Po poškodbi se vrača Sasu Salin. Foto: www.alesfevzer.com
Po poškodbi se vrača Sasu Salin. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Pipan, Paolo Marinelli
Aleš Pipan se s porazi v zadnjem času za zdaj ne obremenjuje. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Olimpije odpirajo drugi del proti Bambergu

"Na začetku drugega dela nas čaka težak nasprotnik. Bamberg je trenutno zelo vroč in dobro igra v domačem prvenstvu. Ima kakovostno ekipo, ki ima na vsakem položaju dva kakovostna igralca. Igra hitro košarko, veliko skačejo in tečejo ter so dokaj disciplinirani v napadu. Čaka nas težko delo, vendar tudi mi imamo svoje ambicije. Ker so štiri ekipe v skupini, je vsak domači spodrsljaj lahko usoden. Če želimo razmišljati o napredovanju, si doma ne smemo privoščiti poraza," je pred tekmo povedal Aleš Pipan.

Lepa priložnost za prekinitev niza porazov
Olimpija obračun z Bambergom pričakuje po nizu neuspešnih rezultatov, saj je v Ligi ABA klonila na zadnjih štirih tekmah in izgubila četrto mesto v jadranskem tekmovanju. Klonila je pred Krko, Cibono, Cedevito in Crveno zvezdo, na obračunu proti še neporaženim Beograjčanom pa so sicer zmaji pokazali dobro predstavo in je tekma nasploh bila ena najboljših v letošnji sezoni v Stožicah. "Ne smemo biti obremenjeni s porazi. Vsako tekmo se je treba dobro pripraviti in prekiniti na niz. Za nami je težko obdobje, zato je ta tekma za nas še pomembnejša. Z zmago bi prekinili vse skupaj in dobili dodatno energijo za nadaljevanje - predvsem Ligo ABA," je o slabih rezultatih v zadnjem času dejal ljubljanski trener.

Ljubljančanom nekaj optimizma lahko vliva to, da počasi po številnih težavah s poškodbami ekipa znova postane popolna. Vrnil se je Sasu Salin, ki je bil pred kar dolgo odsotnostjo zaradi poškodbe gležnja eden izmed glavnih nosilcev: "Salin počasi trenira. Že pred temo z Zvezdo je imel dva treninga. Vsak dan je bolj pripravljen in vsako tekmo bomo lahko računali na njegovo večjo minutažo. " Za zdaj je tako odsoten le Luka Rupnik, ki ima letos precej smole. Mladi organizator igre je v tej sezoni naredil ogromen korak naprej, v igri je bistveno samozavestnejši, njegova igra pred poškodbo pa je bila na zelo visoki ravni. 21-letni Idrijčan naj bi se na parket po težavah s hrbtom vrnil hitreje, kot je bilo sprva predvideno.

Doma si porazov ne smeš privoščiti
Lani so zmaji v Last32 Evropskega pokala igrali s tremi močnimi nasprotniki, ki so imeli bistveno dražje ekipe od njih - Hapoelom, Budivelnikom in Banvitom. Tudi letos je seveda skupina kakovostna, a se zdijo ti trije klubi lažje premagljivi. Vseeno je Bayern veliko vložil v ekipo, Bamberg pa je navsezadnje v nemškem prvenstvu pred Münchenčani. Trenutno je drugi s tremi porazi, zaostaja pa le za Albo, ki igra v Top 16 Evrolige: "Zagotovo so želje, da se uvrstimo v nadaljnje tekmovanje. Torej moramo biti vsaj drugi. Skupina mogoče ni tako atraktivna, ampak je težka. Oba nemška predstavnika sta močna in veliko vlagata v ekipi. Dijon igra tipično francosko košarko. Doma si ne smemo privoščiti porazov."

V Eurocupu je Brose napredoval iz skupine A kot drugi, izgubil je štirikrat. Prvo mesto je osvojil Strasbourg, za klubom s severa Bavarske pa so končali še Paris, Zaragoza, Bonn in Reggio Emila. Brose je šestkratni nemški prvak, vse največje uspehe pa je klub dosegel v zadnjih desetih letih, ko je nastopal tudi v Evroligi. Pred dvema letoma se je v dresu Bamberga znova uveljavil Boštjan Nachbar in si prislužil celo pogodbo v Barceloni.

Najnevarnejši pri Bambergu so Američani
Pri Brosu, s katerim se Olimpija še ni pomerila, je v Eurocupu z naskokom najboljši strelec Janis Strelnieks. Poleg Latvijca z zunanjih položajev preti tudi Američan Brad Wanamaker, zelo nevaren pa je tudi njegov rojak Ryan Thompson. Američana sta prva strelca v nemškem prvenstvu. Pod košem največ bremena nosijo Američan Josh Duncan, Nigerijec Trevor Mbakwe in Nemec Daniel Theis. Pod obročem igra tudi dober znanec Hrvat Dalibor Bagarić, ki pa je daleč od stare slave. Dober znanec je tudi trener Andrea Trinchieri, nekdanji grški selektor ter trener Cantuja in Unicsa.

"V divjanje se z njimi ne splača spuščati. Moramo biti agresivni v obrambi in pritiskati na zunanje igralce. S skokom je treba nevtralizirati njihovo igro. Imajo dva dobra organizatorja igre, ki se dopolnjujeta. Strelnieks igra zelo dobro in umirjeno. Ko je on v igri, igrajo bolj evropsko košarko. Zelo pomembna bo defenzivna tranzicija, v napadu pa ne smemo narediti toliko napak," je načrt za uspeh proti Bavarcem razkril Pipan.

SKUPINA K, 2. del, 1. krog
Sreda ob 20.30:
UNION OLIMPIJA - BROSE BASKETS BAMBERG

Ob 20.15:
BAYERN MÜNCHEN - DIJON

Košarkarji Olimpije odpirajo drugi del proti Bambergu