prihaja na zaključni turnir kot glavni favorit ali pa vsaj eden izmed glavnih dveh, nato pa ji na zadnji oziroma predzadnji oviri spodrsne. Tudi tokrat je moskovski velikan na stavnicah prvi favorit, kar je potrdil tudi z zmago v zahtevni skupini Top 16.

Nando de Colo MVP Evrolige
"Moramo poudariti, da smo bili najboljši v rednem delu, kar je velik dosežek. V čast mi je, da sem v družbi teh odličnih trenerjev in igralcev. Vsi se zavedamo, da kar se je zgodilo v preteklosti, se je pač zgodilo. Na Final Fouru moraš biti povsem pripravljen in odločen. Verjamemo v našo ekipno moč. Ob naši samozavesti je to naš glavni adut. Verjamem pa, da so vse ekipe zelo samozavestne. Nedvomno bodo znova odločale malenkosti,"
je povedal Dimitris Itudis, trener CSKA-ja, ki je naslove Evrolige osvajal kot desna roka Željka Obradovića, ki zdaj vodi Fenerbahče, drugega favorita turnirja v nemški prestolnici.

CSKA ima v svoji vrsti najkoristnejšega igralca letošnje sezone Evrolige. MVP je postal Nando de Colo, ki je bil statistično najučinkovitejši posameznik najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja, obenem pa še prvi strelec Evrolige. V prvi peterki delajo družbo Francozu njegov soigralec Srb Miloš Teodosić, Američan iz Lokomotiva Malcolm Delaney, Ferbahčejev Čeh Jan Vesely in grški center Laboral Kutxe Janis Burusis.CSKA ima v svoji vrsti tudi najboljšega obrambnega igralca, to je odlični Kyle Hines. Najboljši mladi košarkar je Barcelonin Alex Abrines.

15. Final Four Željka Obradovića
Prvi polfinale bo povsem ruski, saj bo CSKA-jev tekmec Lokomotiv Kuban. Klub iz Krasnodarja, ki je letos igral drugič v Evroligi, je pred sezono za tekmovanje celo dobil wild card, v četrtfinalu pa je v najrazburljivejši seriji s 3:2 izločil Barcelono. "Da smo že v drugem nastopu prišli do Final Foura, je velika čast za naš klub. Veseli nas, da smo v tej druščini. Zame je bilo težko graditi strategijo na obrambi, saj v Rusiji dajejo poudarek predvsem na napad, a obramba je ključ do uspeha. Le tako lahko izpolnimo svoje cilje. Imamo nekaj posameznikov, ki so odlični v napadu, a poudarek je na obrambi. Moramo jo igrati, kot smo celo sezono," je pred turnirjem razmišljal trener Lokomotiva Jorgos Bartzokas, ki je evropski prvak postal že z Olympiacosom.

Favorit večernega dvoboja je Fenerbahče, ki je slavil v svoji skupini Top 16 in brez težav v četrtfinalu izločil aktualnega prvaka Real. Turški klubi, ki v zadnjih letih vse več denarja vlagajo v košarko, so še brez evropskega naslova. "Z mislimi smo le pri polfinalu. Laboral Kutxa ima tri odlične organizatorje igre, Adamsa, Jamesa in tudi Burusisa, ki igra tako, čeprav je center. Skušam jih razumeti, in to je ključ do uspeha," je dejal Obradović, ki je 15. na zaključnem turnirju. Karizmatični srbski trener je bil evropski prvak že osemkrat.

Blažič po poškodbi gležnja še ni povsem pripravljen
Laboral Kutxa rešuje čas španskih klubov. Real in Barca sta razočarana izpadla v četrtfinalu, zato pa so bili uspešni Baski, ki so do zdaj dvakrat igrali v finalu. "Prepričan sem, da smo naredili nekaj izjemnega za naš klub, ko smo se prebili med najboljše štiri. Zdaj, ko smo tu, imamo svoje sanje in narediti moramo korak naprej, da jih lahko uresničimo. Vso sezono smo trdo delali, za nami je uspešna evroligaška sezona in zasluženo smo tu," so besede trenerja Baskonie Velimirja Perasovića.

Hrvaški trener ima v svojem moštvu Jako Blažiča, ki pa po poškodbi gležnja še ni povsem pripravljen. Blejec, ki se je v Španijo pred letošnjo sezono preselil iz Beograda, bo skušal postati osmi Slovenec z naslovom evropskega prvaka. Nazadnje je to pred šestimi leti uspelo Jaki Lakoviču in Erazmu Lorbku, ki sta prvaka postala z Barcelono. Lovoriko so osvojili tudi Jure Zdovc, Rašo Nesterović, Gregor Fučka, ki je sicer igral za italijansko reprezentanco, Sani Bečirović in Matjaž Smodiš.

FINAL FOUR, Berlin, polfinale, petek ob 18.00:
CSKA MOSKVA - LOKOMOTIV KUBAN

Ob 21.00:
FENERBAHČE - LABORAL KUTXA

Finale bo v nedeljo, 15. maja, ob 20.00. Tekma za 3. mesto bo ob 17.00.