Goran Dragić bo prihodnje poletje unovčil svoje izvrstne predstave in podpisal najbogatejšo ponudbo v slovenski športni zgodovini. Foto: Reuters
Goran Dragić bo prihodnje poletje unovčil svoje izvrstne predstave in podpisal najbogatejšo ponudbo v slovenski športni zgodovini. Foto: Reuters
Goran Dragić
Povprečje Gorana Dragiča v tej sezoni je padlo za pet točk. Foto: Reuters
Goran Dragić
Med snubci Gorana Dragića se omenjajo tudi Lakersi. Foto: Reuters

Najboljši slovenski košarkar ima s Phoenixom pogodbo do konca naslednje sezone, toda že po tej lahko "izstopi" in postane prost igralec. To bo tudi storil, saj bo nova pogodba po lanski izstrelitvi med zvezde precej bogatejša. 28-letnik bo v letošnji sezoni zaslužil 7,5 milijona, kar ga po višini plače uvršča šele na 94. mesto v Ligi NBA. Toliko bi moral po zdajšnji pogodbi dobiti tudi prihodnje leto.

Goran bo poleti raziskal tržišče
Dragić je že septembra med svetovnim prvenstvom potrdil, da bo prekinil zdajšnjo pogodbo in postal prost igralec, ampak le zato, da s Phoenixom hitro podpiše novo, bogatejšo pogodbo. Ta naj bi bila v rangu okoli 14 milijonov dolarjev na sezono. Zdaj se je položaj spremenil, pišejo ameriški mediji, ki se sklicujejo na dobro obveščene vire. Dragić naj bi se še vedno najprej pogovoril s Phoenixom, toda odprt bo tudi za ponudbe drugih klubov.

Omenjata se predvsem dva, Houston, ki je Dragića prelahko izpustil leta 2012, in Los Angeles Lakersi.

Ena žoga in kup organizatorjev igre
Ni skrivnost, da ima Dragić rad okolje, v katerem je začel NBA-kariero, in v katerem se je ponovno ustalil z družino po odhodu iz Houstona. A prvi zvezdnik Sunsov v tej sezoni ne blesti tako kot v lanski. Tudi Phoenix kljub izkupičku 7:5 ni prepričljiv in ne pleni z igro kot v prejšnji sezoni, ko je bil največje presenečenje lige. Na vprašanje, zakaj je tako, je Dragić neposreden: "Odgovor je preprost. Zato ker imamo samo eno žogo in vsi smo organizatorji igre."

Dragić je dodal, da je ekipa še vedno lahko uspešna s precejšnjim individualnim žrtvovanjem, a s tem govorice o njegovem nezadovoljstvu niso potihnile. Kako le. Dragić je bil lani duša in srce ekipe, vodja, okoli katerega se je vrtelo vse. Letos ni tako. Phoenix je poleti v klub pripeljal branilca Isaiaha Thomasa (4 leta, 27 milijonov dolarjev) ter podpisal novo pogodbo z Ericom Bledsoejem, ki je dvignila ogromno prahu. V prihodnjih petih letih mu bodo morali odšteti 70 milijonov dolarjev, kar se poznavalcem zdi odločno preveč. Za nameček so na naboru izbrali Tylerja Ennisa, prav tako branilca. Če sem prištejemo še velikega porabnika žog Geralda Greena, lanski izbor prvega kroga nabora Archieja Goodwina in ne nazadnje tudi Zorana Dragića, je gneča na položajih branilcev več kot očitna.

Gogijevo povprečje pada
Branilci Phoenixa so letos metali več kot 54 odstotkov vseh ekipnih metov, lani 47. Dragić, ki je imel lani povprečje 20,3 točke ob 50,5-odstotnem metu, je letos padel na 15,3 točke ob 48-odstotnem metu. S 5,9 na 3,3 je padlo tudi povprečje podaj in minutaža (s 35 na 32).

Hornacek: Naučiti se morajo, kako igrati brez žoge
Trener Jeff Hornacek ne zganja panike: "Ni nikakršnega razloga za skakanje z mostu ali kaj podobnega. Vsi se morajo prilagoditi rotacijam. Eric, Goran in Isaiah se bodo morali naučiti, kako igrati brez žoge. Še vedno se sprašujejo, 'kaj moram narediti, nimam žoge v rokah?'. Delamo na tem, a to terja nekaj časa. Zagotovo se bomo popravili."

Hornacek miri, koliko potrpljenja pa bo imel Goran, bo pokazal čas. In poletni prestopni rok.