V turškem prvenstvu Domen Lorbek v povprečju dosega 10,4 točke in je četrti strelec kluba, v Eurochallengu pa je s točko več v povprečju tretji. Prvi je v obeh tekmovanjih Dejan Borovnjak. Foto: Aleš Fevžer
V turškem prvenstvu Domen Lorbek v povprečju dosega 10,4 točke in je četrti strelec kluba, v Eurochallengu pa je s točko več v povprečju tretji. Prvi je v obeh tekmovanjih Dejan Borovnjak. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek
Na preteklem evropskem prvenstvu je bil z osmimi točkami na tekmo četrti strelec Slovenije. Odličen je bil predvsem v predtekmovanju v Celju. Največ, 18, točk je dosegel proti Gruziji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domen Lorbek, Krka
V dresu Krke se je vrnil po težki poškodbi stopala in z novomeškim klubom lani postal državni prvak ter si priboril tudi nastop v repreznetnaci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domen Lorbek
Lorbek je igral na evropskem prvenstvu leta 2009, ko je Slovenijo do četrtega mesta popeljal Jure Zdovc. Foto: Reuters

avi Domen Lorbek.

"Za seboj imamo dobro sezono v pokalu Eurochallenge in Final Four je nagrada za dobro delo skozi celotno sezono. Na finalni turnir gremo neobremenjeni. Želimo si osvojiti ta pokal. Navsezadnje se finalni turnir igra, da se ga osvoji. Vse drugo na zaključnem turnirju ni pomembno," je za MMC povedal slovenski reprezentant.

V Turčiji hud boj za končnico
Gaziantep se bo v polfinalu pomeril z Reggio Emilio, ki bo tudi gostila turnir v bolonjski dvorani PalaDozza. Italijansko moštvo je v tretjem najmočnejšem evropskem tekmovanju izločilo slovenskega prvaka Krko, vendar pa se Gaziantep posebej na Reggio še ni pripravljal: "Nismo si še ogledali tekem Reggio Emilie, ker se v državnem prvenstvu borimo za končnico in se na vsako tekmo posebej maksimalno pripravimo. Analiza igre Reggio Emilije bo sledila v naslednjih dneh."

Konec novembra je košarkarje iz jugovzhoda Turčije prevzel Jure Zdovc. Na začetku je imel klub, ki je poznan tudi pod sponzorskim imenom Royal Hali, zelo težek razpored, saj se je pomeril z največjimi turškimi klubi. Pred prihodom Zdovca je bil Gaziantep daleč od mest, ki vodijo v končnico, ko je vrsta legendarnega slovenskega košarkarja "preživela" serijo težkih tekem, pa se je rezultatska krivulja začela vzpenjati in zdaj se ekipa bori za končnico.

Preporod po prihodu Zdovca
V zadnjem krogu so Zdovčevi varovanci na kolena spravili Karšiyako, ki je letos osvojila turški pokal. Za zmago s 95:92 po treh podaljških je Lorbek, ki je približno teden pozneje kot Zdovc prišel v klub, prispeval 12 točk, Gaziantep pa je z 12 zmagami in 15 porazi na devetem mestu, za osmim pa zaostaja za eno zmago: "Po Juretovem, Barisevom in mojem prihodu je najprej ekipa potrebovala nekaj časa, da se uigra in osvoji nov sistem, predvsem v obrambi. Nato smo začeli zmagovati in uspelo nam je priti v boj za 'playoff'. Čakajo nas še tri tekme v državnem prvenstvu, v katerem nimamo več popravnega izpita."

Turška liga je vse močnejša, saj se v zadnjem času vlaga vse več sredstev v vseh klubih in zdaj po moči sodi že v sam vrh državnih prvenstev po Evropi. "Turška liga postaja vse močnejša ravno zaradi dobre ekonomije. Klubi so vse bolj izenačeni, kar daje ligi kakovost. V Turčiji se igra zelo fizična košarka," je povedal Lorbek, ki je poleg v Sloveniji in Turčiji igral še v Španiji in Italiji.

Gaziantep želi v Eurocup
"Uprava je zelo zadovoljna s trenutnim stanjem in nas maksimalno podpira. Glede na to, da je Jure podaljšal še za dve leti, mislim, da ima klub visoke ambicije. V klubu si želijo, da bi igrali v naslednji sezoni v Eurocupu,"
je o visokih ciljih kluba, ki je bil ustanovljen šele pred sedmimi leti, spregovoril 29-letni Ljubljančan. Zdovc je pred dvema tednoma še podaljšal sodelovanje s klubom, Lorbku pa se izteče po letošnji sezoni, vendar se je v prvi sezoni v Turčiji dobro znašel: "Sam imam pogodbo do konca sezone. V Gaziantepu se odlično počutim, prav tako družina, ki je z menoj. Do konca sezone je še nekaj tekem, upam, da tudi še končnica, potem bom pa videl, kakšne možnosti bodo za naslednjo sezono."

Drugi najstarejši izmed bratov Lorbek se je po težki poškodbi stopala, zaradi katere je izgubil celotno predlansko sezono, lani uspešno vrnil na parket v dresu Krke. Nato je uspešno igral tudi na Eurobasketu, kjer je bil eden pomembnejših mož vrste Božidarja Maljkovića. Z Zdovcem, ki je januarja ponovno prevzel slovensko izbrano vrsto, se dobro ujameta v Turčiji, tako da bo verjetno Jure nanj resno računal kot na enega ključnih v reprezentanci.

Prvi SP za Zdovca in Lorbka
"Menim, da se z Juretom dobro ujameva. Imam njegovo popolno zaupanje, jaz pa mu vračam z dobrimi igrami. S svojimi predstavami sem zadovoljen. Vedno je lahko še boljše, vendar je pomembno tudi, da ekipa zmaguje," je o sodelovanju z Zdovcem dejal odličen strelec z razdalje "Menim, da je imenovanje Zdovca za selektorja reprezentance dobra poteza. Z njim smo dosegli najboljši rezultat. Verjamem tudi, da bo nadaljeval, kar je Maljkovič postavil v dveh letih."

Domen je igral na zadnjem evropskem prvenstvu, pred tem je dve veliki tekmovanji izpustil zaradi poškodbe, zaigral pa je na EP v letih 2007 in 2009, ko je Slovenija pod Zdovčevim vodstvom na Poljskem prišla do najboljše izida do zdaj, saj je bila četrta. Letos jo čaka tretji nastop na svetovnem prvenstvu, ki pa bo ob enem prvi tako za Lorbka kot tudi za Zdovca: "O pričakovanjih za SP je še prezgodaj govoriti. Najprej počakajmo, da vidimo, v kakšni sestavi bo reprezentanca in bomo nato govorili o ciljih. Glede na našo skupino bi bilo škoda, če ne bi izkoristili lepe priložnosti, ki se nam ponuja za visoko uvrstitev."