LeBron James je iz igre metal 10/22, od tega 2/7 za tri. Foto: Reuters
LeBron James je iz igre metal 10/22, od tega 2/7 za tri. Foto: Reuters
David Blatt
David Blatt je lani z Maccabijem osvojil Evroligo, letos pa je v debitantski sezoni v NBA-ju že na pragu velikega finala. Foto: Reuters

Prvi zvezdnik vrste Davida Blatta je nasul 30 točk. Do trojnega dvojčka je Jamesu zmanjkal le en skok, saj je v statistiko vpisal tudi 11 podaj in devet ujetih odbitih žog. Finale Vzhoda je tako povsem v znamenju Clevelanda, ki igra brez poškodovanega prvega organizatorja igre Kyrieja Irvinga. Serija se ob zanesljivi prednosti Konjenikov seli v Ohio, kjer bo prva tekma v nedeljo.

Igra Clevelanda je povsem podrejena Jamesu, kar se Cavaliersom za zdaj popolnoma obrestuje. Na tej tekmi so odločilno prednost naredili v tretji četrtini, ki so jo dobili za 13, vmes pa celo povedli za 20. James je dal v tem delu tekme 11 točk. "Enostavno me ne moreš prisiliti v nekaj, česar nočem storiti. Igram na pravi način," je po tekmi samozavestno razlagal LeBron, na novinarsko vprašanje, koliko James pomaga ekipi, pa je Blatt odgovoril kar z vprašanjem: "Koliko pomaga, da imamo v ekipi LeBrona Jamesa? Je res treba na to odgovoriti?"

Schröder prvi strelec Atlante
Pod obročem je bil odličen Tristan Thompson, ki je ujel 16 odbitih žog in bil najzaslužnejši, da je Cleveland prepričljivo dobil skok (47:39). Ko je po podaji Jamesa Thompson zabil za 93:74, so pet minut pred koncem nekateri domači navijači že začeli zapuščati dvorano. Iman Shumpert, ki je zadel štiri trojke, je dodal 16 točk.

"V končnici je treba dati več. Treba je bolje zaključevati napade, biti natančnejši, bolje se postavljati … Vse stvari je treba izvajati bolje," je dejal trener leta v ligi Mike Budenholzer, ki ni mogel biti zadovoljen predvsem z učinkom Hawksov v napadu. DeMarru Carrollu se je poznalo, da ni bil stoodstotno pripravljen, saj se je poškodoval na prvi tekmi serije. To je dobro izkoristil James, tudi drugi košarkarji Atlante, ki ima toliko različnih izbir v napadu in so to dokazovali skozi vso sezono, pa so razočarali. Prvi strelec gostiteljev je bil nemški mladenič Dennis Schröder, ki je dal 13 točk.


VZHODNA KONFERENCA, finale:
ATLANTA (1) - CLEVELAND (2) 0:2
82:94 (21:26, 28:28, 17:30, 16:10)
Schröder 13, Horford, Korver in Teague po 12, Bazemore in Mack po 7, Carroll in Scott po 6, Millsap 4, Muscala 2, Antić 1; James 30 in 11 podaj, Shumpert 16, Dellavedova 11, Mozgov 10, Smith in Jones po 9, Thompson 7 in 16 skokov, Marion 2.


ZAHODNA KONFERENCA, finale, sobota:
HOUSTON (2) - GOLDEN STATE (1) 0:2

V odebeljenem tisku je izid v zmagah, igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.